Dodaj do ulubionych

rezonans magnetyczny

02.03.11, 17:17
Mam mieć w 23dc. Zrezygnować ze starań..?
Szanse na naturalną ciążę raczej znikome ale szkoda mi cyklu..
Obserwuj wątek
    • nunia01 Re: rezonans magnetyczny 02.03.11, 17:34
      Ja bym nie rezygnowała.
      Rezonans to nie tomografia czy prześwietlenie - z tego co wiem (od mojego onkologa) wykonuje się u ciężarnych.
      • viki_75 Re: rezonans magnetyczny 07.03.11, 15:39
        rezonansu nie wykonuje się w ciązy! Twoja decyzja.
        • nunia01 Re: rezonans magnetyczny 07.03.11, 17:16
          Najlepiej napisz jeszcze, że jak by co to to będzie jej WINA.

Ciężarnych nie diagnozujmy i nie leczmy. Albo powiedzmy im co najmniej dużymi literami, że to ich decyzja i same będą sobie winne.

Rezonans to nie PET, nie tomografia i nie rentgen.

W przytoczonym w wątku linku piszą o nim dokładnie tak samo jak o USG - nie stwierdzono szkodliwości w ciąży. Która zrezygnuje z USG?

Zresztą autorka wątku w ciąży nie jest. Będzie w 23 dniu cyklu w trakcie rezonansu. Ma odwołać dawno planowane badanie czy odpuścić sobie starania. Niby to tylko 1 miesiąc, ale bywalczynie tego forum wiedza ile to jest tylko jeden miesiąc.
          • viki_75 Re: rezonans magnetyczny 09.03.11, 08:43
            niunia - o czym Ty piszesz? o jakiej WINIE? Miałaś kiedys rezonans? nie porównuj tego badanie do USG... to jest badanie w polu magnetycznym, podaje sie kontrast dożylnie i ja nie wykonałabym go bedąc w ciązy (chyba, że dla dobra i leczenia dziecka). Natomiast Dziewczyna ktora zadała pytanie ma dylemat bo starając sie o dziecko zawsze może być w ciąży.
            • wuika Re: rezonans magnetyczny 09.03.11, 09:31
              1. Nie do każdego MR trzeba podawać kontrast. Wiadomo, że jak badanie go wymaga, a nie może on zostać podany z jakichś powodów, to nie ma sensu w ogóle robić, ale tu nie jest to przesądzone.
              2. Pole magnetyczne nie zabija. MR robi się kobietom w ciąży, kiedy nie można zrobić normalnego badania RTG.
            • nunia01 Re: rezonans magnetyczny 11.03.11, 10:41
              I dlatego ma się nie diagnozować?

Ja starając się o ciążę miałam zdiagnozowany nowotwór jajnika, gdybym odkładała bania o jeszcze kilka miesięcy - w końcu każdego cyklu szkoda, to dzisiaj wąchałabym kwiatki od dołu, a nie walczyła o dziecko.

Zupełnie świadomie porównuje USG z rezonansem. Dokładnie tak samo jest opisany w odniesieniu do ciąży - 'nie stwierdzono negatywnego oddziaływania'. A to, że USG jest bardziej powszechne i się do niego przyzwyczaimy nie znaczy, że za ileś tam lat nie stwierdzą, że jednak szkodzi.
    • tuya k najbardziej robi się: 07.03.11, 15:52
      www.konsultacje-medyczne.pl/10,265,0,0,Ciaza.html
      ale najlepiej spytaj swojego lekarza
      • natasza-n1 Re: k najbardziej robi się: 14.03.11, 18:40
        Na ulotce o rezonansie mam napisane że jeśli już trzeba wykonać rezonans to w bardziej ,,zaawansowanej" ciąży tzn nie w pierwszym trymestrze. Wolałam nie ryzykować starań. Tym bardziej że poszłam zapytać i mi odradzili. Chciałabym podejść do in vitro więc rezonans wolę mieć wykonany teraz (ocena przysadki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka