Dodaj do ulubionych

Wasze zdanie o NOVUM

04.08.04, 12:57
Cześć,

zachęceni pozytywnymi opiniami o NOVUM (tyle pochwał pod ich adresem na
www.nasz-bocian.pl!) zecydowaliśmy się tam podjąć leczenie.
Nie wiem, czy nie popełniliśmy błędu.
Leczymy się tam od paru miesięcy. Nie mówię już o brakach efektów, nie
spodziwałam się zajść w ciążę zaraz po pierwszeej wizycie smile, ale razi mnie
lekkomyślność lekarzy.
Nikt nie powiedział mi, że aby zrobili zastrzyk na pogotowiu potrrzebne jest
zlecenie. Wyali tylko receptę. Nadenerwowałam się sporo.
Lekarz poszedł na urlop, ani słowem nie wspominając, że go nie będzie - cudem
dostałam się wyznaczonego dnia do innego, który potraktował mnie niezbyt
uprzejmie, delikatnie rzecz ujmując. Po prostu odmalował jak najczarniejszy
obraz mojego stanu zdrowia, ani słowem nie wspominając, że to się da
wyprostować. Wyszłam ze łzami w oczach.
U następnego okazało się, że sprawa błaha i zdziwienie, że kolega nie
przepisał czegoś tam, a powinien.
Mam już powoli dość i nie wiem, czy to ja mam takiego pecha, czy jeszcze ktoś
ma do nich zastrzeżenia?
Może INVIMED ma lepsze podejście do pacjentów?
Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • aniuszkaa Re: Wasze zdanie o NOVUM 04.08.04, 16:53
      melena2 nie mogę Ci napisać jakie ja mam zdanie o Novum, bo nigdy u nich nie
      byłam. Tak jak Ty wcześniej, czytałam jedynie opinie na temat tej kliniki na
      Bocianie i tam zamierzałam skierować swoje kroki...jednak w ubiegłym tygodniu,
      ktoraś z dziewczyn nakierowała mnie właśnie na Invimed -też poczytałam sobie
      tylko opinie na forum. Ale rożnią się one bardzo od tych "novumowych". Ja byłam
      osobiście bardz zaskoczona (pozytywnie) tym co dziewczyny tam piszą. Zajrzyj.
      Na pewno wybiorę sie do Invimedu, chociaż sprawdzić czy to prawda smile
      Pozdrawiam
    • lidek0 Re: Wasze zdanie o NOVUM 04.08.04, 19:38
      Ja na Twoim miejscu skoncentrowałabym się na szukaniu lekarza a nie kliniki.
      Sama na szczęście nie leczyłam się w Novum. Udało mi się znaleźć fachową pomoc
      w mojej beznadziejnej sytuacji w prywatnym gabinecie /w Warszawie/. Poczytaj
      poniżej z bociana właśnie:
      Novum-ciąża naturalna

--
      Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
      Aniołek VIII 1996
      Aniołek XI 1997
      • Gość: nina Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: 155.91.64.* 05.08.04, 10:51
        Byłam tam wczoraj. Fakty: pierwsza wizyta trwać miała z założenia 45 min -
        trwała 1h. Koszt 100 zł. Kolejne wizyty - 15 min/50zł. Wszystkie badania poza
        USG mogę bez problemu robić poza Novum ( wręcz zachęcono mnie do takiej
        praktyki). Jestem ( mam nadzieję niezłym ) marketingowcem i jak na moje oko
        idea Novum jest taka: liczy się skuteczność bo właśnie ona daje nowych
        pacjentów, a oni oznaczaja dochody ( nad recepcją wisi duża informacja z
        iloscia ciąż, obiema drogami ISI i Ivf). Oczywiście nie piszą ile było prób.
        Warto jest przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu leczenia w Novum odpowiedzieć
        sobie na pytanie - po co tam idę ? jak duży jest mój problem?ilu i jakich
        lekarzy już przeszłam ( czy to byli specjaliści od rozrodu)? ile mam czasu?czy
        chcę koniecznie JUŻ mieć dziecko?
        Ja mam 30 lat, najpierw był zwykły lekarz ginekolog, później specjalista od
        rozrodu ( ale mniej niż Novum nastawiony na skuteczność, raczej stopniował
        metody wspomagania) - ale tez nic z tego nie wyszło. Teraz jest czas na high -
        tech, choć nie mam bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Uznałam że chociaż
        Novum chodzi po najmniejszej linii oporu ( klient płaci, biega robiąc badania,
        inwestuje czas i zdrowie) - aktualnie mi to pasuje. Ja też chcę sprawę załatwić
        skutecznie i bez ceregieli. Jak się nie uda, będę wiedziała że czas odwiedzić
        Dom Małego Dziecka.
    • Gość: masza76 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.08.04, 13:03
      hej,
      tak jak napisała NIna, musicie się zastanowić jakie są wasze oczekiwania w
      stosunku do kliniki i do lekarza. Myśmy z mężem trafili do Novum po kilku
      lekarzach, zachęceni pozytywnymi przykładami trzech par naszych znajomych
      (dzieci już są, bądź niedługo będą). Nam najbardziej zależało, żeby prowadziła
      nas jedna klinika, która ma lekarzy różnych specjalności, co umożliwia
      konsultacje na miejscu, ponieważ problem leży u nas po obu stronach. Ważna jest
      dla nas konkretna i jasno przedstawiona diagnoza i plan działań, uprzejmość,
      życzliwość też są istotne, ale nie tego tam szukamy przede wszystkim. Ja staram
      się dopytywać spokojnie o wszystko, jeśli tylko mam jakiekolwiek wątpliwości
      (uniknęłam w ten sposób tylko czarnego scenariusza, bo pytam co dalej), może
      mam więcej szczęścia, ale nikt jeszcze mnie nie zbył.
      NIe wiem u kogo się leczysz, ale wiadomość o urlopie mojej gin. i paru innych
      lekarzy była wywieszona na drzwiach ich gabinetów, więc ja byłam przygotowana
      już wcześniej.
      Jeśli chodzi o Invimed, bo tam byliśmy wcześniej, to rzeczywiście są bardzo
      serdeczni, szczególnie pani w rejestracji, ale nie pomogło nam to zajść w
      ciążę. Poza tym nie podobało mi się tam kilka rzeczy. Parcie już od pierwszej
      wizyty do zabiegu in vitro, a mieliśmy wtedy tylko wynik badania męża. Nie
      zlecenie żadnych badań dodatkowych (np. hormonów) w celu dokładniejszego
      poznania sytuacji przez kilka kolejnych wizyt. To, że pan dr robił mi za każdym
      razem usg, ale ani nie odnotowywał wyników, ani nie dawał mi wydruku i w
      efekcie sama musiałam pamiętać i przypominać mu co i jak. I na koniec wyraźne
      utrata braku zainteresowania, kiedy okazało się, że kolejne wyniki męża są dużo
      lepsze. Finał taki, że przez parę miesięcy wydaliśmy trochę kasy, mieliśmy
      niezłego doła w związku z in vitro, nie mieliśmy żadnej diagnozy, ani
      propozycji leczenia.
      Zatem trafić można różnie, wiem że opinie na temat tych dwóch klinik są bardzo
      zróżnicowane, dlatego nie zachęcam ani nie odradzam żadnej. Może warto się
      wybrać na jeden mały rekonesans do Invimedu, a nuż bardziej Wam przypadnie do
      serca.
      Trzymam kciuki i życzę powodzenia
    • Gość: melena2 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.mos.gov.pl 05.08.04, 13:55
      Hj,

dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
      Na razie zostanę przy NOVUM, ale możliwe,że zrobię i mały rekonesans w
      Invimedzie.
      Wczoraj była inseminacja i... no cóż, rodzina i przyjaciele trzymają kciuki.
      Pani doktor uprzedziła, że ten zabieg zwiększa szanse tylko/aż o 10%.
      Siedzę w pracy, akurat chwila spokoju i cały czas myślę, czy zaskoczyło, czy
      nie...
      Moi znajomi próbowali 4 razy inseminacji, wreszcie zdecydowali się na in vitro.
      Jestem ciut pominowana, tak bardzo bym chciała, żeby to już, żeby wystarczyła
      inseminacja...
      Pozdrawiam wszystkich ciepło.
      • Gość: eta5 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 19:02
        bylam wczoraj na 1 wizycie w Novum u dr Zamory, na początku było nie fajnie a
        potem zrobiła się strasznie fajniesmile
        dr sympatyczny, nie naciagaja na badania bo do in vitra wykreslil mi polowe
        badan z listy reszte zaliczyl a pozostale kazal dorobic (niekoniecznie u Nich)
        wyszlam po godzinie z recepta na cilest i za 3 dni jak dostane @ zaczynam anty
        a do konca wrzesnia bede juz po ivn (o ile mi posiew wyjdzie dobry)
        klinika profesjonalna (z malymi minusami np system platnosci) ale wydaje mi sie
        ze jak pacjentka jest wyedukowana to wisyta troche inaczej przebiega. Mnie dr
        oprowadzil po salach do punkcji transferu i innych, troche inaczej to wyglada
        niz w mojej pierwszej klinicesmile))
        dziewczyny to sa profesjonalisci ale pewnie kazdy lekarz jest inny i kazdy
        pacjent jest inny.
        Ja wyszlam zadowolona tym bardziej ze straszono mnie ze w Novum naciagaja i
        kaza robic mase roznych badan. Nic podobnego.
        • franula Re: Wasze zdanie o NOVUM 05.08.04, 20:30
          moze nie powinnam sie wypowiadac bo nie bylam ale zdumial mnie brak wsrod
          personelu lekarza endokrynologa....
    • Gość: malena2 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.mos.gov.pl 06.08.04, 09:14
      A na mnie dr Zamora zrobił bardzo niemiłe wrażenie (zastępował moją dr, która
      była na urlopie),głównie interesowało go miejsce pracy mego męża. Może liczył
      na darmową reklamę, nie wiem. Nie chcę rzucać pochopnych oskarżeń. Fakt, że
      jestem rozdrażniona, ale chyba doktor powinien zdawać sobie sprawę, że my,
      dziewczyny pragnące dziecka, przychodzimy tam nieraz w kiepskim stanie
      psychicznym i traktowanie nas tekstem typu: "co, przy takiej śluzówce chce pani
      zajść w ciążę?!" raczej nam nie pomoże.
      • Gość: gośka Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:43
        Malena, nie strasz mnie - pierwszą wizytę w Novum mam własnie u Zamory...
        • maretina Re: Wasze zdanie o NOVUM 06.08.04, 14:51
          Gość portalu: gośka napisał(a):

> Malena, nie strasz mnie - pierwszą wizytę w Novum mam własnie u Zamory...
          moze facet mial zly dzien? wrzuc w wyszukiwarke jego nazwisko, znajdziejsz
          wiele pozytywnych opinii forumowiczek o nim.
        • Gość: cetka Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.04, 17:37
          ja go omijam z daleka. powiedzialam sobie ze - kurka wodna - nie bede wiecej
          plakac po wizycie u prywatnego lekarza. a zamora byl niegrzeczny i niedelikatny
          po prostu.
    • Gość: malena2 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.mos.gov.pl 06.08.04, 15:26
      Sorry, nie chciałam nikogo straszyć, tylko wypłakać się w kamizelkę. Jeśli ktoś
      am o nim pozytywną opinię - fajnie, tym lepiej. Ja widocznie trafiłam na jego
      zły dzień, zraziłam się i więcej do niego nie pójdę.
      • Gość: avia29 Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.zab.citynet.pl / 81.186.229.* 07.08.04, 08:15
        Zamora jest moim lekarzem prowadzącym.Wiele sie nie naprowadził bo od razu
        padła decyzja o ICSI więc jego rola sprowadziła sie tylko do zebrania wyników
        badań 2 usg i wyznaczeniu terminu.Nie był niemiły ale też nie zrobił
        oszałamiajacego wrażenia super lekarza.Poprostu zrobił co do niego
        należało.Chociaż jednym zdaniem wkurzył mojego męża.Stwierdził bowiem :"a to
        będzie dopiero pierwsze podejście do ICSI." mój mąz odebrał to tak, że Zamora z
        góry zakłada że podejść będzie więcej...Oczywiście się nie udało.Niczyja to
        pewnie wina ale po moje mrozaki raczej bez przekonania idę...W ogóle
        najchetniej bym tam nie szła...
        Pozytywne wrażenie zrobiła na mnie natomiast Dr.Taszycka która robiła mi
        transfer.Miła,b.konkretna,nie owijała w bawełnę ale była chyba bardziej ludzka
        i po prostu przystępna...
        • Gość: Kama Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:59
          Aż dziwne ,że tak mało pochlebnych opinii o tej klinice na tym wątku.
          Nie ma miejsc idealnych ,ale też każdy ma swoją wrażliwość. Jeden się
          cieszy ,że lekarz robi maślane oczy i jest słownym "obiecywaczem" , a efektu i
          tak nie widać, a drugi woli jak lekarz wali z grubej rury, ale wiadomo na czym
          się stoi.
          Wiemy już ,że lidek ,choć się tam nie leczyła, chce wszystkich do Novum
          zniechęcić. Nie sugerowałabym się tylko tymi opiniami.
          Proponuję Ci wejdź na stronę www.nasz-bocian.pl i zobacz opinie na temat Novum.
          Nie powiem w tej chwili nic odkrywczego, ale jak nie spóbujesz sama to się nie
          dowiesz.Generalnie są tam sami dobrzy specjaliści.
          A opinię sobie wyrobisz sama.
          Ja sugerowałam się opinią na temat dr. Z.( na bocianie jest jego prawdziwy fan-
          club zakochanych pacjentek, po za tym dużo zrobił udanych transferów i IUI),
          więc uparłam się ,że zrobi mi IUI.
          Zadowolona nie jestem ,ale już o tym pisałam kiedyś ,nie będę się powtarzać.
          Chodzę do innej p. dr. i jestem zadowolona.Mam poczucie ,że jestem w dobrych
          rękach,a reszta zależy od szczęścia.
          Powodzenia.

• Gość: Kama Re: Wasze zdanie o NOVUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:01
            P.S.
            Po za tym skuteczność mają taką,jak inne najlepsze światowe kliniki , to chyba
            też coś znaczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka