Dodaj do ulubionych

IUI Warszawa

20.03.13, 11:44
Wczoraj usłyszałam, że konieczne jest IUI i siedzę od rana i czytam komu, gdzie się udało, ale albo posty stare albo nie dotyczą warszawskich klinik. Możecie coś podpowiedzieć? W sensie jaką klinikę/ lekarza polecacie? Moja gin wspominała o dr Pałaszewskim z Invicty, ale mało info w necie na jego temat. Wiem, że powodzenie to nie tylko lekarz, ale nie ma jak to ktoś sprawdzony…
Dzięki dziewczyny.
Obserwuj wątek
    • agusia_mamusia Re: IUI Warszawa 20.03.13, 20:23
      witam,
      sprawa IUI (czy sie uda, czy nie) to sprawa bardzo indywidualna i nie oszukujmy sie, ale to przede wszystkim kwestia szczescia. Nie pamietam dokladnie jaki jest % powodzenia, ale jakiś niewielki.
      Technicznie zabieg jest niezwykle prosty i trwa kilka minutek. Wazne jest dobre przygotowanie nasienia (za to odpowiada laboratorium) i odpowiedni moment podania.

Osobiscie mogę polecić Ci Dr Pałaszewskiego z Invicty i dr Kunickiego z tej samej kliniki.
      Oboje są niezwykle kompetentni i doświadczeni. Sama klinika posiada tez naprawde dobre, nowoczesne i szybkie laboratorium.
      A w razie - gdyby Ci sie nie udało - czego oczywiscie nie zyczę - to lekarze z pewnością poprowadzą Cie dalej. Oboje są bardzo mili, uprzejmi i empatyczni.
      Moje IUI niestety wszystkie kończyły sie niepowodzeniem, ale wiem ze to nie byla wina lekarzy czy miejsca - w ogole uważam taki sposob myslenia, za smieszny. Juz po 1 IUI dr Kunicki proponował in vitro ale ja sie upieralam ze za wczesnie, potem przyznalam mu racje...
      W kazdym razie za chwilkę zaczne 4mc, jestem mega szczesliwa i z calego serca polecam 3 lekarzy z tej kliniki, dwoch wymienilam juz wyzej, natomiast chcialam wspomniec o dr Bednarowskiej, niesamowista specjalistka ds in vitro, dokonywala mi pick up i transferu.

Trzymam kciuki i zycze powodzenia w staraniach o dzidzie.

ps. kto Ci powiedział ze konieczne jest IUI i na podstawie jakich badań?
      • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 10:51
        agusia_mamusia napisała:

> sprawa IUI (czy sie uda, czy nie) to sprawa bardzo indywidualna i nie oszukujmy
        > sie, ale to przede wszystkim kwestia szczescia.

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę i nie mam złudzeń, że na pewno się uda. Na łut szczęścia liczę od dawna więc może w końcu się zlituje i dla świętego spokoju sprawi, że się uda wink

> Nie pamietam dokladnie jaki jest % powodzenia, ale jakiś niewielki.

% szans na powodzenie jest niewielki, ale jednak jakiś jest więc spróbować muszę. Skoro przy inseminacji nasienie też jest odpowiednio przygotowywane, to wydaje się, że szanse są mimo wszystko większe niż nasze dotychczasowe naturalne starania.

> Osobiscie mogę polecić Ci Dr Pałaszewskiego z Invicty

No właśnie moja gin mi go poleciła, bo kiedyś z nim pracowała. Zastanawiam się nad samą kliniką, w której pracuje, bo naczytałam się, że jakiś chaos tam panuje, trudno zgrać odpowiedni moment iui z grafikiem lekarzy itp. Ale wiadomo, z reguły jak komuś się udało to chwali, jak nie to krytykuje i takich obiektywnych osób jak Ty nie jest dużo. Nie ma jak to się samemu przekonać. Malkontenci znajdą się zawsze i wszędzie.

> W kazdym razie za chwilkę zaczne 4mc, jestem mega szczesliwa

Bardzo serdecznie Ci gratuluję smile Bardzo lubię takie wpisy, bo to znaczy, że to wszystko ma jednak sens. I że w tym szaleństwie jest metoda wink

> Trzymam kciuki i zycze powodzenia w staraniach o dzidzie.

Dziękuję smile Za odpowiedź również smile

> ps. kto Ci powiedział ze konieczne jest IUI i na podstawie jakich badań?

Konieczne, a raczej wskazane jeśli chcemy przestać dreptać w miejscu. Staramy się teoretycznie od 1,5 roku, a praktycznie od 6 miesięcy. A to dlatego, że przez rok szliśmy na żywioł, bez szczególnych badań. W tym głupim, jak teraz sądzę ze względu na mój wiek – wtedy 34 lata, przekonaniu utrzymywała mnie pierwsza gin. Po prawie roku trafiłam do innej gin i zaczęły się badania, monitoringi itp. Okazało się, że mam jeden jajowód niedrożny. Na szczęście w 90% owu mam z drugiego. Pozostałe badania w porządku. Owu też. Badania męża kilka miesięcy temu wykazały nieco obniżony procent prawidłowo zbudowanych plemników, ale wszystkie pozostałe parametry dużo lepiej niż normy. Kolejne badanie pokazało, że wszystko jest ok. No i moja gin powiedziała, że mogę do niej nadal przychodzić, ale jeśli chcemy ruszyć z miejsca, to powinniśmy spróbować inseminacji. Bo ona nie ma czego leczyć. Tak więc wszystko wygląda pięknie, ale nic z tego nie wynika.
        Mnie trochę zastanawia moje TSH. 2,52. Niby w normie, ale z tego co czytam to za wysokie dla starających się. Jutro idę do endo, zobaczymy co mi powie.
      • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 16:01
        Czy umawianie pierwszej wizyty, jej termin (między 1 a 5 dc) i badania przed wizytą, są w rzeczywistości zgodne z tym co piszą na stronie?
        • marika_xs Re: IUI Warszawa 22.03.13, 09:27
          tak tak, tak właśnie jest, wtedy mogą ci od razu badania zrobić i najaktualniejsze wyniki będziesz mieć na wizycie smile póki co korzystajcie z wyjazdu, zbliżających się wakacji...a nóż podczas wakacji coś się wydarzy wink powodzonka!

oby.sie.udalo napisał(a):

> Czy umawianie pierwszej wizyty, jej termin (między 1 a 5 dc) i badania przed wi
          > zytą, są w rzeczywistości zgodne z tym co piszą na stronie?
    • cpt1 Re: IUI Warszawa 21.03.13, 08:45
      Ja IUI mialam w Novum w Warszawie i tam tez sie lecze. Podejscie lekarzy bardzo dobre. Wszystko dokladnie wytlumaczone bylo. Zabieg przeprowadzony bardzo sprawnie. Ogladalismy plemniczki na monitorze jak sie ruszaja smile Maz byl ze mna podczas zabiegu. Po samym zabiegu zoastaje sie jeszcze 10 min i sie lezy. Jestem zadowolona z przebiegu IUI. Niestety nie powiodla sie , ale to juz inna kwestia.
      • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 10:55
        W pierwszej chwili chciałam napisać, że fajnie, że mąż może być przy zabiegu. Ale po dłuższym zastanowieniu, to w sumie nie wiem. No, ale zawsze można go wyprosić smile
        Życzę sukcesu przy ewentualnym kolejnym podejściu smile
        • kavainca Re: IUI Warszawa 21.03.13, 11:25
          fajniej być przy poczęciu niz przy porodzie wink)))

a powaznie to IUI daje ok 12-18 % szans na dziecko, ale są tacy szczęściaże ,jak ja, którym udaje się to za pierszym razem smile
          • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 11:49
            kavainca napisała:

> fajniej być przy poczęciu niz przy porodzie wink)))

Myślę, że zdecydowanie fajniej, nawet jeśli to obcy chłop majstruje przy żonie wink Oczywiście mam na myśli tylko i wyłącznie lekarza! hehe
            Tak sobie myślę, że niektóre rzeczy może jednak powinny zostać z tej najgłębszej strefie intymności. A może mi się zmieni pogląd jak uda się szczęśliwie zaciążyć i donosić (OBY!) smile

> a powaznie to IUI daje ok 12-18 % szans na dziecko, ale są tacy szczęściaże ,ja
            > k ja, którym udaje się to za pierszym razem smile

Niewielu ludziom zazdroszczę, ale Tobie MEGA smile Tfu tfu, żeby nie zapeszyć na przyszłość!
            • kavainca Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:10
              tez myslę, że miałam sporo farta smile
              mąż ma 97% uszkodzenia chromatyny jądrowej nasienia, co w efekcie oznacza, że tylko 3% plamników jest potencjalnie w stanie stworzyc dobry zarodek.
              Udało się za pierwszym razem. Potem 2 nieudanie IUI i INV z moim dawstwem i mrożeniem oocytów. Teraz będziemy podchodzić do ICSI na mrożonych oocytach.
              Jak widać cudów nie ma. A jak są to raczej parami nie chodza i swoje trzeba odrobić. I nie umiem powiedzieć czy ciężej walczy się o pierwsze czy o kolejne. Zapewne inaczej, bo już wiesz czego byc może miec nie będziesz...
              powodzenia, w końcu ktoś musi wyrobić te 12-18% smile
              • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:19
                Jeden cud już masz, więc najwyraźniej jednak się zdarzają smile
                I skoro, jak mówią, nieszczęścia chodzą parami, to cuda też! Bo musi być równowaga w przyrodzie smile
                Dzięki za powodzenia. Zrobię co w mojej mocy, żeby podwyższać statystyki hehe
        • marika_xs Re: IUI Warszawa 21.03.13, 11:36
          tak tak ja polecam doktora Pałaszewskiego! wcześniej chodziłam do dr łukaszuka i też byłam zadowolona, w końcu nam się udało smile ale teraz chcemy mieć drugie dziecko i wizyty rozpoczeliśmy juz u doktora Pałaszewskiego, ale też jesteśmy zadowoleni. kiedy chcesz się wybrać?
          • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:00
            Ooo no to super, że pojawia się kolejna zadowolona osoba smile
            Moja gin z nim kiedyś pracowała, więc nie byłam do końca pewna jej obiektywizmu smile

Kiedy chcemy się wybrać? W pierwszej chwili pomyślałam, że teraz zaraz. Ale w domu na spokojnie pogadaliśmy z m. i zdaje się, że wrócimy do tematu pod koniec lipca. A to dlatego, że jakkolwiek głupio to nie zabrzmi, dawno temu wykupiliśmy wczasy za granicą na lipiec. Gdyby okazało się, że jestem w ciąży to oczywiście bez wahania byśmy z wyjazdu zrezygnowali, bo priorytety są oczywiste. Ale jako, że się do tej pory nie udało, to pomyśleliśmy, że może to dobra okazja, żeby te 4 miesiące odsapnąć. Głównie ja, bo ostatnia negatywna beta mocno we mnie uderzyła. No i jak idę do lab, to panie z daleka uciekają, bo ostatnio pobierały mi krew już z dłoni.
            Tylko tak po prostu przestać się starać jest bardzo trudno. Dlatego też, mimo, że do iui najmniej 4 miesiące, to zbieram już info i kontakty. A może za tydzień stwierdzę, że jednak chcę teraz zaraz...
            • kavainca Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:31
              Słuchaj,
              masz takie same szanse ja zdrowa para przy stotunku w połowie cyklu.
              Myslisz, że się nie bzykają,b o wykupili wczasy??? no zastanów się..smile
              • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:40
                Eeeee nie no, bzykać to my się przez te 4 miesiące będziemy hehe
                Nie miałam na myśli odstawienia sexu na 4 miesiące big_grin Chyba m. by się rozwiódł wink
                Na szczęście nie doszliśmy jeszcze do etapu, w którym sex tylko w celach prokreacji wink
                Myślałam o odstawieniu na ten czas badań, monitoringu i tych innych ""pierdół"".
                • kavainca Re: IUI Warszawa 21.03.13, 12:46
                  oj, to było tylko porównanie
                  chodzi mi o to, że naprawdę po 4 latach leczenia i 6 migania się od leczenia dobrze wiem, że najpierw są zarezerwowane wczasy, potem awans albo nowa praca, przeprowadzka itd. Nie da się zaplanowac kiedy Wam sie uda, a szanse przy IUI sa maksymalnie 1 do 5.
                • kavainca Re: IUI Warszawa 21.03.13, 13:02
                  doczytałam, że jesteś w moim wieku i serio sądzę, że nie masz na co czekać. Nawet ze względu na wiek i ten jeden jajowód zasanawiałabym się nad INV. Jak Ci wystymulują owu do IUI (na naturalsie nie ma so robić) to nie wiadomo który jajnik to będzie i w zasadzie na starcie szanse masz o połowe mniejsze.
                  Idżcie do tej kliniki, pewnie jeszcze dużo badan bedzie trzeba zrobić przed zabiegiem.

TSH faktycznie masz wysokie. Jak endo powie inaczej to go zmień.
                  • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 21.03.13, 15:59
                    Zanim pomyślimy o INV, chciałabym spróbować IUI. Ale oczywiście zobaczymy co powie lekarz.
                  • oby.sie.udalo Re: IUI Warszawa 26.03.13, 11:33
                    kavainca napisała:

> TSH faktycznie masz wysokie. Jak endo powie inaczej to go zmień.

No i kolejny powiedział, że wyniki są ok.
                    Do trzech razu sztuka. Zapisałam się do kolejnego z super opiniami w necie, ale pierwszy wolny termin 30 kwietnia sad Wiecznie się na coś czeka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka