Dodaj do ulubionych

Damy radę?-teratozoospermia

16.02.11, 11:48
Dziewczyny,4 lata temu mój mąż miał dwa razy badane nasienie,niestety wyników nie posiadam,bo jak zaszłam w naturalną ciąże to z radości wyrzuciłam.W każdym razie pamiętam,że ogólne wyniki miał poniżej normy,dokładnie wszystkie parametry,może nie jakoś drastycznie,ale nic się w normie nie mieściło.Morfologia ok,choć tez nie powalała.Po 8 miesiącach starań zaszłam w ciąże.
Teraz od 7 miesięcy staramy się o drugie dziecko i jak dotąd bez rezultatów.Wiem,że to nie jest długo i powinniśmy sobie dac jeszcze czas,ale lekarz zasugerował ponowne badanie męża,bo skoro wtedy było nie najlepiej to cudów nie należy się spodziewać.A jadnak,cuda się zdarzająsmileMąż ogólne badania ma bardzo dobre,wszystko mniej więcej 3 razy lepsze niż 4 lata temu,wszystkie paramentry w normie.Pamiętam dokładnie,że wtedy miał np.19mln/ml a teraz ponad 70mln!W całym ejakulacie 60mln teraz 317mln.Więc cud nad Wisłą chybawink
Jednak morfologia do banisad Tych o prawidłowej budowie 7,8% przy normie wg.Krugera pow.14%.Większość to uszkodzenia główki 90,6%.
No i teraz pytanie,wysyłac męża do androloga czy dac sobie jeszcze trochę czasu,bo jednak sporo tych plemników w ogólnej liczbie,wiec i te 7,8% z 317mln to całkiem pokaźna sumka.Zaznaczam,że prawdopodobnie winą za uszkodzenia można obarczyć żylaki powrózka.Ale na wycięcie na pewno się nie zdecydujemy,bo to na dwoje babka wrózyła.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Damy radę?-teratozoospermia 16.02.11, 15:54
      Aktualna norma to nie 14%, a 4%, wynik więc może nie super-hiper-mega-rewecyjny, ale znośny. Do lekarza zawsze warto iść, może powie coś mądrego smile
      • lamciad Re: Damy radę?-teratozoospermia 17.02.11, 12:22
        No właśnie na stronie www.badanie-nasienia.pl znalazłam te nowe normy i tam faktycznie 4%.Tylko się dziwię,że Invimed nadal posługuje się starymi normami...
        Póki co faszeruję starego salfazinem i kwasem foliowymsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka