Dodaj do ulubionych

PILNE pytanie do ewy analityk!!!

IP: 217.96.36.* 17.09.04, 14:45
czy przy TSH 0.09 jest jakaś szansa abym zaszła w ciążę??? Czy raczej
odpuścić sobie starania w tym miesiącu i poczekać jak troszkę TSH podskoczy ,
o ile podskoczy..........
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 17.09.04, 15:56
      Sorki ze się wtrące ,ale czy nie masz czasem niedoczynności tarczycy?.Ja też
      badałam TSH i mi wyszło 1,79 czyli chyba w normie.Mam nadzieję że Ewcia Ci
      odpisze .POzdrawiam.

Chcę zajść tak jak słoneczko
      • magdulka26 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 17.09.04, 16:03
        Przepraszam błąd mi sie wkradł ,chodziło mi o nadczynność tarczycy,gdyż masz
        bardzo niskie TSH.

Chcę zajść tak jak słoneczko
      • Gość: zuza Re: do magdulki IP: 217.96.36.* 17.09.04, 16:04
        wydaje mi sie że to jest raczej nadczynność, niedoczynnośc to wtedy gdy TSH
        jest ponad górną granicę.
        • magdulka26 Re: do magdulki 17.09.04, 16:15
          Wkleję Ci coś co wyszukałam na googlach:

Poziom TSH mieszczący się w granicach normy oznacza, że u pacjenta osiągnięto
          normalizację funkcji tarczycy.
          Osoby z niedoczynnością tarczycy mają bardzo wysoki poziom TSH we krwi,
          przysadka mózgowa bowiem "usiłuje wymusić" wytwarzanie przez tarczycę większej
          ilości hormonów, produkuje więc dużo hormonu tyreotropowego.
          Patologia przysadki mózgowej może prowadzić do dysfunkcji tarczycy: brak lub
          niedobór TSH prowadzi do niedoczynności tarczycy, nadmiar - do jej
          nadczynności.
          Sprzężenie zwrotne jest w tych stanach zaburzone i funkcja przysadki nie jest
          sterowana poziomem hormonów tarczycowych, tarczyca natomiast jest uzależniona
          od nadmiaru TSH (nadczynność przysadkowa tarczycy) lub niedoboru tyreotropiny
          (niedoczynność przysadkowa tarczycy).

Chcę zajść tak jak słoneczko.
      • Gość: groszek Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: *.zacisze.zgora.pl 23.09.04, 17:11
        Podciągam i nadal czekam na pomoc w interpretacji wynikow.
    • gagat100 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 17.09.04, 16:28
      stronka ewy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20897
    • Gość: zuza Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: 217.96.36.* 21.09.04, 16:22
      Powracam do pytania, czy są jakieś szanse na zaciążenie przy tak niskim TSH i
      jakie są konsekwencje zajścia w ciążę.
    • ewa.analityk1 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 21.09.04, 16:27
      szanse są, ale lepiej poczekać bo ciąża z niedoleczoną nadczynnością jest
      ciężka sad na pewno odpada potem karmienie piersią niestety, a tu wklejam z
      bajbusa

Niewielkiego stopnia nadczynność tarczycy zbytnio nie upośledza płodności
      kobiety, lecz nasilona nadczynność tego gruczołu prowadzi do obniżenia
      płodności.
      Nadczynność tarczycy stwierdza się u jednej na 1500 - 2000 ciężarnych.
      Najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy w ciąży jest choroba Graves -
      Basedowa, ale są też inne (zapalenia tarczycy, wole wieloguzkowe, gruczolak
      tarczycy itd.)

Nadczynność tarczycy jest zagrożeniem zarówno dla matki jak i dla płodu. Ciąża
      może być bodźcem dla początku choroby powodującej nadczynność tarczycy.
      Niektóre z tych chorób przebiegają z wytworzeniem przeciwciał przeciwko pewnym
      strukturom tarczycy. Takie przeciwciała mogą mieć również wpływ na tarczycę
      dziecka w łonie matki powodując jej nadczynność. Możemy wnioskować o tym po
      pośrednich objawach (np. przyspieszenia akcji serca płodu).
      Nadczynność tarczycy może być przyczyną obumarcia wewnątrzmacicznego płodu
      lub/i porodu przedwczesnego lub poronienia.

Nadczynność tarczycy pojawia się u dzieci po 20 tygodniu ciąży (tj. takich, u
      których ten gruczoł jest już dobrze wykształcony). Można ten stan leczyć w
      czasie trwania ciąży podając matce odpowiednie leki. Dotyczy to dzieci matek z
      dużym poziomem przeciwciał w przebiegu choroby Graves - Basedowa w ciąży czasem
      ciężarnych w chorobie Hashimoto (zapalenie tarczycy). Po urodzeniu dzieci,
      które chorowały maja niską masę urodzeniową, słabo przyrastają na wadze, są
      płaczliwe niespokojne, maja przyspieszoną akcję serca. Groźną konsekwencją tego
      stanu jest przedwczesne zarastanie ciemiączek i szwów czaszki, które
      uniemożliwia rozwój mózgu. U takich dzieci wymaga to podjęcia leczenia. U
      większości jednak stan ten bywa przejściowy i ustępuje wraz z zanikiem
      przeciwciał otrzymanych od matki.
      Dla matki nadczynność tarczycy może być również niebezpieczna, gdyż zagraża
      rozwojem nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia a nawet rzucawki w
      okresie okołoporodowym, ponadto grozi jej przełom tyreotoxyczny - bardzo
      rzadkie ale bardzo niebezpieczne dla życia powikłanie.
      Rozpoznanie nadczynności tarczycy w ciąży zależy od nasilenia objawów. Oprócz
      niespecyficznych objawów (tj. takich które mogą występować również w
      prawidłowej ciąży) ma miejsce osłabienie siły mięśniowej, brak przyrostu masy
      ciała lub spadek masy ciała. Inne objawy są charakterystyczne dla schorzenia,
      które powoduje nadczynność tarczycy.
      Nadczynność tarczycy w ciąży powinna być leczona ze względu na powyżej opisane
      zagrożenia. Pomimo iż leki stosowane przechodzą przez łożysko konsekwencje
      niepodjęcia leczenia są o wiele groźniejsze.

Istnieją jeszcze stany nadczynność tarczycy związane z samą ciążą określane w
      położnictwie terminem "gestational thyreotoxicosis". Jest to choroba o
      przebiegu łagodnym wywołana stymulującym tarczycę wpływem hormonu HCG
      wytwarzanego przez ciążę w dużych ilościach w I jej trymestrze. Dotyczy ona
      niewielkiego odsetka ciężarnych. Objawia się ona niepowściągliwymi wymiotami
      ciężarnych (większe nasilenie niż przeciętnie). Choroba ustępuje samoistnie w
      końcu I trymestru ciąży. Niekiedy wymaga leczenia farmakologicznego. Nie wpływa
      na dalszy przebieg ciąży ani na stan płodu.
    • Gość: zuza Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: 217.96.36.* 21.09.04, 16:44
      Droga ewo analityk , bardzo Ci dziękuję.
      • Gość: groszek Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: *.zacisze.zgora.pl 22.09.04, 12:35
        Droga Ewo, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow TSH=0,540 norma 0,490-
        4,670 ,FT3=1,9 norma1,5-4,1 , FT4=1,2 norma 0,8-1,9. Z góry serdecznie
        dziękuje, licze na Twoją pomoc. Pozdrawiam.
        • ewa.analityk1 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 24.09.04, 09:35
          myślę, że nie ma na razie co się przejmować, robić kontrolę raz na pół roku i
          unikać witamin z jodem
          • Gość: groszek Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: *.zacisze.zgora.pl 24.09.04, 14:20
            Bardzo dziekuje Ewo. Czy to znaczy ,że wszystko jest ok. i wizyta u
            endrokrynologa nie jest konieczna, mogę się starać o ciąże bez przeszkód.
            Dodam ,ze kilka lat temu wyktyto u mnie zimne guzki.
            • ewa.analityk1 Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! 25.09.04, 12:44
              jeżeli są guzki to zrób poziom przeciwciał koniecznie, a opieka endokrynologa i
              opinia nie zaszkodzi, on też zbada palpitacyjnie obejrzy USG, hormony to nie
              wszystko
    • Gość: groszek Re: PILNE pytanie do ewy analityk!!! IP: *.zacisze.zgora.pl 25.09.04, 17:36
      Jeszcze raz dziękuje Ewo. Jezli możesz napisz prosze jak dokładnie nazywają się
      te przeciwciała, żebym wiedziala o co pytać w laboratorium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka