Dodaj do ulubionych

do ekspertek od monitoringu

IP: *.crowley.pl 27.07.04, 10:01
Dziewczyny, kiedy rozpocząć monitoring przy niezbyt regularnych cyklach?
Ostanie trwały 34, 31, 29. Poprzedni cykl przegapiłam, teraz muszę
się "wstrzelić" w dyżury gina, dziś jest 8 dc.
Obserwuj wątek
    • mika52 Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 10:23
      Ja przy podobnej długości cyklów do twoich rozpoczynałam monitoring od 11-12
      dnia. Owulacja była zazwyczaj 17 dc więc 11 dc był wystarczający. Pozdrawiam
      • Gość: agusza Re: do ekspertek od monitoringu IP: *.crowley.pl 27.07.04, 10:37
        To wcześnie, ja planowałam się wybrac w 14 dc. Czy to nie za późno? - nie znam
        się, bo to mój pierwszy raz w tej dziedzinie.
    • doloressa Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 10:56
      Dziwne to co piszecie, że rozpoczynacie monitoring w okresie okołoowulacyjnym.
      Co prawda moje cykle nie są tak długie (24-29 dni), ale monitoring zawsze
      miałam od 2-3 dc (jeszcze podczas @).
      • Gość: Iwona Re: do ekspertek od monitoringu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 11:56
        Monitoring w 2-3dc cyklu niewiele powie. Proponuje (sprawdzone na sobie)2 razy
        przed owulacja w odstepach 2-3dniowych, nastepnie w czasie owulacji i 2 razy po
        tez w odstepach 2-3 dniowych, czyli ok 5 razy.Pzdr.
    • doloressa Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 12:13
      Nie wiem czy nic nie powie, skoro np. u mnie w 3 dc widać już rosnące
      pęcherzyki.
    • mika52 Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 12:15
      Według mnie rozpoczynanie monitoringu w 2-3 dc mija się z celem. Wydaje mi się,
      że pierwszy raz można rozpocząć monitoring wcześniej, żeby po prostu zobaczyć
      jak wygląda rozwój pęcherzyków, ale w trakcie miesiączki przecież nic jeszcze
      konkretnego nie widać.
      Agusza, radziłabym ci pójść pierwszy raz w 10 dc żebyś miała "przegląd" całego
      cyklu. A później już będziesz wiedziała kiedy najlepiej rozpocząć monitoring.
      Pozdrawiam
      • madziulaz Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 12:56
        w 2-3 d.c mozna zrobic tylko po to usg, zeby wiedziec jaki masz "start" czy nie
        ma jakichs torbieli na jajnikach..
        Ja mialam USG w 11 d.c i nic nie bylo...tzn..tylko drobne pecherzyki..i gdyby
        nie to ze mialam tez w 10 d.c badany Estradiol..to pomyslalabym ze nie ma szans
        na owu..ale E-280, wiec przyszlam na kolejne usg w 16 d.c- i pecherzyk byl
        15x13,8..potem to tylko trzeba kontrolowac czy rosnie prawidlowo..moj w 18 d.c
        mial 21x24 mm..a w 22 d.c juz go nie bylo..wiec owu byla miedzy 18-22..
        Wydaje mi sie ze skoro masz niereguralne cykle...a najkrotszy to 29 dni..to idz
        na pierwsze usg ok.13-14 d.c a potem to w zaleznosci co sie okaze..
        Pozdr.
        m.
    • lidek0 Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 13:39
      To lekarz decyduje od którego dc, nie Ty.
    • lidek0 Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 13:40
      Poza tym to nie Ty musisz się wstrzelić w dyżury gina. Twoje dni do
      monitorowania są najważniejsze. Jeżeli on akutrat nie może to powinien
      skierować Cię gdzieś.
      • Gość: agusza Re: do ekspertek od monitoringu IP: *.crowley.pl 27.07.04, 14:59
        Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Lidek0 - gin zdecydował, żeby zacząć od 14 dc,
        ale to było wtedy, gdy cykle miałam 34-35 dni. Ostatnie były 31, 29 więc
        wszystko się przesuwa, stąd byłam ciekawa jak to u Was wygląda.
        • lidek0 Re: do ekspertek od monitoringu 27.07.04, 15:33
          Tak jak pisąłam nie długośc cyklu ma znaczenie, ale to kiedy była owulacja, bo
          2 dni po niej zaczyna się monitoring
          • Gość: agusza Re: do ekspertek od monitoringu IP: *.crowley.pl 27.07.04, 16:14
            Jak to po owulacji? Po już nie ma co oglądać.
            • lidek0 Re: do ekspertek od monitoringu 28.07.04, 08:06
              Przepraszam, pomyliło mi się z baraniem progesteronu. Oczywiście, że po nie ma
              co oglądać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka