gabriella30 19.05.04, 10:48 Witam!! mam pytanie na wyniku badania USG lekarz zapisał że endometrium układa się jak w tzw. macicy siodłowatej. Co to może znaczyć??? nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat.. może któraś z was spotkała sie z takim terminem.. pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabriella30 Re: wynik USG 19.05.04, 16:31 gabriella30 napisała: nikt z was nic nie wie na ten temat????? > Witam!! > mam pytanie na wyniku badania USG lekarz zapisał że endometrium układa się > jak w tzw. macicy siodłowatej. Co to może znaczyć??? nigdzie nie mogę nic > znaleźć na ten temat.. > może któraś z was spotkała sie z takim terminem.. > pozdrawiam > Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: wynik USG 19.05.04, 18:53 ja wiem, ale nie umiem ci tego prosto wytłumaczyć, a chwilowo nie mam czasu, żeby poszukać jakiejś definicji. macica siodełkowata to rodzaj wady wrodzonej macicy powstałej w wyniku złego zrastania się w życiu płodowym tzw przewodów Mullera (z których powstaje macica). to jest najmniej dotkliwa postać tej wady, tzn mały odcinek nie zrósł się prawidłowo. mogą powstać macica dwurożna lub podwójna macica (z jedną szyjką lub całkiem oddzielne macice, itd). siodełko oznacza kształt wysklepienia jamy macicy dobrze widoczny na zdjęciach z HSG. trudno to opisać prostym językiem, jak znajdę chwilę czasu odezwę się jeszcze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabriella30 Re: wynik USG 20.05.04, 08:09 dziękuję Ci bardzo za informację i niecierpliwie czekam na dalsze.. jestem w ciąży i zastanawiam sie czy może to spowodować jakieś komplikacje.. dziękuje jeszcze raz.. pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś