Dodaj do ulubionych

stała temp po potwierdzonej owu??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 00:04
Kochani,
bardzo proszę o radę bo pomimo namiętnego studiowania tutejszych postów i nie
odnalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...
mam cykle29-30dni
13dc doktorek swierdził, iż dopiero co miałam owu (USG dopochwowo o
godz.18.30) a tego dnia zanotowałam najniższą temp. 36.1 (mierzona o godz. 7)-
prawie brak śluzu
dziś 16dc i tepm sie utrzymuje na poziomie 36.2, śluz płodny
moje pytanko: kiedy powinna podnieść się temp po owu w przypadku zapłodnienia
i jak może się ona zachowywac jeśli nie było "gola"??
Dodam, iż najwyższą temp jaką odnotowałam dotychczas to 37.2, i prócz
hiperprolaktynemii (i braniu bromka) oraz czasem cykli bezowulacyjnych - to
razie ok tylko efektów brak.
Czy pomożecie mi???
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: stała temp po potwierdzonej owu?? 19.06.04, 10:40
      zajrzyj na Naturalne Planowanie Rodziny
    • Gość: evi Re: stała temp po potwierdzonej owu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:53
      Właściwie to tempka po owulacji powinna pójść do góry. Właściwe jest to, że w
      momencie owulacji spadła ale potem powinna być wyższa. Po zapłodnieniu zwykle
      tempka jest podwyższona-ok 37 stopni, ale to nie jest regułą, bo każda z nas
      jest inna. Może ta niska tempka to słaba ilość hormonku w II fazie? Wiem, że to
      on jest odpowiedzialny za te wysokie tempki
    • kathrin78 Re: stała temp po potwierdzonej owu?? 19.06.04, 12:15
      Temperatura jak na razie nie wskazuje na odbytą owulację, podobnie obecność
      płodnego śluzu. Poza tym przy cyklach 29-30 dniowych to dość wczesnie na
      owulację, ale możliwe.
      Temperatura po owulacji wzrasta i utrzymuje się na wyższym poziomie aż do
      miesiączki. Nie da się stwierdzić ciąży na podstawie wartości temperatury. Gdy
      utrzymuje się ona na wyższym poziomie poowulacyjnym dłużej niż 18-21 dni - to
      może wskazywać z dużym prawdopodobieństwem na ciążę.
      Ważne jest abyś mierzyła regularnie, rano przed wstaniem z łóżka w ustach,
      pochwie bądź odbycie. Zawsze w tym samym miejscu. W innym przypadku nie da się
      nic na podstawie tempki powiedzieć.
    • ewa.analityk1 Re: stała temp po potwierdzonej owu?? 19.06.04, 20:07
      powinna się podnieść tempka, ale na usg było widać ???
      • Gość: AniaB. Re: stała temp po potwierdzonej owu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:44
        o to własnie chodzi, że doktorek w trakcie badania powiedział mi, że owu
        dopiero co była na lewej stronie, a z prawej są jeszcze dwa malutkie pęcherzyki
        i endo bardzo ładne. Od wtorku do dziś tempka się nie podniosła. Poza tym we
        wtorek nie miałam za bardzo śluzu, który w zasadzie dopiero od środy nabierał
        konkretnych cech płodności.
        Zadałam to pytanie na forum bo nie współgrają mi cechy towarzyszące zbliżającej
        się owu (śluz i temp) a lekarz prowadzący to wysokiej klasy specjalista w
        klinice specjaluzującej się w leczeniu niepłodności. Zapytał mnie jedynie czy
        tym razem (tak jak podczas ostatniego cyklu) coś mnie bolało... chodziło mu o
        ból który miałam w okolicach dolnej partii pleców po bokach - 2 razy w
        odstępach 15 minutowych krótkotrwały. Niestety w tym cyklu nie miałam tego typu
        zwiastunów owulacyjnych.
        Czy on mógłby się pomylić??
        • ewa.analityk1 Re: stała temp po potwierdzonej owu?? 19.06.04, 23:46
          ciężko ocenić może jajeczko było małe, przypadki kiedy lekarz nie stwierdził
          owu ,a mimo to udało się zajść w ciążę znam więc kto wie. A może przeoczyłaś,
          tylko test negatywny owulacyjny kurcze pomieszane
          • Gość: AniaB. Re: tempka się podniosła.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 16:02
            dziś - niedziela - zmierzyłam tempkę i 36.6 (śluz białawy ale jeszcze lekko
            ciągnący) NIC JUŻ NIE ROZUMIEM!!!
            ...ale bardzo dziękuję za posty (dodam tylko, że może mimo dość standartowej
            długości cyklu 29-30dni; zawsze mam bardzo krótkie @ tj max 2 dni + dzień
            plamień przy oddawaniu moczu jedynie, więc może nie pojawiły się te dni
            niepłodne po @ i dlatego owu przyszła szybciej.... jeśli wierząc doktorkowi)

No nic, serdecznie dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka