IP: *.man.polbox.pl 01.06.04, 14:58
Czesc Dziewczynysmile
Jestem na samym poczatku ciazy, 4 tydzien.Bylam dzis u dentystki i bohatersko
nie wzielam znieczulenia.
Ale lekarka utwardzala mi plombe takim?swiatelkiem?
Co to jest?
Czy to jakies promienie?
Szkodzi fasolce?
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Kobietka Re: Dentysta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 16:08
      Aniu, nie przesadzajmy. Groźniejsze może być zostawienie ubytków na cały czas
      ciąży. Ja normalnie brałam nawet znieczulenie - lekarz mi dawał jakąś słabszą
      wersję, ale nazwy nie pamiętam. Lekarz pokazywał mi ulotkę, na której ciąża nie
      była przeciwwskazaniem do użycia. A promienie działają miejscowo, więc - moim
      zdaniem - nie ma niebezpieczeństwa. Chociaż przyznaję, że lekarzem nie jestem i
      czekam też na opinię eksperta (smile.
      • neti87 Re: Dentysta 01.06.04, 16:31
        Teraz takie plomby to już standard. Parę razy padało pytanie na Forum Zdrowie
        Kobiety o wizytę u dentysty. Pani Doktor twierdziła zawsze, że znieczulenie
        najbezpieczniej jest brać po 12 tyg. ciąży, ale powtarzała też, że nie zna
        przypadków powikłań po znieczuleniach branych we wcześniejszym okresie ciąży.
        Zawsze twierdziła też, że zęby w ciąży trzeba koniecznie leczyć (oczywiście
        jeśłi tego wymagają). O to promieniowanie nigdy nikt nie pytał, ja myślę, że
        nie ma się czego obawiać.
        • Gość: nina79 Re: Dentysta IP: *.waw.sa.gov.pl 02.06.04, 08:28
          Wiem jedynie, że lepiej unikać prześwietleń rentgena. Bynajmniej lekarz przed
          prześwietleniem pytała się czy jestem w ciąży.
    • Gość: bea.33 Re: Dentysta IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 02.06.04, 08:43
      Absolutnie nie szkodzi.To jest lampa światłoutwardzająca i nie ma negatywnego
      wpływu na ciążę.Nie pozwalaj na zrobienie Rtg!!!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka