Dodaj do ulubionych

Estradiol-o czym informuje,jego wartości....

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 23:57
cześć dziewczyny
mam pytanie na co wpływa i co powoduje estradiol.jakie są jego normy i ile
pownno go być w okresie okołoowulacyjnym.czy jego wartość w czasie owulacji
zmienia sie i czy może świadczyć o tym że właśnie ta owulacja jest lub
nastąpi?
dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: maretina Re: Estradiol-o czym informuje,jego wartości.... IP: *.ols.vectranet.pl 15.05.04, 07:16
      estradiol powoduje wzrost pecherzykow i endometrium.
      jego wartosc w cyklu jest zmienna. niestety nie znam normcrying.oznaczajac
      estradiol mozna obserwowac jak dojrzewaja pecherzyki, mozna prognozowac kiedy
      owu i czy w ogole bedzie.( acha! aby takie obserwacje byly wiarygodne nalezy
      estradiol zbadac ok 3 razy w cyklu).
      pozdrawiam
      • ikrol1 Re: Estradiol-o czym informuje,jego wartości.... 15.05.04, 09:58
        Estradiol jest wytwarzany przez wzrastające pęcherzyki. Monitoruje sie nie tylko
        czy dojrzewaja pęcherzyki ale także w celu uzyskania informacji czy to są
        prawdłowe pęcherzyki (torbiele nie produkuja estradiolu). Estradiol mierzy sie
        tez przy długim protokole do in vitro, żeby zmierzyc czy jajniki są zablokowane
        przed podaniem gonadotropin. Mierzy sie czasami na poczatku cyklu, napewno około
        7-10dc (zależnie od długosci cyklu) (powinno byc powyżej 60pg\ml). A w okolicach
        owulacji przyjmuje sie, że na jeden dojrzały pecherzyk powinno być 150-300
        pg\ml. Takie badania nalezy przynajmniej raz skonfrontować z obrazem USG a to
        dlatego, że estradiol jest produkowany przez wszystkie pecherzyki a nie tylko te
        najwieksze i taki sam wynik może być przy obecności kilku małych pęcherzyków jak
        i jednego dużego.Pozdrawiam. Ilona
    • Gość: listek Re: Estradiol-o czym informuje,jego wartości.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 13:47
      dziękuję za odpowiedz
      bo naprawdę nie wiedziałam o co w tym wszystkim chodzi
    • Gość: mk Re: Estradiol-o czym informuje,jego wartości.... IP: *.chello.pl 15.05.04, 14:18
      podłączę się bo też mam problem z normami - ja w 12 dc mam 212 pg/ml nie wiem
      jak z pęcherzykami ale chyba był jeden dominujący i jakieś małe, czy to dobry
      wynik dzięki
      • ikrol1 Do MK 16.05.04, 23:04
        Wynik wskazuje na dojrzewanie prawidłowego pęcherzyka. Jesli jest tylko jeden
        wyraźnie dominujący pęcherzyk i cykl nie jest stymulowany to mozliwe, że
        owulacja jest blisko. Nie znam dokładnie twojej sytuacji. W kazdym razie wynik
        jest dobry. Ilona
    • trops7 Re:do MK 15.05.04, 14:29
      a nie masz stwierdzonych policystycznych jajników?
      ja tez mam mase małych i beż dodatkowej stymulacji utworzył się tylko jeden
      pęcherzyk dominujący jednak za mały bo w 13 dc miał 13 mm
      ja estradiol (stymulacja cyklu clo.) w 3 dc miałam 140,18 pmol/L a w 9 dc-
      1425,7 pmol/L i utworzyły się 2 pecherzyki jeden 14 drugi 22 mm i ten jeden
      większy pękł
      o czym to wszystko świadczy?
      wdzieczny trops

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka