Dodaj do ulubionych

dziwna temperatura :)

02.09.11, 15:16
chciałam się z wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat mierzenia temperatury. Mierzę ją od ok pół roku i zawsze miałam wyraźny skok o 3 kreski i piętnastodniową fazę lutealną.
Pod koniec czerwca zaszłam w ciążę ale wszystko skończyło się na początku 6 tygodnia. Jestem stymulowana femarą. W tym cyklu również. 10 dni temu miałam usg i pęcherzyki bardzo marniutkie w 16dc ok 12 i 13mm a endometrium 6. Nie zauważyłam wyrażnego skoku a JEDYNIE z 36,6 na 36,7. Poszłam dzisiaj na usg zobaczyć co się dzieje z pęcherzykami. Jakież było moje zdziwienie jak pani doktór pokazała mi bardzo wyraźne ciałko żółte. Płynu w zatoce brak więc owulacja była ok 4 dni temu! A skoku praktycznie wcale. Przedwczoraj spadek na 36,5 wczoraj 36,7 a dzisiaj 36,9. Termometr ten sam, zasada mierzenia taka sama od miesięcy. Jak to możliwe że owulka była a mam takie wahania temperatury? Ktoś się spotkał z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • teligo Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 16:03
      Ja się spotkałam. Przy którejś z iui mierzyłam codziennie temperaturę, żeby porównać wyniki z monitoringiem. Temperatura swoje, pęcherzyki swoje. Po owulacji temperatura spadła na trzy dni, a skoczyła sobie później. Nic się nie zgadzało. Od tej pory nie mierzę, bo nie chce mi się na to tracić czasu rano, skoro to taka zawodna metoda smile
      • daria-1982 Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 16:50
        no właśnie. A ja myślałam że to mierzenie temperatury jest niezawodne zwłaszcza jak się to robi jak trzeba. A tu lipa smile
        • mewa000 Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 17:29
          Ale gdzie tu lipa? Przecież jest wzrost temperatury, więc nie wiem czemu od razu mówicie że to zawodna metoda. Do tego owulacja może być na 4 dni przed pierwszą wyższą temperaturą, a "skok" nie musi być zawsze taki sam, wystarczy taki o 0,05 stopnia.
          • daria-1982 Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 18:01
            bo wszędzie gdzie czytałam to musi być skok o dwa stopnie a nawet trzy. O jeden stopień wahania to ja mam ciągle i nie ma możliwości wyhwycenia owulacji. Zawsze jak miałam skok to co najmiej właśnie o 2 stopnie. Dlatego tak mnie to dziwi i myślałam że mam bezowulacyjny cykl smile
            • mewa000 Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 18:14
              Ale tu nie liczy się wartość skoku, czyli ta pierwsza wyższa tempka, bo każdej kobiecie waha się temperatura w cyklu wink
              Ważne jest to, aby zaobserwować fazę wyższych temperatur, czyli ma być ciąg tempek wyższych, nie jest istotne o ile. Wg Rotzera minimalna różnica to 0,05 stopnia

"Jeżeli trzecia z wyższych temperatur po szczycie jest wyższa o mniej niż 0,2 oC od linii podstawowej, wówczas musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę po szczycie. Powinna ona znajdować się minimum 0,05 ° C nad linią podstawową. Wieczór tego czwartego dnia (po 20:00) możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności bezwzględnej."

Co do Twojej owulacji-oczywiście nie twierdzę że jej nie bylo, ale mógł wystąpić zespół LUF, czyli pęcherzyk nie pękł tylko przekształcił się w ciałko żółte.
              • dagmara-k Re: dziwna temperatura :) 02.09.11, 19:57
                pzreciez masz 4 kreski roznicy. to wystraczy, jesli ta kolejna po 36.9 sie utrzyma powyzej 36.6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka