Gość: asisa IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 26.10.04, 16:18 hej mam pytanie czy decapeptyl to jest odpowiednik pregnylu?Dodam ze po pregnylu pęcherzyki nie chcą mi pękać, mam pco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutrzenkaa Re: decapeptyl=pregnyl??????????? 26.10.04, 22:02 Witaj, Decapeptyl nie jest odpowiednikiem Pregnylu. Pregnyl to lek zawierajacy gonadotropiny, wykazuje działanie biologiczne zbliżone do ludzkiego hormonu luteinizujacego (LH). Pregnyl podaje się w okresie okoloowulacyjnym w celu wywolania owulacji. Decapeptyl natomiast jest analogiem gonadoliberyny blokujacym wlasna czynnosc hormonalna, podaje sie go zazwyczaj przy długim protokole przygotowujacym do in vitro w celu "wylaczenia przysadki". Decapeptyl mozna jednak podac w jednorazowej dawce w okresie okoloowulacyjnym np. w polaczeniu z pregnylem i wowczas jego dzialanie polega na wspomaganiu wlasnego piku LH. Tak bylo w moim przypadku. Moje dominujacye pecherzyki nie reagowaly na sam pregnyl (10 000 jm) i dopiero po rownoczesnym wlaczeniu Decapeptylu w ilosci 0,1 mg zaczely pekac. Pozdrawiam. Jutrzenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asisa Re: decapeptyl=pregnyl??????????? IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 27.10.04, 09:44 Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedz.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: decapeptyl=pregnyl??????????? IP: *.orasoft.net.pl 27.10.04, 09:46 jutrzenkaa, ja równiez mam problem z pękaniem pęcherzyków i tak jak u Ciebie nawet po 10000j. ( to są chyba 2 ampułki) nie pękają. Mam pytanie w z wiazku ztym w jakich dawkach i kiedy bierzesz zastrzyk z decapeptylu?? Czy równocześnie z pregnylem, czy najpierw decapeptyl a następnie pregnyl?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: decapeptyl=pregnyl??????????? IP: *.orasoft.net.pl 27.10.04, 09:48 Ah, przepraszm wszystko napisałaś wcześniej, gapa ze mnie i tyle. Pozdrawiam-k Odpowiedz Link Zgłoś