Dodaj do ulubionych

Moja Prolaktyna

IP: *.chello.pl 24.05.04, 20:25
Wiem, że kwestia prolaktyny przewijała się już tu wiele razy, ale chciałabym
dowiedzieć się czegoś konkretnie o moich wynikach smile Proszę Was, kto się zna
i kto może, napiszcie, czego mam się spodziewać na kolejnej wizycie u mojej
pani doktor? Mam 23 lata. Nieregularne miesiączki, długie cykle (45-60 dni)
oraz bolesne i obrzmiałe piersi sad
Zrobiłam badania hormonów w 4 dc i oto wyniki:

FSH: 5,4 mlU/ml
TSH: 2,87 ulU/ml
LH: 8,8 mlU/ml
Testosteron: 0,85 ng/ml (norma: 0,1-0,9)
Prolaktyna hPRL: 34,9 ng/ml (norma: 1,3-25)
Prolaktyna 1h po leku: 240 ng/ml
Prolaktyna 2h po leku: 146 ng/ml

No i co to wszystko oznacza? sad Czy bardzo ze mną źle? Dużo za dużo tej
prolaktyny? Będę musiała brać jakieś lekarstwo? Słyszałam już o Bromcośtam wink
ale on ma podobno skutki uboczne. Czy jest coś co nie ma skutków ubocznych? sad

Proszę, odpowiedzcie, bo się trochę denerwuję, a wizytę mam dopiero pod
koniec tygodnia sad

Pozdrowionka cieplutkie kiss
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: Moja Prolaktyna 24.05.04, 20:44
      Niestety u Ciebie jest tego trochę więcej
      1. LH/FSH=1.6
      2. Testosteron w górnej granicy
      3. prolaktyna za wysoka
      4. TSH do głębszej analizy konieczne FT3, FT4
      Wszystko to układa się w obraz PCO, moze to być też niedoczynność tarczycy,
      albo wszystkiego po trochę. Koniecznie do dobrego lekarza z dużą wiedzą
      endokrynologiczną
      • Gość: Karola Re: Moja Prolaktyna IP: *.chello.pl 24.05.04, 21:27
        Myślę, że mam dobrego lekarza, no ale na 100% tego nie sprawdzę sad Może jak mi
        ktoś tu napisze, co moja lekarka powinna teraz zrobić, to będzie mi łatwiej to
        ocenić? Mogę Panią, Pni Ewo, jeszcze trochę pomęczyć?

Co to jest PCO? Czy to zespół policystycznych jajników? Czy to jest bardzo
        niebezpieczne / prowadzi do niepłodności???
        Czy leczenie jest bardzo trudne i uciążliwe???

• Gość: Karola Re: Moja Prolaktyna IP: *.chello.pl 24.05.04, 21:55
        Ja może jeszcze podam wyniki USG narządu rodnego, które to badanie miałam
        dzisaj, czyli w 9 dc, może to też jest istotne i pomoże we wstępnej diagnozie:

Badanie ginekologiczne głowicą TA
        Trzon macicy o wym. 71x24x28 mm, równy zarys, w przodozgięciu, jednorodna
        echogeniczność.
        Endometrium: nie jest widoczne
        Jajniki:
        Jajnik prawy: 30 mm
        Jajnik lewy: 24 mm
        Oba jajniki o prawidłowej echogeniczności. Największy pęcherzyk po stronie
        prawej 10 mm
        Zatoka Douglasa: wolna
        W miednicy mniejszej nie stwierdzam nieprawidłowych struktur.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
        • ewa.analityk1 Re: Moja Prolaktyna 25.05.04, 09:55
          czyki nie widać objawów PCO, zastanawiający ten wysoki stosunek lh/fsh. Zbadaj
          jeszcze do TSH FT3 i FT4 może to tarczyca porlaktyna wtedy też podwyższona
    • mikanm Re: Moja Prolaktyna 24.05.04, 20:47
      Prolaktynę rzeczywiście masz podwyższoną. Lekarze przepisują zazwyczaj na jej
      zbicie bromokryptynę - w postaci leku występuje ona pod bardzo róznymi nazwami,
      najczęściej przepisuje się bromergon lub bromocom. Te leki rzeczywiscie mają
      trochę skutków ubocznych, mądry lekarz (ja niestety na takiego nie trafiłam)
      przepisze ci małą dawkę na noc (np 1/4 tabletki), żeby organizm mógł się
      przyzwyczaić. Wtedy nie grożą ci poważniejsze skutki uboczne, możesz mieć
      jedynie po tym mocniejszy sen wink
      Stopniowo zwiększając dawkę nawet nie odczujesz że bierzesz jakieś leki smile
      Oczywiście każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na leki. Na forum jednak
      często dziewczyny pisały, że przy zbyt dużych dawkach dokuczają im mdłości i
      senność. Ja też tak miałam. Moja lekarka (już się z nią pożegnałam) przepisała
      mi bromergon 3x1/2 dziennie. Po drugiej 1/2 wymiotowałam całą noc i nie
      wiedziałam jak sie nazywam!
      Potem sama zmniejszyłam sobie dawkę do 1/4 na noc i stopniowo - co tydzień
      zwiększałam. I obyło się bez skutków ubocznych smile
      niestety co do reszty wyników nie moge ci za bardzo pomóc. Niech sie wypowiedza
      ekspertki.smile
      pozdrawiam
      mik
    • asdic Re: Moja Prolaktyna 24.05.04, 22:10
      żeby rozpoznać PCO należy jeszce określić stosunek fsh do lh. zwykle w bad usg
      jajniki są powiększone i o charakterystycznym obrazie - twój wynik za tym nie
      przemawia. rzeczywiście b. ważne jest oznaczenie funkcji tarczycy a.. i
      zastanów się czy nie używasz jakiś leków w rodzaju metoclopramidu czy
      psychotropów pozdrawiam
      • Gość: Karola Re: Moja Prolaktyna IP: *.chello.pl 27.05.04, 13:37
        Słuchajcie, byłam u mojej ginekolog (ona jest też endokrynologiem) i zapisała
        mi:
        - Bromergon: pół tabletki codziennie przed snem
        - Duphaston: brać od 16 do 25 dnia cyklu 1 tabletkę 2 x dziennie

Dostałam to na 2 miesiące i jak się będzie kończyć mam iść do niej i zobaczy co
        dalej, bo podobno mam też za mało chyba estrogenów i za cienkie endometrium,
        więc ma mi zapisać jakieś pigułki antykoncepcyjne na podwyższenie estrogenów.
        Jednak one (te pigułki) powodują podobno podwyższenie prolaktyny, więc najpierw
        trzeba ją zbić, bo i tak jest za wysoka.

Czy to się trzyma kupy?
        • Gość: BUKA Re: Moja Prolaktyna IP: 217.153.187.* 16.07.04, 13:42
          --------------------------------------------------------------------------------
          Okazuje się, że mam prolaktynę w 7 dniu cyklu ponad normę tzn. 26,1, a norma
          jest 3,4 do 24,1. I co teraz? Napiszcie mi proszę, czy ma to związek z dużym
          spadkiem progesteronu w drugiej fazie cyklu?
    • Gość: MIGLA Re: Moja Prolaktyna IP: 217.153.187.* 19.07.04, 16:03
      JAkie leki należy brać przy wysokiej prolaktynie i niskim progesteronie? Czy
      jest jakas homeopatia, czy są jakieś zioła?
      • j.zab Re: Moja Prolaktyna 19.07.04, 19:38
        Witam! Ja dzisiaj zakupilam w aptece Castagnus - jest to ziolowy lek na
        obnizenie prolaktyny
        DZIAŁANIE:

Tabletki Castagnus poprzez stymulację receptorów dopaminergicznych obniżają
        poziom prolaktyny wydzielanej przez przysadkę, powodują ustępowanie zaburzeń
        wywołanych przez hiperprolaktynemię: zespołu napięcia przedmiesiączkowego i
        zaburzeń cyklu miesiączkowego

WSKAZANIA:

zaburzenia cyklu miesiączkowego (menstruacji i cyklu miesiączkowego spowodowane
        przejściową lub trwałą niedoczynnością ciałka żółtego, objawiające się
        nadmiernym krwawieniem lub częstym dodatkowym krwawieniem w cyklu),
        mastodynia (bolesne obrzmienie sutka),
        zespół napięcia przedmiesiączkowego (to znaczy dolegliwości pojawiające się na
        krótko przed pojawieniem się miesiączki objawiające się: bolesnością i uczuciem
        obrzmienia piersi, zaburzeniami równowagi emocjonalnej, migrenalnymi bólami
        głowy, obrzmieniem okolic twarzy, rąk i stóp).

To z ulotki wink pisze jeszcze, ze nalezy brak przez 90 dni czy jest skuteczny
        jeszcze niewiem- zaczynam brac od jutra ! Cena ok 9.80zl

• Gość: BUKA Re: Moja Prolaktyna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 22:22
          Zanim dotrwam do mojego terminu wizyty to tysiąc pytań jeszcze zaprzątnie moją
          głowę.....owszem...obawiam się bezpłodności. Te cholerne pigułkisprawiły, że
          moja średnia długość cyklu oscyluje teraz w granicach 36 dni. Przedtem było to
          zawsze 30 dni co do godziny. Teraz spadek progesteronu w II fazie (mam
          powtórzyć badanie) i wzrost prolaktyny w pierwszej do ponad 26.... Z tego co
          pisze w ulotce tego ziołowego specyfiku wynika, że w przypadku moich
          wydłużonych miesiączek i raczej skąpych, przy ostatnich dwóch cyklach
          bezowulacyjnych to chyba nie jest dobry lek....Napiszcie prosze...bo wizytę mam
          dopiero po drugiej turze badan, czyli na początku sierpnia.
          Po odstawieniu pigułek podniósł mi się tez poziom bilirubiny, mimo, że próby
          wątrobowe sa OK.
          • buka4 Re: Moja Prolaktyna 22.07.04, 22:24
            podciągam wątek...tyle tu o prolaktynie a moje pytania wciąż pozostają bez
            odpowiedzi...
            • Gość: misia Re: Moja Prolaktyna IP: *.localdomain / 80.48.248.* 23.07.04, 11:02
              Witaj!
              To moza ja choć troszeczke Ci pomogę. Ja też miałam bardzo skąpe okresy i
              zrobilam badanie prolaktyny wyszla 530 a norma w lab 619 czyli dużo od ideału
              (jak tu piszą dziewczyny najlepiej żeby była po środku normy)Lecz gin do ktorej
              chodzę powiedziała że nie będzie leczyć czegoś co jest w normie. Więc na wlasną
              rękę kupiłam Castagnusa- też się obawiałam że @ będzie jeszcze bardziej skąpa
              (w ulotce pisze że osłabia krwawienie) i po miesiącu stosowania pierwsz @
              wkońcu była normalna tzn nie taka skąpa i trwała 6 a nie 3 dni. Teraz biorę
              drugi miesiąc jeszcze następne opakowanie też wezmę i zrobię badania żeby
              zobaczyć czy prolaktyna się obnizyła i czy to dzięki Castagnusowi wyrównał mi
              sie cykl. Wcześniej 4 lata brałam tabl. anty i nikt mi wtedy nie mówił że
              prolaktyna na nich sie podnosi i że mogą rozregulować cykle. A przed ich
              braniem wszystko było o.k. castagnusa mozna łykać cały czas prze 3 m-ce potem
              przerwa A w międzyczasie mozna starać się o dzidziusia i jak wyjdzie pozytywny
              test ciążowy to należy go odstawić. Nie szkodzi bo prolaktyna na nim nigdy
              gwałtownie nie spada tylko powoli normalizuje jej poziom. Jeżeli coś
              rozjaśniłam to się cieszę Pozdrawiam gorąco pa pa
              Ps Dziś mój 20 d.c i zobaczymy może akurat zadziala doskonale?????? Ale ten i
              następny cykl postanowiłam wyluzować bo można oszaleć codziennie nakręcając się
              na ten jeden upragniony cel. Od Października zabiorę się ostro do diałania.
              Jeszcze raz pozdrawiam pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka