Dodaj do ulubionych

Orgametril a plamienie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 19:52
Lekarz zobaczył u mnie małą torbiel na prawym jajniku - przepisał mi
Orgametril 1x dziennie przez 30 dni. w między czasie miałam zrobić posiew,
ale niestety po 29dc dostała plamienie - chyba będzie do okresu. Jak myślicie
jaka jest tego przyczyna i czy wam też się tak zdarzyło? Czy ten lek mimo
śmiesznej ceny pomaga?
Obserwuj wątek
    • beatz Re: Orgametril a plamienie 04.08.04, 21:19
      Dominika ja stosowalam orgametril przez pół roku na endometrioze . Plamienie
      miałam cały czas tzn. kilka dni przerwy, plamienie i tak prawie całe pół roku.
      Moja gin. powiedziała ,że to normalna reakcja.Na pewno pękają Ci torbiele i
      stąd plamienie ( pewnie takie cimne, brunatne?).Mi pękały polipy, których się
      nabawiłam w ciąży i działo się ze mną to samo.Na endometriozę mi pomógł, ale
      teraz mam podwyższone hormony męskie więc musiałam rozpocząć następną kurację
      innym specyfikiem.

Pozdrawiam Beata
      • aniulekq Re: Orgametril a plamienie 04.08.04, 22:01
        Beato! Tez lecze się Orgametrilem (właściwie to jestem na początku drogi crying)
        Mam do Ciebie pytanie, czy za duzo hormonów męskich masz właśnie po tym leku?
        Jaki stopień endometriozy miałaś?
        Pozdrawiam!
        • beatz Re: Orgametril a plamienie 05.08.04, 01:33
          Nie pytalam swojej dr.czy orgametril przyczynił się do obecnej sytuacji, trudno
          przepadlo to co zjadlam to moje,ale pamiętam ,że podczas brania leku trafilam
          do innego lekarza ,ktory nie bardzo pozytywnie wypowiadal się o tym leku.
          Wspomiał coś o szalejącym testosteronie itp. hormonach no i u mnie tak
          rzeczywiście się zdarzyło.Wielu lekarzy pozytywnie wypowiada się o tym leku ,
          na endom. mi pomógł.Nie mialam klasyfikowanej endom. na stopnie,u mnie byla
          trochę inna sytuacja:w ciąży zrobiły mi się polipy, ktore niestety doprowadziły
          do poronienia w 12 tyg.moja dr. powiedziała ,że przyczyną polipów u mnie była
          endometrioza i tak od pierwszego cyklu po poronieniu zacząłam łykać
          orgam.Jesteś na początku drogi więc śmialo możesz porozmawić ze swoim lekarzem
          na ten temat, zresztę z tego co pamiętam w ulotce coś jest napisane o hormonach
          styntetyzowanych w nadnerczach.Zawsze miałam cerę mieszaną od czsu do czsu z
          tendencją do drobnych wyprysków więc ,może już wcześniej te hormony niebyły w
          idealnym porządku ,nigdy ich nie badałam .Orgamertil mógł tylko "dolac oliwy do
          ognia" nie znaczy to ,że twój organizm zareaguje tak samo.

Pozdrawiam Beata.
    • to-ja-007 Re: Orgametril a plamienie 05.08.04, 11:32
      Beata to b. ciekawe co napisalas o orgametrilu. Ja nigdy nie mialam problemow z
      "nechcianym" owlosieniem albo z tradzikiem (nawet bedac nastolatka tradzik byl
      dla mnie abstrakcja) a po orgametrilu, ktory bralam ponad pol roku (tez na
      polipy) - mam i tradzik i ciemne wloski wyrastajace nie tam gdzie trzeba oraz
      poczatki lysienia typu meskiego. Horror.

Nie pamietasz dokladnie co ten Twoj lekarz mowil? Czy te zmiany sa odwracalne?
      Androgeny sobie zbadalam i sa w normie ale moze to dopiero od niedawna....
      Minely 3 lata po kuracji orgametrilem i moze dlatego poziomy hormonow sa w
      normie ...

• aniulekq Re: Orgametril a plamienie 05.08.04, 21:36
        Przyczytałam na ulotce, że owłosinie typu meskiego może pojawic się przy
        kuracji orgametrilem, napisane jest też że mogą wystąpić plamienia, więc chyba
        wszystko jasne-tylko żeby ten orgametril nie narobił wiekszego bałaganu, tzn.
        zalecze endo ale za chwilę będę musiała walczyć z hormonami crying

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka