mroczna_dama 14.04.11, 18:51 Zbadani, zdrowi, nie ma medycznych przyczyn do poczęcia dzidzi. Ale od 19 miesięcy nie możemy zajść w ciążę. Co teraz robić? Za 2 tygodnie spotkanie z lekarzem, mamy coś wymyślić. Ale co?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chantal10 Re: co teraz? 14.04.11, 19:08 Zbadani, czyli miałaś robioną laparoskopię? Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna_dama Re: co teraz? 14.04.11, 19:25 Miałam robioną drożność, okazało sie, ze wszystko jest ok. Była również histeroskopia. Też ok. Wszystko prawidłowo i zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy_2810 Re: co teraz? 14.04.11, 19:28 A badałaś hormony? Tarczycę? Miałaś monitoring owu? Jeśli wszystko wyszło ok, to pierwsze co nasuwa mi się na myśl, to blokada psychiczna... a z tym to już człowiek musi sam zdecydować co zrobić. Są tacy którzy jakoś sobie sami z tym dają radę, a są tacy, którzy korzystają z pomocy specjalistów i też się często udaje Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
madzia23lubin Re: co teraz? 14.04.11, 19:48 A jak z Owulacją ? Testy po stosunku i monitoring cyklu ? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek334 Re: co teraz? 14.04.11, 20:15 Witam Do autorki- Odradzam test po stosunku bo jest mało wiarygodny, jednego dnia moze wyskoczyc wrogosc śluzu, a następnego nie. Mnie równiez zlecono taki test, wynik- wrogosc śluzu. Dziś 10 tyd. ciąży. Badania hormonalne owszem musisz zrobic by wykluczyc ewentualne przeszkody, no i monitoring cyklu. Ale powiem ci tak, staraliśmy się z mężem 4 lata, wszystko ok, dwie nieudane iui i nic. Dopiero odpuszczenie ( tak mi sie wydaje) poskudkowało. Nic na siłe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nel.w Re: co teraz? 14.04.11, 20:39 Ja również miałam masę badań aż w końcu moja obecna pani doktor zleciła mi badania na przeciwciała przeciw antygenom jajnika i przeciwciała jądrowe. Te pierwsze były niestety dotatnie. Komentarz kliniczny do tego był taki "przeciwciała dodatnie co wiąże się z niepłodnością i przedwczesnym wygaszeniem czynności jajników..." Przed tymi badaniami miałam dwa samoistne poronienia po naturalnej ciąży a po badaniach przystąpiłam do IVF z 4 kriotransferami. Oczywiście nic z tego nie wyszło. Była to mniej więcej połowa roku - postanowiłam do końca roku odpuścic. Po miesiącu jak sobie odpuściłam okazalo się że jestem w ciąży. Obecnie mam 3 letnią córkę. Więc masz rację - nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
chantal10 Re: co teraz? 14.04.11, 20:56 W takim razie - jeżeli jesteś po wszystkich możliwych badaniach - do głowy przyszła mi blokada psychiczna. Wiem, że łatwo mi mówić, ale postarajcie się wyluzować, odpuścić obliczanie dni płodnych i niepłodnych, odpuść sobie obserwację swojego organizmu i idźcie na żywioł. kochajcie się kiedy macie na to ochotę a nie kiedy "trzeba". Trzymam kciuki za pomyślne staranka Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna_dama Re: co teraz? 15.04.11, 11:54 Wszystkie badania o których piszecie mam za sobą. Wszystkie w normie. Owu monitorowana, jest jak najbardziej. Facet zdrowy, badania powtarzane co 0,5 roku. I nic, absolutnie nic. Blokada psychiczna...myślałam o tym, nawet zaczęłam szukać odpowiedniego psychologa. Może coś mi doradzi. Znacie jakichś ekspertów z tej dziedziny, którzy mają doświadczenie z parami z niepłodnością? Czy kogoś możecie polecić? Ja się sama nie dam rady "wyłączyć" i "zresetować". To niemożliwe. Ciągle liczę dni, sprawdzam po stokroć wyniki badań, szperam w necie, popadam w nienawiść dla kobiet z dziećmi i w ciąży... Po prostu muszę do fachowca... Odpowiedz Link Zgłoś