Dodaj do ulubionych

Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem

09.12.14, 23:11
Dobry wieczór. Od maja staramy się z żoną o dziecko. Udało się dopiero w listopadzie, a więc w 6 miesiącu starań. Niestety ciąża zakończyła się poronieniem.

Żona miała następujące badania: TSH, FT3, FT4 (norma), toksoplazmoza (brak), cytologia (wszystko w porządku), morfologia (norma), ma krew Rh- a ja Rh+.

W listopadzie miałem badanie nasienia po 2 dniach abstynencji.
Liczba plemników: 268,1 mln (norma >39 mln)
Liczba plemników na 1 ml: 76,6 mln (norma >15 mln)
Plemniki żywe: 81% (norma >58%)
Plemniki o ruchu postepowym A+B: 57% (norma >32%)
Pleminik o ruchu postępowym C: 13% (norma >8%)
Plemniki nieruchome: 30%
Plemniki o prawidłowej budowie: 18% (norma >4%)
Najczęstsza wada plemników: nieprawidłowa powierzchnia akrosomu (44%)
Czas upłynnienia: 20 min, leukocyty w normie, aglutynacja: brak, rozpoznanie: normozoospermia.

Ciąża skończyła się niestety w 6-7 tygodniu. Gdy zarodek miał 26-28 dni badanie USG wykazało 4 mm i brak bicia serca. Badanie gdy zarodek miał 31-33 dni pokazało dokładnie ten sam wyniki - 4 mm, brak bicia serca.

Moje pytanie są następujące:

1. Jaki jest powód tak długich starań o dziecko przy dobrych wynikach badania nasienia? I dlaczego ciąża się skończyła tak szybko?
2. Czy brak bicia serca i taki wymiar zarodka wskazywał na to że jest martwy i nie będzie się rozwijał?
3. Zaraz po rozpoznaniu plamienia żona trafiła do szpitala, gdzie USG potwierdziło krew w macicy i zamkniętą szyjkę. Dostała lek Duphaston ale oprócz niego żadnego innego leku. Po 2 dniach pobytu w szpitalu poroniła. Czy przyczyną moglo być to że nie dostała innego leku rozkurczowego?

Pozdrawiam i przepraszam za chaos w tym poście ale w takim jestem stanie sad
Obserwuj wątek
    • 80agatka Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 10.12.14, 13:26
      Z tego co widzę macie konflikt krwi plus z minusem może to jest przyczyną znajoma poronila bo lekarz nie zapisał leków przy konflikcie ...
    • kalina_lin Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 10.12.14, 14:11
      Przy konflikcie serologicznym żona powinna dostać immunoglobulinę po poronieniu, żeby zapobiec problemom na przyszłość. Ale mało prawdopodobne, żeby przyczyną tak wczesnego tego poronienia był konflikt, on się trochę później rozwija.
      6 miesięcy starań o ciążę to normalny wynik, na pewno nie można powiedzieć, że staraliście się długo, raczej szybko Wam poszło. Lekarze zaczynają robić jakiekolwiek badania dopiero po roku bezskutecznych prób zajścia w ciążę.
      Poronienia wczesnych ciąż są bardzo częste, przyczyną mogą być wady zarodka czy problemy przy zagnieżdżaniu. U was doszło do wczesnego zatrzymania rozwoju zarodka, dlatego żona poroniła. Niezależnie od otrzymanych leków i tak do tego by doszło.
      Pojedyncze poronienie może się zdarzyć nawet najzdrowszej parze, to po prostu pech, nie mieliście na to wpływu. Następnym razem najprawdopodobniej się uda.
      • gomi23 Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 11.12.14, 21:22
        Michael
        Bardzo mi przykro z powodu waszej straty. Uważam, ze kalina ma racje. 6 miesięcy staran to czas w normie. Slyszalam od ginekologow, ze bardzo często kobiety ronią pierwsza ciążę, bo organizm jeszcze nie do końca "zaskoczył". Życzę wam szybkiego powrotu do sił i jak najkrotszych starań. Kiedy tylko sie okaże, ze twoja zona jest w ciąży od razu powiedz o konflikcie.
        Co do przyczyn poronień to jest ich tak dużo, ze często jest trudno stwierdzić. Doktorzy mówią o wadach zarodka itp. Ja nie do końca w nie wierze, dlatego przy następnej ciąży warto porobić badania, sprawdzić przyrost hcg , progesteron.
        • podnawka Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 14.12.14, 18:45
          Michael,
          powiem Ci tak, jest wiele przyczyn poronień ...u Was to ewidentnie ciąża biochemiczna (czyli taka którą się szybko traci)
          Problem z poronieniami to problem złożony-sama jestem w podobnej sytuacji tylko że ja już jestem po 4 próbie in vitro i najdłużej utrzymana ciąży to 11 tydzień.Aby się dowiedzieć co jest przyczyną powinniście wykonać wiele badań jak:kariotypy,zespół antyfosfolidpidowy,tarczyca-rozszerzona .Nie zamartwiajcie się na zapas że tak się dzieje bo krótkie są Wasze starania.Jedno co jest pewne poszukajcie dobrego specjalistę od niepłodności

pozdrawiam
    • n1eobecna Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 14.12.14, 12:09
      A czy jesteś pewien, że z tarczyca wszystko ok?
    • michael_mf Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 16.12.14, 16:15
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. Odebrałem dzisiaj dokumentację medyczną ze szpitala i według naszych wyliczeń nawet przy opóźnionym cyklu żona trafiła tam w 7t0d ciąży (licząc od ostatniego okresu i odejmując 4 dni przez założenie opóźnionej owulacji). Taki jest też zapis na skierowaniu do szpitala - 7 tydzień. Tymczasem na zdjęciu USG widać takie dane: GS (rozmiar pęcherzyka) - 0,67 cm, GA (wiek ciąży - gestational age - czyli od początku ostatniej miesiączki) - 4w4d. Wygląda na to że w momencie trafienia do szpitala było już 2 tygodnie "opóźnienia" w rozwoju ciąży? To by rzeczywiście wskazywało na obumarcie zarodka i chyba stało się to jeszcze szybciej.
      • podnawka Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 16.12.14, 22:02
        Pamietaj aby znaleźć dobrego specjalistę a wszystko się ułożysmilesmilesmile
        • dafik00 Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 16.12.14, 22:19
          Podnawka przepraszam ze się wtracam ale powiedz proszę co się takiego musiało stać ze poronilas w 11 tyg?? (Albo odezwij się na priv, proszę)
          Wydawało mi się ze jak juz dotrwam do 10/11 tygodnia to juz będę (dzidzia będzie) bezpieczna?
          • podnawka Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 21.12.14, 12:43
            dafik00
            nic się nie stało ,po prostu przestało bić na usg serduszko i to potwierdziło że ciąża obumarła-to nie jest proste aby odpowiedzieć na to pytanie -co jest istotne to to,że nadal specjaliści nie umieją mi powiedzieć co się stało ,takie realia w Polsce
            nawet nie było objawów,plamień ,bólów,byłam na zwolnieniu i dbałam o siebie i to maleństwo-niestety los chciał inaczej

i jeśli myślisz że 10 czy 11 tydzień to gwarancja ciąży to jeszcze mało wiesz o tym procesie i ogólnie o powikłaniach ,bo bywa tak -mam w gronie takie osoby że poronili nawet w 26 tyg a nawet urodzili martwe dziecko...smutne ale taka rzeczywistość
          • podnawka Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 21.12.14, 12:49
            dafik00 ale to nie zmienia postaci rzeczy że u Ciebie będzie dobrze-ale pamiętaj bądź czujna ,każdy symptom może być normalny aczkolwiek decydujący by szybko działać -a widzę że jesteś po crio-ja przeszłam trzy crio-w sumie mam przed sobą drugą procedurę i zastanawiam się czy warto?przy pierwszej miałam 6 książkowych embrionów ,wyprowadzone hormony,nie mam przeciwciał odrzucających zarodek a jednak coś nie trybi...dopóki te darmozjady będą dostawali kasę bez względu czy uda nam się czy nie uda z ciążą to tak będzie
          • kalina_lin Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 21.12.14, 14:01
            Dafik, w 12 tygodniu kończy się organogeneza (proces powstawania organów wewnętrznych). Dlatego wiele poronień przed 12 tygodniem, to te spowodowane wadami embrionu, kiedy coś w procesie organogenezy nie pójdzie zgodnie z planem albo gdy zarodek ma wady genetyczne.
            Po 12 tygodniu ryzyko poronienia drastycznie spada, ale nigdy nie jest równe zeru.
            • dafik00 Re: Problem z zajściem w ciążę i donoszeniem 21.12.14, 15:32
              Dzięki Dziewczyny smile
    • agigi3 Clexane sprzedam 21.12.14, 17:29
      Witam. Mam do sprzedania clexane 80mg 12 ampułkostrzykawek termin 08/2016 (120zł) i clexane 60mg 10 ampułkostrzykawek termin 04/2016 (80zł) kontakt agigi3@wp.pl
      • verso16 Re: Clexane sprzedam 03.02.15, 22:15
        Clexane sprzedam
        Sprzedam Clexane 60mg 2 opakowania po 10 ampułkostrzykawek , termin ważności do kwietnia 2017 roku.
        Cena 100 złotych za jedno opakowanie. kontakt na verso16@gazeta.pl
        • madzialena003 Re: Clexane sprzedam 06.03.15, 07:12
          sprzedam 1 0p 10 ampulostrzykawe cena 80zl z przesylka info cerber009@wp.pl
      • 73lioness Re: Clexane sprzedam 11.05.15, 14:27
        Sprzedam / oddam Clexane 100mg/1ml ważność 7/2015
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka