Dodaj do ulubionych

Slaba ruchliwosc nasienia

29.07.04, 11:50
Mąż zrobil badanie nasienia i ma obnizona ruchliwosc plemnikow-40%,powinno
byc ok.60%,ich liczba w normie.Staramy sie o dziecko od lutego,z 3
mies.przerwa,wiem,ze krotko,ale czas nas troche goni,ja mam prawie 32
lata,mąż jest sporo starszy.Gines powiedzial,ze dopiero za pol roku po
kuracji plemniki beda zywsze,ale jak zaniedba sie kuracje,to dluzej.No i
oczywiscie nie ma gwarancji,ze za 1 razem od razu zaciaze!A moze zdarzaja sie
cuda i ktoras z Was zaszla w ciaze pomimo slabego nasienia meża?
Obserwuj wątek
    • Gość: sassi. Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: 80.51.74.* 29.07.04, 12:40
      jesli goni Was czas, a z nasieniem jest tak sobie, to ja bym wybrala
      inseminacje. Na co tu czekac 1/2 roku? Nie wspominajac o tym, ze rzadko sie
      zdarza, by leczenie farmakologiczne przynosilo jakies wielkie rezultaty u
      mezczyzn. Chyba raczej sprawdzilabym czy u mnie wszystko gra i zdecydowala sie
      na zaplodnienie metoda IUI.
      • hakdil Re: Slaba ruchliwosc nasienia 29.07.04, 14:08
        Bardzo Wam dziekuje,dalyscie mi nadzieje...Wytlumaczcie mi,prosze co to jest ta
        inseminacja,na czym polega.Wyczytalam kiedys w postach,ze bolesna,dosyc
        skuteczna,ale nie wnikalam co i jak,bo myslalam,ze mnie nie dotyczy.Jestem z
        Olsztyna,moze wiecie gdzie to robia i ile kosztuje?Jestescie bardziej
        doswiadczone i oblatane w tych tematach,radzcie mi,please!
        • maretina do hakdil:) 29.07.04, 14:30
          witajwink
          ja rowniez jestem z olsztyna. tu nie zrobisz inseminacji. najblizej gdansk -
          invicta albo bialystok.
          w invikcie inseminacja kosztuje ok 400 zlotych. z tym, ze wczesniej musicie
          zbadac nasienie, sprawdzic Twoje hormony, owulacje.
          jak masz jakies pytania to piszsmile
          • hakdil Re: do hakdil:) 29.07.04, 15:13
            Glowa mi peka z nerwow!Tyle badan itp!Od czego zaczac?Czy hormony,owulacje i
            nasienie(po raz 2u meża )sprawdzic mam w Olsztynie,i pojechac z wynikami do
            Gdanska?Czy oni tam na miejscu robia wszystko?A potem to mam byc w klinice w
            dniu owulacji,czy przed?Jak mam wiedziec,ze tego dnia bedzie 100%owulacja?Juz
            nie wspomne o zwolnieniach w pracy jak bede tak kursowac...Dzieki za wsparcie!
            • maretina Re: do hakdil:) 29.07.04, 15:20
              jesli chcesz to napisz na moj adres maretina@wp.pl
              podam ci telefon, mozemy spokojnie pogadac, albop nawet sie spotkac.
              hormony mozesz zrobic tu w lab szpitala miejskiego. nie oznaczaj tam tylko
              toksoplazmoy, to zrobiz na miejscu, bo tu stara metoda robia to badanie.
              miedzy 3 a 5 dc oznacz lh, fsh, ft3 i ft4, testosteron, estradiol.jesli wiesz
              kiedy masz owu, to dwa dni przed ponownie estradiol, 7 dni po owu progesteron.
              prolaktyna zwykla i po mtc obojetnie jakiego dnia cyklu na czczo.
              nasienie meza. w olsztynie jest laboratorium prywatne o nazwie medyk, tam
              mozesz zbadac. nalezy wczesniej zadzwonic i sie umowic na konkretny dzien. z
              tym do gdanska lub gdzie indziej. tu mozesz jeszcze cytomegalie oznaczyc w obu
              klasach IgG i IgM.
              musisz rowniez zrobic monitoring cyklu, pierwszy raz w klinice, do ktorej
              pojedziesz, a potem moze na miejscu jakis lekarz Ci robic a Ty bedziesz tylko
              dzwonila do lekarza z kliniki i sie konsultowala + wizyty co jakis czas.
              pozdrawiam, mam nadzieje, ze cos wyjasnilamsmile
    • Gość: mila Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 13:14
      Sassi ma rację. Nie czekajcie. Nie masz żadnej gwarancji, że po pół roku
      chłopaczki będą rzeczywiście żywsze. A jeżeli poza tą obniżoną ruchliwością nie
      macie innych problemów zdrowotnych i liczba plemników jest duża, to szanse
      powodzenia inseminacji są naprawdę duże.
    • Gość: Tropikalna Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: 195.136.36.* 29.07.04, 13:38
      Moj mąż miał bardzo słabe wynik nasienia, rychliwych było zaledwie kilka
      procent i jestesmy w ciazy!!!
      Obecnie to koniec 6 tygodnia.
      Staralismy sie 8 miesięcy.
      Mój nowy ginekolog powiedzial ze nie ma sie co za mnie brac(mialam klopoty z
      owu) poki nie poprawimy wynikow nasienia, a dwa tygodnie pozniej mialam juz
      dwie kreseczki na tesciesmile
      Jesli bardzo zalezy Ci na czasie to sprobbuj zrobić jak radzily moje
      poprzedniczki, ale ja jestem zywym dowodem na to, ze nawet z kiepskim nasieniem
      udaje sie zajsc w ciaze..smile

Pozdrawiam i życzę owocnych starań.
    • jozefeja Re: Slaba ruchliwosc nasienia 29.07.04, 14:08
      Tropikalna ma rację , ja wydałem kupę pieniążków na dwie mikromanipulacje -
      całkiem niepotrzebnie jak sie okazuje. Parametry nasienia miałem tragiczne że
      żaden lekarz nie da wał nam szans a tu proszę :o) mam syna ! i to poczęty
      naturalnie.

Pozdrawiam
      Kuba
      • hakdil Re: Slaba ruchliwosc nasienia 29.07.04, 14:16
        Hmmmm,a moze zmienic lekarza?Najbardziej jestem wsciekla na siebie,ze dopiero
        od niedawna pojawil sie u mnie tzw.instynkt macierzynski!Gdyby byl
        wczesniej,np.w wieku 25 lat,to nie panikowalabym tak
        bardzo.Spokojnie "pracowalibysmy"nad potomkiem.A tak to ogarnia mnie
        przerazenie,ze dopiero za pol roku nasienie bedzie lepsze+kolejny rok...lub
        iles tam na samo zaplodnienie.Chyba co czlowiek to inny przypadek.Ile to
        kosztuje,ta inseminacja?I dzieki Wam za opdpwiedzi!
    • Gość: mila Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 14:22
      Tak, wiem, że cuda się zdarzają, ale ja bym jednak nie czekała, tylko pomogła
      naturze.
      Inseminacja to zabieg polegający na sztucznym wprowadzeniu oddanego wcześniej
      przez partnera nasienia (czasami jeśli jest go malo oddaje się je kilkakrotnie
      i zamraża). Robi się to taką specjalną - nie wiem, jak to nazwać - pipetką?
      Zabieg trwa krótką chwilę (trzeba po nim jakieś pół godzinki poleżeć), jest
      prawie bezbolesny (prawie, bo chwilami czułam trochę bólu, w trakcie
      wprowadzania tej pipetki). Ze skutecznością jest różnie - niektórym parom udaje
      się już za pierwszym razem, inne próbują więcej razy. Mój gin twierdzi, że sens
      ma zrobienie tylko 4 takich zabiegów. Koszty oscylują wokół tysiąca zł (plus
      leki) - w zależności od miasta i kliniki. Niestety, nie jestem z Olsztyna, więc
      nie podam ci namiarów na dobrego lekarza, ale na tym forum znajdziesz na pewno
      krajanki. Bo pójście do pierwszego lepszego gina, który nie specjalizuje się w
      niepłodności, to strata czasu i pieniędzy.
      Pozdrawiam
      Mila
      • hakdil Re: Slaba ruchliwosc nasienia 29.07.04, 14:46
        Dzieki za odpowiedz.Czy Tobie sie udalo?Przegladam to forum,jest nafaszerowane
        nazwami,wyrazami,o ktorych nie mam zielonego pojecia.Przemyslimy sprawe z mezem
        i pewnie trzeba z tego skorzystac.Zaraz zaczne szukac lekarzy zajmujacych sie
        bezplodnoscia.Dzieki i pozdrawiam!
        • maretina Re: Slaba ruchliwosc nasienia 29.07.04, 14:48
          w olsztynie nie ma takich lekarzy. zaden sie nie przyzna, ze nie zna sie na
          leczeniu nieplodnosci, ale wierz mi, ze takowych nie ma w naszym miescie.
    • Gość: mila Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 14:56
      Niestety, mnie się nie udało, ale jestem dopiero po pierwszej, więc się nie
      zrażam (teraz, bo zaraz po tym jak się dowiedziałam, że nie wyszło, to było ze
      mną gorzej, dużo gorzej). Jeżeli zdecydujecie się na taką drogę, musicie być
      przygotowani na to, że nie jest ona łatwa. Dobrze jest, jeśli oboje partnerzy
      się nawzajem wspierają, bo jak jednemu zabraknie sił i za dużo ryczy (ja) albo
      zamyka się w sobie (mąż), to drugie mu pomoże.
      Jeśli czegoś nie będziecie wiedzieli, to pytaj.
      • Gość: anet77 Re: Slaba ruchliwosc nasienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:52
        hej, ja jestem już po 6 iui, ciązy jak nie ma tak nie ma, mąż również słabe
        parametry nasienia( chociaż nie tragiczne), nie wiem co dalej, przeszłam już
        wiele badań: HSG, histeroskopia, laparoskopia z nakłuwaniem jajników, hormony.
        Niby wszystko ok, a jednak brak rezultatów.
        Teraz czekam już tylko na cud...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka