Gość: Anka30 IP: *.man.polbox.pl 01.06.04, 14:58 Czesc Dziewczyny Jestem na samym poczatku ciazy, 4 tydzien.Bylam dzis u dentystki i bohatersko nie wzielam znieczulenia. Ale lekarka utwardzala mi plombe takim?swiatelkiem? Co to jest? Czy to jakies promienie? Szkodzi fasolce? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kobietka Re: Dentysta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 16:08 Aniu, nie przesadzajmy. Groźniejsze może być zostawienie ubytków na cały czas ciąży. Ja normalnie brałam nawet znieczulenie - lekarz mi dawał jakąś słabszą wersję, ale nazwy nie pamiętam. Lekarz pokazywał mi ulotkę, na której ciąża nie była przeciwwskazaniem do użycia. A promienie działają miejscowo, więc - moim zdaniem - nie ma niebezpieczeństwa. Chociaż przyznaję, że lekarzem nie jestem i czekam też na opinię eksperta (. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Dentysta 01.06.04, 16:31 Teraz takie plomby to już standard. Parę razy padało pytanie na Forum Zdrowie Kobiety o wizytę u dentysty. Pani Doktor twierdziła zawsze, że znieczulenie najbezpieczniej jest brać po 12 tyg. ciąży, ale powtarzała też, że nie zna przypadków powikłań po znieczuleniach branych we wcześniejszym okresie ciąży. Zawsze twierdziła też, że zęby w ciąży trzeba koniecznie leczyć (oczywiście jeśłi tego wymagają). O to promieniowanie nigdy nikt nie pytał, ja myślę, że nie ma się czego obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina79 Re: Dentysta IP: *.waw.sa.gov.pl 02.06.04, 08:28 Wiem jedynie, że lepiej unikać prześwietleń rentgena. Bynajmniej lekarz przed prześwietleniem pytała się czy jestem w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea.33 Re: Dentysta IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 02.06.04, 08:43 Absolutnie nie szkodzi.To jest lampa światłoutwardzająca i nie ma negatywnego wpływu na ciążę.Nie pozwalaj na zrobienie Rtg!!!. Odpowiedz Link Zgłoś