Dodaj do ulubionych

IUI czy IVF

11.07.11, 15:47
Mam pewien dylemat.Staramy sie o dziecko ponad 3 lata w czerwcu mielismy pierwsze IUI,drugie podejscie w sierpniu.Za tydz mam termin u lekarza i zastanawiam sie czy nie pogadac z nim,aby zamiast IUI zaczac IVF??
M nie bardzo jest przekonany do tego uwaza,ze powinnismy dalej podchodzic do IUI bo moze wkoncu sie uda,a ja nie wiem czy to czasem nie strata czasu??
Co do wynikow mamy super wiec nie wiadomo,gdzie problem lezy.Przy pierwszej IUI lekarz mowil,ze po 3 latach staran to tylko 30% zwieksza szansecryingja uwazalam IUI za pewniaka u nas,a wyszlo inaczej...
Druga sprawa to taka,ze za IUI nic nie placimy dopiero przy 9-tym podejsciu musielibysmy placic a za IVF musielibysmy zaplacic jakies okolo 3tys zl nie jest to wielka suma,ale na ile IVF jest skuteczniejsze od IUI gdy oboje partnerow maja super wyniki??
Obserwuj wątek
    • z_oe Re: IUI czy IVF 11.07.11, 18:23
      Magda trudny wybor. Ale wszystko zalezy od wielu czynnikow. Np. w jakim wieku jestescie-czy macie ta mozliwosc wiekowa czekac jeszcze kilka cyklow? Jezeli wiekowo jestescie mlodzi to Ja wybralabym iui, po pierwsze macie za darmo, po drugie mniejsza ingerencja hormonow. Dalej nasuwa sie pytanie jak ivf to na jakie? Stymulowane czy na cyklu naturalnym?
      Ja ide icsi na cyklu naturalnym-mala ingerencja,ale tez duze ryzyko niepowodzenia w cyklu,bo z jednym jajeczkiem roznie moze byc. Mam jeszcze 5 niewykorzystanych ,wiec ide do oporu ,pozniej juz pelna stymulacja-mam nadzieje,ze jednak na naturalnym okaze sie w koncu szczesliwesmile
      Gdzie mieszkasz? Bo z tego co wnioskuje-refundowane podejscia-to chyba nie Polska?
      • magdafiolka Re: IUI czy IVF 11.07.11, 19:13
        Wiekowo ja mam 24 maz 30.Lekarz nam mowil,ze min 6 IUI na cyklu naturalnym chcialby zrobic bo to zawsze jakas szansa,a ja sie zanstanawiam czy nie lepiej odrazu ivf moze wieksza szansa...???Mieszkam w De mam podpisane przez kase chorych 8 IUI cykl naturalny,3 IUI cykl stymulowany ,ivf i inne po 4 razy doplacam tylko polowe,ale te koszta nie sa wielke w porownaniu do Pl.
        Trzymam kciuki,aby sie udalo na naturalnymsmile
        • z_oe Re: IUI czy IVF 11.07.11, 19:24
          Magda, przepraszam ,ze tak napisze,ale Ja na Twoim miejscu zaufalabym lekarzowi i robila jednak iui. Jestes mloda, wiem,ze to zadna odpowiedz i zadek wyznacznik na byc mama juz czy pozniej, bo wiadomo kazda z Nas chce tu i teraz...ale pomysl o swoim zdrowiu. A noz widelec powiedzie sie kolejnym razem? Zawsze masz w zanadrzu inne metody,ktore mozesz wykorzystac jak te pierwsze sie nie powioda.
          Ja mieszkam w Holandii-mam 6 ICSI na naturalnym,bez stymulki i 2 duze podejscia na pelnym stymulowaniu jak te 6 nie pomoga. Jedno juz za mna.Wszystko mam refundowane,ale opieka po transferze daje mi wiele do zyczenia -nie wiem co lepsze, zaplacic i czuc sie pewnie w rekach lekarza czy isc za darmo i czuc,ze kazdy ma w du.p... Twoja domniemana wczesna ciaze):
          • magdafiolka Re: IUI czy IVF 11.07.11, 19:32
            Dzieki za slowosmileJa nie moge nic mowic tu w De jest super opieka zaraz po IUI dostalam tabletki w razie,gdybym zaszla na podtrzymanie,ale coz moze masz racje lepiej poczekac i isc tak jak lekarz mowismileJa wiem,ze przy drugim podejsciu zaraza po bede musiala brac znowu te tabletki plus zastrzyki w brzuch,ale dokladnie co i jak dowiem sie na wizyciesmile
            A ty nie dostalas nic na podtrzymanie po pierwszym podejsciu??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka