olga_m 25.08.04, 13:25 Proszę napiszcie, jak można skutecznie sprawdzić drożność jajowodów? Czy USG jest w stanie to wykazać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat78 HSG 25.08.04, 13:47 Niestety nie. USG nie powie Ci czy masz drożne jajowody. Można to sprawdzić tylko poprzez HSG. Ja nie dawno przeszłam to badanie. Polega ono na wprowadzeniu przez cewnik kontrastu i zrobienia zdjęcia RTG. Dostałam tabletki przeciwbólowe i relanium. Nie należy do zbyt przyjemnych badań. Ból jest podobny do tego jak podczas @. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: HSG 25.08.04, 14:08 W szpitalu w Policach. I nie taki diabeł straszny jak go malują, a naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: HSG IP: *.kam.pl 25.08.04, 14:15 Oprócz HSG wykonuje się także laparoskopię, w której można wykonać od razu proste zabiegi tj. usunięcie zrostów, wyłuskanie torbieli itp. www.resmedica.pl/zdart4982.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daripor Re: HSG 23.09.14, 01:08 Witam dziewczyny Mam problem natury osobistej. Generalnie chodzi o to że jestem potwoooornie!!!! wstydliwa. Mam 28 lat. Byłam wychowywana w rodzinie bardzo katolickiej i bardzo restrykcyjnej. Rodzice mi wpajali że kobieta jest by tylko rodzic i wychowywać dzieci. Ma to do obecnej chwili przeogromny wpływ na moje leczenie. Od jakiegoś czasu staraliśmy się z mężem o dziecko i nic. Pragnąc go niezmiernie podjęliśmy z mężem decyzje o leczeniu. Wybraliśmy klinikę Gameta w Zgierzu. Wybraliśmy wspólnie lekarza, Panią Dr. Banaszczyk. Myślałam że będzie Pani doktor tylko i zaczęły się schody. Po wizycie okazało się że muszę zrobić usg dopochwowe i że USG takie wykonują jedynie męzczyźni. Myśli mi kołatają bo myśl rozebrania się przed mężczyzną jest dla mnie traumatyczna! Wcześniej chodziłam wyłacznie do Pani ginekolog. Czułam się przeokropnie widząc że ktokolwiek mnie tam ogląda!!! kilka razy do tego stopnia ze mięśnie mi się tak spięły że badanie było bolesne, ba nawet na początku niemożliwe i Pani doktor musiała chwile poczekać żeby móc cokolwiek zrobić!!! Tak mocno się wstydzę ze nawet mój maż mnie nigdy nie oglądał tam.. wiem że widział ale każda próba zejścia niżej powodowała straszne ściskanie w brzuchu i odchodziła mi ochota na cokolwiek....... Sama myśl że doktor na mnie tam spojrzy choć przez moment powoduje silne bóle i ogromne ściskanie. Dodatkowo Dr Banaszczyk kazała mi zrobić HSG w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Przeraża mnie sama myśl o badaniu ale bardziej to kto to badanie będzie wykonywał. Pani doktor kazała mi zadzwonić w pierwszym dniu okresu na Izbę przyjęć by umówić sie na spotkanie. Nie do niej tylko na izbę przyjęć!! Więc myśli mi się kłebią czy trafie do pani doktor i czy ona mi to badanie przeprowadzi czy ktoś inny. wiem ze dla wielu z Was będę idiotka z Ciemnogrodu, ale licze na Wasze kobiece wsparcie i pomoc. Więc moje pytania brzmia: -Czy kiedykolwiek którejkolwiek z Was zdarzyło sie ze lekarz podczas wprowadzania sondy nawet nie spojrzał tam nawet przez chwilę, czy wprowadził sondę nie zerkając nawet przez ułamek sekundy. Czy jest to możliwe? - Czy któras z Was miała hsg od Dr Banaszczyk skierowanie na hsg i czy ona to badanie je wykonywała czy zlecała bądź ronił je ktoś inny (jaki Pan lekarz) i ile osób przebywa w pomieszczeniu i czy mogabyć tam mężczyżni? (To jest klinika i sa tam studenci. Wiem ze musi być asystent i radiolog) Czy którejś z Was dostając skierowanie od Panie doktor zdarzyło się ze badanie wykonywał inny lekarz męzczyzna i czy w pomieszczeniu byli albo był inny mezczyzna. ...Wiem że powinnam iść do psychologa zeby się z tego wyleczyć ale badania Usg w następnym tygodniu a HSG ustalę jak dostanę okres. Chodzi o to że chcę zaakceptować i mieć na uwadze pewne pewne sytuacje które na obecną chwilę mnie przerażaja. błagam o pomoc... nie krytykę. Pozdrawiam Daria Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: HSG 23.09.14, 07:48 Daipor jak sama zauważyłaś najlepiej będzie jak udasz się do psychologa. Pomoże ci on przełamać wstyd. Z tego co wiem to na studentów możesz nie wyrazić zgody i poprosić o minimalną ilość personelu przy badaniach, ale raczej nie da rady wybierać płci. Mnie też zawsze to krępuje ale nie masz się co wstydzić. Oni nie patrzą na ciebie jak na obiekt seksualny, tyle się tego na oglądają że pewnie mają dość Po drugie z doświadczenia mogę powiedzieć że mężczyźni z reguły są bardziej delikatni niż kobiety i najlepsi specjalisci, ktorych znam to tez faceci. Poza tym, chcesz mieć dziecko, urodzić, ono wyjdzie przez twój narząd rodny i musisz zacząć się oswajać z tym, że wielu ludzi tam ci zajrzy. Proś o przygaszenie światła, albo np puść sobie jakąś muzykę w słuchawkach itd...Może zacznij od męża i pozwól mu tam spojrzeć...raz, drugi, trzeci może uda ci się przełamać. W drodze o dzidzie dużą rolę odgrywa psychika, powinnaś czuć się bezpiecznie i komfortowo i być pełną nadziei, a ten stres pewnie nie pomaga. Jeszcze raz polecam psychologa i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: pytanie o jajowody? 25.08.04, 14:20 Ale HSG jest mniej inwazyjne. Nie robi się tego pod narkozą i jest mniej powikłań niz przy laparo. Poza tym mój gin twierdzi, że lepiej zrobić HSG a laparo dopiero wówczas jeśli HSG wykaże niedrożność. Mnie podczas HSG wyszło, że mam niedrożny lewy jajowód, ale prawy jest OK. W takim przypadku daje się kobiecie pół roku na zajśćie. Dopiero potem kieruje się na laparo w celu udrożnienia tego drugiego. Ja się raczej nie zdecyduje bo wiem że prawy jest OK i tylko tam mam jajeczkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: pytanie o jajowody? IP: *.kam.pl 25.08.04, 14:49 Zgadzam się z Tobąw 100 % podałam to badanie i link do strony gdzie jest wyjaśnione kiedy to badanie jest zalecane i jak przebiega. Dziewczyny link jest dobry tylko bez słowa pozdrawiam. Przesyłam ciepłe bociankowe pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: pytanie o jajowody? 23.09.14, 08:08 Ja mialam I HSG I laparoskopie. Najptawdopodobniej HSG (oba jajowowy drozne) zostalo wykonane nieprawidlowo poniewaz zdjęcie rtg bylo jedno I rozmazane. Pozatym nikt nie zapytal o badanie na poziom czystosci pochwy. Co byc moze bylo przyczyna ze po 8 miesiacach laparoskopia wykazała oba kompletnie niedrozne bez mozliwosci usuniecia zrostow. Nie twierdzę ze laparoskopia jest lepsza ale mimo wszystko wspominam ja lepiej pomimo samego wyniku. Co do hcg slyszalam ze w lepszych szpitalach badz klinikach wykonywane jest hcg pod monitoringiem a nie poprzez zdjecie rtg. Czy tak jest niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zkat Re: pytanie o jajowody? 30.09.14, 19:09 Dziewczyny, badajcie się róbcie hsg, mi po hsg bez problemu udało się zajść w ciąże, coś tam się udrożniło jak wstrzykiwali mi ten płyn, może jakieś mikrozrosty? Odpowiedz Link Zgłoś
cordelia23 Re: pytanie o jajowody? 02.10.14, 09:25 Ja miałam robioną drożność 2 razy, najpierw w Ligocie hsg, potem laparoskopia. Z tych dwóch wolę laparoskopię chociaż jest w znieczuleniu ogólnym. Przy pierwszym czułam potworny ból, nie da się opisać, dostałam dolargan (głupi jaś), lek, po którym wymiotowałam dwa dni, głowa mi pękała. Drugi raz laparoskopia od razu z drożnością też wymiotowałam ale mało w porównaniu z hsg na żywca zniosłam o niebo lepiej. Jajowody miałam drożne w obydwu przypadkach więc badanie było bezsensu. Jedynie, co laparoskopia wykazuje inne rzeczy, mi wykryto endometriozę. Odpowiedz Link Zgłoś