Dodaj do ulubionych

boję się badania

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.04, 13:56
na początku lipca mam mieć wykonane badanie drożności jajowodów. Z tego co
napisałyście to ono boli. Mój lekarz powiedział, że można je robić ze
znieczuleniem albo bez, ale za znieczulenie trzeba płacić 800 zł. Przy mojej
pensji trudno jest mi placić dwa razy w tygodniu za wizyty u gina i jeszcze
te 800 zł za znieczulenie przy tym badaniu. Powiedzcie czy kobieta wytrzyma
to badanie bez znieczulenia? Strasznie boje się bólu, a jednocześnie ostatnio
się u mnie nie przelewa z kasą.
I jeszcze jedno - gdzie takie badanie można wykonać w Warszawie? Czy jak sie
ma skierowanie - to się za nie płaci?
pozdrawiam
Megi
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: boję się badania 19.06.04, 14:11
      A może spróbuj inaczej.Nie trzeba od razu podejmować tak radykalnych decyzji i
      płacić za to 800 zł. Ja przed całkiem inną ale podobno dość nieprzyjemną
      procedura wzięłam 2 tabletki z maksymalna dawka środka przeciwbólowego jaki
      mogłam kupić w aptece i dwie no-spy. Nie znieczuliło mnie to do końca ale
      uczyniło zabieg lekkim i mam po nim o niebo lepsze wspomnienia niż inne kobiety
      w takiej samej sytuacji.
      Możesz też porozmawiać z lekarzem o np podaniu pyralginy w zastrzyku przed
      zabiegiem. Efekt tez bedzie taki nie do końca ale bedzie znacznie lżej.
      Pozdrawiam. Ilona
    • damda Re: boję się badania 19.06.04, 14:27
      Wiesz to badanie nie należy do przyjemności ale nie boli aż tak strasznie trwa
      to chwilkę jakieś 15 minut naprawde da się przeżyć ja dostałam jakiś zaszczyk i
      tyle o wiele straszniej opowiadały mi dziewczyny w szpitalu.
      Pozdrawiam .
      • Gość: aga2831 Re: boję się badania IP: *.fish.ar.szczecin.pl 19.06.04, 14:35
        Ja na ten zabieg wybieram sie pojutrze, również się boję ale staram się o tym
        nie myśleć ! podobno dostanę ketonal ( nie wiem ile) !Koleżanka była na rtym
        zabiegu jakiś czas temu i powiedziała , że gdyby miała do wyboru dentystę a hsg
        poszła by jeszcze raz na hsg ! Więc chyba nie jest tak straszne!!!!!!!!!!!!Zdam
        Ci relację jak wrócę we wtorek ! a na razie nie nakręcaj się bo to jest
        najgorsze!!!!!!!Pozdrawiam aga
    • Gość: ania Re: boję się badania IP: *.pool21345.interbusiness.it 19.06.04, 14:48
      nie boj sie badania!!!
      ja mialam badanie droznosci w marcu i czulam przede wszystkim prawy jajowod -
      zamkniety w konsekwecji operacji (ciaza pozamaciczna)badanie jest nieprzyjemne
      ale do wytrzymania, chyba bardziej balam sie rezeltutatu czy lewy jajowod okaze
      sie otwarty, poprosilam aby badaniu mogl towarzyszyc maz, ktory w koncu
      pompowal kontrast, obecosc bliskiej osoby bardzo pomaga,
      bol bez przesady trwa kilka minut i przypomina bole menstruacyjne
    • very_martini Re: boję się badania 19.06.04, 15:09
      Megi, ja dość nie na temat, ale związane z tematemsmile Dzisiaj mam fazę na swój
      ciemnogródsmile
      Jest takie homeopatyczne lekarstewko ARGENTUM NITRICUM 200CH, kalsyk na
      wszelkie lęki związane z zabiegami tudzież egzaminami. 3-4 dni przed palnowanym
      zabiegiegiem po kulce pod język aż do rozpuszczenia na noc. Nie ma, co prawda,
      działania znieczulającego, ale pomaga w zwalczaniu stresu - a jak się
      rozluźnisz, będzie lepiejsmile
      Po zabiegu, jeśli będzie Cię bolało, możesz sobie zafundować ARNICA MONTANA
      30CH 4-5 razy dziennie przez 3 dni, chyba że objawy zaczną ustępywać wcześniej,
      wtedy zmniejsz dawkę.
      Powodzenia!
      • Gość: Megi Re: boję się badania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.04, 15:23
        dzięki za słowa otuchy. Zrobię wszystko żeby mieć dziecko i poddam się temu
        badaniu.Skoro wy wytrzymałyście to i ja muszę to znieść.
        A co do drugiej części mojego pytania - czy sam zabieg jest płatny? I gdzie w
        Warszawie można się jemu poddać?
        Megi
        • Gość: evi Re: boję się badania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 20:36
          Po pierwsze nie słyszałam żeby znieczulenie kosztowało aż 800zł, chyba, że w
          jakiejs prywatnej klinice. PO drugie badanie drożnośći-hsg refunduje NFZ i
          możesz je zrobic w każdym szpitalu, jezeli masz skierowanie od lekarza gin. A
          wracając do znieczulenia to w szpitalu nie robią hdg raczej na żywca tylko
          podają środki znieczulające dożylnie. Popros przed zabiegiem o takie, a po
          również-napewno pielęgniarka Ci pomoże!

Powodzenia!!!
    • lidek0 Re: boję się badania 19.06.04, 22:58
      Kwota 800 pln za znieczulenie to chyba z kosmosu. Można HSG jak najbardziej na
      NFZ. Ja dostała dożylnie dolargan i byłam jak na bani. Samo badanie trwa krótko
      i więcej strachu niż to jest warte. Będzie dobrze. Ja miałam biopsję
      endometrium, 2 histeroskpie i HSG przez znieczuleniu miejscowym i przeżyłam.
    • Gość: aga2831 Re: boję się badania IP: *.fish.ar.szczecin.pl 22.06.04, 09:53
      Jestem po HSG. miałam wczoraj!Nie taki diabeł straszny jak go malują!!!!!!!!Ból
      w skali 1-10 wg . mnie 3,5 do 4! Mam 100 ray boleśniejsze @!!!dostałam
      ketonal , 2 no-spy, podłaczyli, trochę zapiekło (ale tak minimalnie ze nawet
      nie zdążyłam skojarzyć ze to już)i za chwilę puścili kontrast!Wówczas poczułam
      ból ttaki tępy, czułam cięzar w brzuchu i wrażenie ze za chwilę dostanę @! I po
      wszystkim ! Moim zdaniem nie warto się nastawiać negatywnie, rozmyślać itd.
      Jest to nieuniknione a coma być to i tak bedzie! moije wrazenia są takie ! Na
      szczęście były drożne nie wiem jak to jest w przypadku niedrożności ale po co
      od razu wmawiać sobie najgorsze i niepotrzebnie wykańczać psychicznie! W
      najgorzsym wypadku przeżyjesz jeszcze jeden bół menstruacyjny! Moje są straszne
      i trwają ok. 2 dni a tu 15 min - góra! Najważniejsze ze to kolejny krok do
      przodu i coś mi się tak myśli ze ostatni ! Oby intuicja mnie nie zawiodła!
      Pozdrawiam i życze powodzenia i luzu
      aga
      • Gość: Megi Re: boję się badania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 17:58
        Aga, napisz czy ten zastrzyk i no - spy dali ci na twoją prośbę, czy sami to
        robią w ramach zabiegu?
        I jeszcz ejedno - co się później dzieje z tym kontrastem, wypływa? Nie wiem czy
        mam się zabezpieczyć w jakieś podpaski, czy nie?
        Po zabiegu od razu sie idzie do domu, czy trzeba zostać w szpitalu na odleżeniu

pozdr.
        Megi
        • aniulekq Re: boję się badania 22.06.04, 18:32
          Kontrastu dają niewiele (w strzykawce-wbija się do rurki), takze nie wypływa,
          ale wkładki warto wziąć bo możesz miec plamienia. Po zabiegu lezy sie troszke
          żeby dojść siebie, nie ma co wariować i 2 godzinki posapać sobie, żeby ból
          minął.
        • Gość: aga2831 Re: boję się badania IP: *.fish.ar.szczecin.pl 23.06.04, 08:32
          no-spę dostałam w tabletkach (2) i ketonal (1). Zapomniałam napisać o tych
          wkładkach, warto wziąść mi coś wyciekło a potem śluz mieszał się z
          tymkontrastem i wyglądało to jak lekkie plamienie! Hsg robili mi rano tzn. kolo
          11 a potem do domu! żadsnego leżenia odpoczywania bo na prawdę nie było po
          czym , byłam tylko lekko zakręcona po tabletkach i lekko poblewał brzuch ale
          tak jak na począteczek @ . Zresztą tabletki jeszcze trzymały , w domu położyłam
          się spać- tabletki mnie znużyły a na drugi dzień do pracy ! I dziś praktycznie
          juz o tym nie pamiętam tylko cały czas mam jakąś satysfakcję ze robię coś co
          pcha mnie bliżej upragnionegocelu ! Czego i Tobie życzę i na prawdę im bardziej
          się bedziesz stresowała tym będzie gorzej ! Pozdrawiam
          aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka