Dodaj do ulubionych

nic tylko krasc albo sie powiesic

02.11.04, 13:01
dzwonilam do novum. kaza mi zrobic badania immunologiczne, te ktore mam to
podobno nic. a te, ktore kaza zrobic to koszt 2500zl. jak np wyjdzie zle
jakis mlr to mam wziasc 3 kroplowki a kazda 3 tysiace. Boze nie mam na to
kasy, wygrzebalabym spod ziemii, zeby ktos mi udowodnil naukowo, ze to dziala.
a tak w ciemno prawie 6 tysiecy wydac? na co??????????????????
Obserwuj wątek
    • dazzle Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:10
      Maretina, ale czy jesteś pewna, ze to potrzebne? Nie boisz się grzebania w
      układzie immunologicznym? Przepraszam, jeśli rozdrapuję ranę, ale może nie
      musisz, nie powinnaś, nie trzeba?
    • neja Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:11
      Maretina, to jest bandytyzm, powiedzmy sobie uczciwie. Podatki idą na kolejne
      budynki ZUS-u i całą armię urzędasów a my musimy z własnej kieszeni za wszystko
      płacić. Mnie szlag trafia jak licze ile ZUS ze mnie ściąga rocznie i jak potem
      w przychodni nie mogę się doprosić o skierowanie na morfologię krwi, nie mówiąc
      o badaniach i leczeniu naszych problemów... mnie też już leczenie sporo
      kosztowało i też mam wrażenie że to takie strzelanie na oślep, a nuż sięuda.
      Gdyby badania były pokrywane z budżetu to mam wrażenie szybciej by nas
      zdiagnozowano i nie faszerowano stertą leków. To kosztuje. Wtedy liczyliby
      każdą złotówę, a tak za nasze pieniądze eksperymentują na nas kolejne zestawy
      lekarstw i zabiegów...
    • pietrek666 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:18
      Niestety smutne, ale prawdziwe. Nam po roku leczenia kończą się już pieniądze z
      samochodu. A lekarz namawia na jeszcze dwie serie IUI. Może starczy, ale co
      potem?
    • mila333 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:26
      A co wg twoich ginów mają te badania wykazać?
      • maretina Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:35
        wszyscy lekarze, ktorych o to pytalam sa zgodni: NIE ROBIC. zadzwonilam do
        novum, myslalam, ze tam pojde, ale chyba nie.... bo MUSZE tam zrobic te badania.
        niezle, a nawet na oczy mnie nie widzieliuncertain
        • laura771 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:38
          Też tak uważam, żeby nie robić tych badań. Zwłaszcza, że lekarze inni
          odradzają. Widocznie chcą na kasę naciągnąć. To jest zdzierstwo straszne. Ale
          dobrze, że człowiek ma własny rozum. Trzeba się pytać w kilku miejsca, zanim
          się wyda tyle kasy.
    • agnesja1 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:36
      maretino smile wiesz co , mi pani doktor na początku zaproponowała badania
      immunologicze i ewentualne szczepionki z surowicy męża czy coś takiego, ale
      potem po chwili zastanowienia, pani doktor powiedziała, ze w zasadzie to nic
      nie wniesie, można się szczepić , ale to już w ostatecznosci, bo nic nie jest
      obojętne dla organizmu i co najgorsze, że nie ma pewności, że pomoże, a czy i
      nie zaszkodzi sad(((( to wszystko jest strasznie skomplikowane, ale ta nasza
      niepłodność jest nieodgadniona, jeśli doktorowi uda się zdjagnozować i pomóc
      to ok, a jeśli nie wychodzi wtedy rozkładają ręce sad(( przykre to jest , a
      najgorsze to to, ze jak pisze nalo, budują zusy i inne duperele z naszych
      podatków, my płacimy jak płaciliśmy i niestety nie możemy mieć bezpłatnych
      badań i leczenia sad((((((
      • tekla12 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:40
        Maretino, jeśli macie z mężem opory przed immuno to może warto poszukać rady u
        mądrych hematologów?
    • mila333 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:39
      MOim zdaniem to tylko wyciąganie kasy. Lekarze są świadomi tego, że mogą nam
      wmówić wszystko, bo tak bardzo nam zależy na wynikach. Te nowe badania - gdyby
      nawet stwierdziły u ciebie coś innego niż stare - nie ukierunkują żadnego z
      nich, bo co ginekolodzy mogą wiedzieć o wyższej immunologii. A poza tym
      grzebanie w tym sparwach podobno nie jest zbyt bezpieczne.
      • monia761 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:52
        Od bardzo dawna sledzę Twoje losy na forum,jak i zresztą reszty dziewczyn.Ale
        mam pytanie?Czy z meżem robiliście badanie kariotypu?Bo to przecież podstawa
        przy takich niepowodzeniach jak Twoje(przepraszam,ze tak piszę).Po co brać się
        za skomplikowane i drogie badania jak należy najpierw sprawdzić czy nie ma
        jakiś translokacji...Jeżeli te badania wyszłyby ok,to wtedy można pomysleć o
        innych.Zyczę Ci wszystkiego najlepszego i pozdrawiam.
        • maretina Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 13:55
          monia761 napisała:

> Od bardzo dawna sledzę Twoje losy na forum,jak i zresztą reszty dziewczyn.Ale
          > mam pytanie?Czy z meżem robiliście badanie kariotypu?Bo to przecież podstawa
          > przy takich niepowodzeniach jak Twoje(przepraszam,ze tak piszę).Po co brać
          się
          > za skomplikowane i drogie badania jak należy najpierw sprawdzić czy nie ma
          > jakiś translokacji...Jeżeli te badania wyszłyby ok,to wtedy można pomysleć o
          > innych.Zyczę Ci wszystkiego najlepszego i pozdrawiam.

kariotyp bedzie za jakies 2-3 tygodnie. w rodzinie nie ma zadnych wad
          letalnych, zadnych chorob genetycznych.
    • mmila Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 15:17
      Ja jestem po wszystkich badaniach imunologicznych 2850 i rozumiem wiem ile to
      kosztuje i jestem na szczescie po jednym wlewie o którym wspomniałs tym za
      bagatela 3500 i udało sie.......
      Wiem ze kazdy człowiek jest inny i nie można zakładac ze Tobie odrazu cos
      wyjdzie nie tak ale ja wiem jedno ja musiałm zrobic wszystko!!!!!! co możliwe
      zeby sie dowiedziec dlaczego były moje 2 niepowodzenia .
      Musisz sama sobie odpowiedziec ile dla Ciebie jest warte to szczescie niestety
      to brzmi okrutnie ale taka jest prawda nie mozna liczyc na jakiekolwiek
      bezpłatne badania nie w tym posranym kraju przepraszam za wyrażenie ale ja tak
      samo sie czułam jak Ty przed tymi badaniami i dalej tak sądze ale czy
      warto .....
      Sama sie zastanów
      Pozdrawiam i łączę sie z Tobą Maretinko w bólu
      • maretina Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 15:22
        pomylilam sie w obliczeniach, jeden wlew 3000 a podaja 3. do tego inne
        specyfiki. sama nie wiem. lekarze z bialegostoku odradzaja, who nie wpisuje
        tego do rejestru.... nie wiem. chyba sie poddaje, krasc nie bede. kasy nie mam.
        na ostatni cykl ciazowy wydalam grubo ponad 1000 zl. wczesniejsze cykle tez tez
        kosztowaly. po prostu... na ulice zarabiac nie pojde.
        a co do skutecznosci tych metod, to napisala do mnie dziewczyna, ktorej dziecko
        po szczepieniach mialao jakiegos potworniaka na kregoslupie w dniu porodu guz
        byl wiekszy od dziecka:/. mam nadzieje, ze to nie bylo skutkiem tego grzebania
        w immunologii a pechowym zbiegiem okolicznosci.
        • gg24 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 15:30
          Ja byłam szczepiona. A co to są wlewy. Jeszcze o tym nie słyszałam. Leczę się w
          Łodzi. Napiszcie proszę!!! może mi to pomoże.
    • mmila Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 15:34
      Wlew sie podaje wtedy gdy masz za dużo NK i to sa kroplówki z immunoglobulina
      chyba jak nie pomyliłam nazwy
    • samanta25 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 15:53
      Maretina wg mnie oni chcą po prostu wyciągnąć kolejną kasę od pacjenta. Jak
      można dać takie zalecenia nie znając historii starań ani wyników badań ???
      Równie dobrze mogliby zaproponować Ci inne badania, równie kosztowne

Nie mam pojęcia co Ci poradzić sad(
      Chyba w pewnych kwestiach jesteśmy bezsilne i nie mamy na to wpływu....
      -------------
      czekam na cud 33 cykl
      www2.fertilityfriend.com/home/samanta
    • marcepanna pozyczka 02.11.04, 15:56
      moze moglby wam ktos z rodziny pomoc?

moze dobra bylaby chwila oddechu? np kilkuletnia ? zebranie funduszy i ponowna
      proba ?
      medycyna idzie ogromnie do przodu
      • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 16:50
        pozyczona kase trzeba odsac. debet na koncie juz jest po leczeniu.przerwa
        kilkulettnia? nie wyobrazam sobie tego. tym bardziej, ze naprawde nie ma
        dowodow na dzialanie szczepien i wlewlow.
        • angieblue26 Re: pozyczka 02.11.04, 16:55
          Maretina, wiem, ze specjalista od immo w Novum jest doktor Malinowski.
          Moze "dla spokoju sumienia" umow sie do niego na wizyte, zupelnie inaczej
          rozmawia sie przez telefon i na zywo. Powiedz mu o swoich watpliwosciach,
          zobaczysz, co mysli o "Twoim przypadku".
          Wierze, ze w Novum "nie naciagaja na koszty".
          Zreszta przekonalabys sie sama, jakie sa poszczegolne etapy takiego leczenia..
          • angieblue26 Re: pozyczka 02.11.04, 16:57
            Zdaje sobie sprawe, ze pieniadze sa czesto przeszkoda... i ciesze sie, ze tu
            gdzie mieszkam wszystko jest refundowane w 100%, inaczej na pewno nie stac
            byloby nas na leczenie.
          • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 17:03
            w novum KAZALI skontaktowac sie z dr dobrowolskim czy jakos tak. zadzwonilam.
            pan doktor swiecie jest przekonany, ze jestem tempa do granic mozliwosci i
            usilowal mi wmowic, ze encorton ma inne dzialanie niz metypred i ze jest
            lepszym sterydem. trele morele. po pierwsze mam lekarza w domu, u ktorego na
            oddziale stosuje sie na kilogramy sterydy i z encortonu juz sie wycofuja, bo ma
            wiecej skutkow ubocznych.po drugie umiem czytac i sprawdzalam w pharmindexie.
            po trzecie z racji mojej alergii na kurz pan doktor zawsze cos ze mnie wyczesze
            i moze wmowic, ze to od tego ronie.
            dzwonilam do lekarki, ktora polecala lidek. jako pierwsza ( po szamatowiczu)
            zwrocila uwage na to, ze w ciazy mialam klopoty z zylami, ze sie wykrzepialy
            czy jakos tak. nogi mialam sine od nich. powiedziala, ze do tego co mialam
            wlaczylaby jedynie heparyne na miesiac przed planowana ciaza.
            szamatowicz to samo. chyba wyladuje w bialymstoku, bo tam trzymaja sie tego co
            ustalila nauka i potwierdzila praktyka.
            • angieblue26 Re: pozyczka 02.11.04, 17:08
              Malinowskiego znalazlam na forum Bociana, podobno jest dobrym specjalista.
              Ale oczywiscie - pojdz do kliniki, do ktorej TY masz zaufanie.
              Konsultacja nie oznacza decyzji o podjeciu leczenia.
              • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 17:17
                angieblue26 napisała:

> Malinowskiego znalazlam na forum Bociana, podobno jest dobrym specjalista.
                > Ale oczywiscie - pojdz do kliniki, do ktorej TY masz zaufanie.
                > Konsultacja nie oznacza decyzji o podjeciu leczenia.

rzecz w tym, ze w novum nie chca mnie skonsultowac bez badan za 2500.a nawet
                nie widzieli mnie na oczy, nie pytali czy mialam hsg, czy byla
                histeroskopia .... o nic nie zapytali.
                • angieblue26 Re: pozyczka 02.11.04, 17:35
                  Trafilas na jakiegos cwoka sad
                  • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 17:38
                    angieblue26 napisała:

> Trafilas na jakiegos cwoka sad
                    to raczej strategia kliniki, bo rozmawialam z dwoma lekarzami.
                    wiesz co? w przyplywie zdenerwowania zapomnialam dodac, ze kariotyp bedzie za
                    ok 3 tygodnie. nie zapytali o to, od razu badania za 2500. chrzanie to.
                    zostawiam to na ostatnia deske ratunku, ale juz na pewno nie w novum.
                    • angieblue26 Re: pozyczka 02.11.04, 18:06
                      Jak jestes do nich uprzedzona, nie bede Cie przekonywac. W koncu jest cos
                      takiego jak "psychiczny" czynnik w leczeniu... zaufanie do lekarza to polowa
                      sukcesu smile
                      Ja bylam tam kilka razy, korzystajac z wakacji w Pplsce. Dobra strona tego
                      wszystkiego jest to, ze w ciagu tygodnia zrobili mi badania, ktore tutaj
                      potrwalyby kilka miesiecy..
                      Wiesz, ze na wizyte w tego typu klinice czeka sie tutaj pol roku ? Brrrr...
                      Najbardziej wscieka mnie to, ze jakiegokolwiek badania nie mozna zrobic na
                      wlasna reke. Chocby to byla glupia morfologia. Trzeba isc do lekarza po
                      recepte, jesli on nie uzna za stosowne czegos zbadac - nic nie wskorasz.
                      Moja gin od poltora roku twierdzila, ze wszystko jest ok i ze takie dlugie
                      starania sa "normalna sprawa" sad Dopiero wizyta w Novum cos "ruszyla".
                      Oczywiscie zmienilam gina, ale i z tego nie jestem zadowolona do konca...
                      Ech, czasem wolalabym zaplacic... Ale taki tu juz jest system leczeniasad

A z ciekawostek, wlasnie umowilam sie do kardiologa na koniec stycznia 2005..
                      Pierwszy wolny termin sad(((
                      • maretina do angieblue 02.11.04, 18:31
                        gdybys zapisywala sie do poradni kardiologicznej w szpitalu mojego meza to
                        mialbys szanse na czerwiecwink))))))
                        jakbys przyszla w czerwcu to lekarz moglby bezradnie rozlaczyc rece i
                        powiedziec: przepraszam, limity wyczerpane. nie przyjmuje dzis pacjentow.
                        • angieblue26 Re: do angieblue 02.11.04, 18:35
                          He he smile Tyle, ze jam Warszawianka rozbestwiona, nigdy nie czekalam dluzej niz
                          2-3 dni smile
                          • marcepanna Re: do angieblue 02.11.04, 21:15
                            NO i co angieblue wskoralas w Novum bo to byloby ciekawe? Zrobilas te badania,
                            zaplacilas i zaciazylas?
                            • angieblue26 Re: do angieblue 02.11.04, 22:54
                              Co miesiac placilam tutejszej lekarce 80 € za wiadomosc, ze jest OK.
                              W Novum, w ciagu tygodnia, zrobilismy badania za 150 €, z ktorych jasno wynika,
                              ze nasze szanse droga "naturalna" wynosza okolo 30%.
                      • zuzia36 Re: pozyczka 02.11.04, 19:41
                        eeeeeeeeeeee to i tak szybko. U mnie w szpitalu do końca czerwca nie ma juz
                        tzw. numerkół do kardiologa.
                    • agakra Re: pozyczka 02.11.04, 18:08
                      a może dr. Dubrawski z Gorczewskiej? Ginekolog-endokrynolog Warszawa. Na
                      pierwszej wizycie bierze wszystkie twoje dotychczasowe badania od poczatku,
                      robi usg piersi, tarczycy i narzadow rodnych, i za tydzien przedstawia swoja
                      propozycje, jakie jeszcze dodatkowe badania on by chcial. I oczywiscie koszt
                      tych badan. Ja mam do zrobienia troche hormonow i immunologia ok. 2500.
                      Oczywiscie on nie zmusza, jest to twoj wybor.
                      • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 18:20
                        no u mnie inaczej agakra.on nie bylby moim ginekologiem. tu tylko kwestia
                        immunologii.
                        po jaka cholere mam powtarzac badania tarczycy, jesli dopiero co je robilam?
                        tsh, ft3, ft4 i przeciwciala, inne hormony tez. mam dobra owulacje. po co po
                        raz ktorys badac hormony?. nawet lukaszuk mi tego nie proponowal, krotko bylam
                        w ciazy, ale nawet wtedy mialam oznaczone ciazowe hormony. hormonalnie to
                        jestem czysciutka i ksiazkowa. wyniki sa jednoznacznie dobre.poza tym tego
                        novum ode mnie nie chciano od dubrawskiego. jedynie immunologia i nie bylo tam
                        w cenie zadnego usg, same testy.czytam watki na bocianie o szczepieniach... itd
                        jakjies hamowanie.... facetowi po 2 szczepionkach hamowanie spadlo z 65% do -
                        150%. inna para po 3 szczepionkach w ogole nie zareagowala i doktor taszycka z
                        novum zmusila ( tzn powiedziala, ze nie bedzie leczyc jak nie zrobia tyle ile
                        kaze malinowski) a ten powiedzial, ze jeszcze kilka zrobi, a kazda to spory
                        wydatek. siekneli cala serie i zero poprawy.z novum poszli z kwitkiem. zatem
                        zadnej gwarancji za nieziemskie sumy.
                        obiektywnie rzecz biorac sa tez tam pary, ktore twierdza, ze szczepienia im
                        pomogly.
                        • agakra Re: pozyczka 02.11.04, 19:08
                          przerazajace.
                          Ja mam nadzieje, ze moja immunologia jest ok. A jak nie, to bede sie bardzo
                          dlugo zastanawiala sie, czy brac szczepionke.
                          Dla mnie najlepszym rozwiazaniem jest adopcja, od dziecinstwa mowilam, ze
                          zaadoptuje dziecko. Tak jakkbym przeczuwala, ze moge miec problemy z zajsciem w
                          ciaze. Tylko problemem jest moj maz.
                          Słuchaj, a moze pojedz na urlop? Mi to bardzo pomoglo. Jestem spokojniejsza,
                          nawet moj maz jest zdziwiony.
                          • maretina Re: pozyczka 02.11.04, 19:21
                            najlepiej mi z mezem. wtulam sie i jest dobrze. on nie dostanie urlopu.
                            ordynatorka nawet dzis go nie puscila wczesniej do domu jak powiedzial, ze leze
                            sama w domu i ronie 4 ciaze. on tez to przezywa, plakal ze mna. nie zostawie
                            go nawet na minute. razem razniej.
                            • marcepanna Re: pozyczka 02.11.04, 21:23
                              Nie wiadomo co tym parom od szczepionek pomoglo skoro te metody nie sa jeszcze
                              uznane przez nauke
                              Jesli Bialystok nie zrujnuje cie finansowo i czujesz ze musisz walczyc to jasna
                              sprawa
                              Najwazniejsze ze masz takiego kochanego meza
                              • libra4 Re: pozyczka 02.11.04, 22:03
                                Jestem pacjentką Novum,szczęśliwą przyszłą mamą po szczepieniach w Łodzi u
                                Malinowskiego (3 transfery po szczepieniach się nie udały) i po dwóch wlewach w
                                Novum, po których zaszłam w ciążę (trzecie ICSI, 35 lat). Po pierwsze Novum NIE
                                ZARABIA na immunologii, bo ani Malinowski, ani Dubrawski tam nie pracują. Novum
                                nie robi badań immunologicznych oprócz podstawowych takich jak przeciwciała
                                kardiolipidowe i plemnikowe, które są standardem. Sugeruje pacjentkom po
                                poronieniach zrobienie takich badań i ewentualny wlew w przypadku problemów.
                                Tańszą opcją są bolesne szczepienia, zabronione na Zachodzie. MLR bada się z
                                krwi obojga partnerów, więc u mężczyzny nie może spaść do -150, bo to bardziej
                                dotyczy kobiety - ona się szczepi do oporu limfocytami z krwi partnera,
                                ewentualnie dawcy.
                                Do dziś nie wiem na ile immunologia ma tu znaczenie, na ile ciąża to klasyczny
                                rachunek prawdopodobieństwa, na ile zaszłam w ciążę, bo ładne były komórki, ja
                                wypoczęta po wakacjach a na ile pomógł wlew. Ale kiedy moja ciąża przestała się
                                rozwijać a wszystkie badania były w porządku, zawsze brałam heparynę (Clexane),
                                Encorton itp. to nie chciałam się zastanawiać co by było gdybym się zaszczepiła
                                albo wzięła wlew. O tyle łatwiej mi było decydować, że każde ICSI to wydatek
                                znacznie większy niż koszt badań i szczepień czy wlewu, że o obciążeniu
                                psychicznym i fizycznym nie wspomnę. Nikogo nie namawiam na szczepienia, bo był
                                to najgorszy etap leczenia. Każdy decyduje sam czego chce - nikt nikogo nie
                                zmusza do IVF czy ICSI, tym bardziej do bawienia się w immunologię.
                                Maretina,
                                Nie chciałaś porozmawiać z kims w Novum? Myślę, że telefonicznie można wiele nie
                                zrozumieć. O tyle mnie to dziwi, że w Novum najwyżej sugerują badania
                                immunologiczne, a nie zmuszają - mnie nikt nawet nie sugerował, ale sama
                                zdecydowałam się na nie, kiedy udało mi się zajść w ciążę, która obumarła. Nie
                                znam Twojej historii leczenia - w Novum się chyba nie leczyłaś, więc tym
                                trudniej lekarzowi spędzać godzinę na telefonie wypytując o wszystko. Może warto
                                by było na spokojnie się skonsultować, porozmawiać i wtedy zdecydować co dalej.
                                Powodzenia,
                                Libra
                                • maretina libro 03.11.04, 07:47
                                  za badania placi sie dubrawskiemu
                                  za wlewy placisz w novum, tak mi powiedzial sam dubrawski. nie wiem do kogo
                                  pozniej trafia ta kasa to dla mnie w ogole nie jest istotne.
                                  nie chce byc niegrzeczna, ale dla mnie jesli ktos 3 czy 5 razy poroni a pozniej
                                  wezmie "szczepionke" i donosi to efekt statystyki, a nie leku.
                                  z badan naukowych jasno wynika, ze na 100 par zaszczepionych 5 donosilo ciaze.
                                  to nie dowodzi efektowi terapeutycznemu szczepien. jesli nie bede miala sie
                                  czego chwycic to byc moze kiedys to zrobie, chociaz tez nie wiem, moj maz w tej
                                  kwestii jest twardy jak skala.
                                  • maretina Re: libro 03.11.04, 07:51
                                    moze zle sie gdzies wyrazilam. do novum planowalam jechac tylko na konsultacje,
                                    po tem mielismy podjac z mezem decyzje czy tam zostaniemy czy nie. jednak
                                    zarowno taszycka jak i zamora powiedzieli: konsultacje tak: ale po badaniach u
                                    dubrawskiego. zatem nie widzac mnie na oczy, nie znajac ani jednego wyniku
                                    badania, nie czytajac ani jednego histpatu, kazali wydac 2500. dopiero wtedy
                                    MOGE sie zapisac na wizyte. inaczej nie widzieli sensu. dlatego jestem taka
                                    rozzalona, gdyby na wizycie powiedzieli, ze jest mozliwosc badan, szczepien, ze
                                    mozemy skorzystac badz nie to byloby inaczej. zmuszania nie toleruje.
                                    trudno, mam gorszy dojazd do bialegostoku, ale tam pojade.
                                    • lidek0 Maretinko 03.11.04, 08:48
                                      W kwestii Białegostoku i szczepień proponuje kontakt z Uluś umaj@wp.pl. Ona
                                      była pod opieką Malinowskiego i szczepiła się, leczyła sie też w Novum /ma
                                      przykre doświadczenia i 3 poronienia za sobą/ teraz jest mama wspaniałej
                                      dziewczynki. Moze warto porozmawiać z nią. Ja o szczepieniach nie wiem nic, ale
                                      Padzikowa uważą za wspaniałą lekarkę.
                            • agakra Re: pozyczka 02.11.04, 23:57
                              ale stara k....
                              a ja mialam na mysli wyjazd z mezem. Ja juz sie przyzwyczailam, ze jak gdzies
                              jade, to zawsze z mezem i dla naszych znajomych jest to tak oczywiste, ze juz
                              sie nawet nie pytaja czy mezem jade
    • nalo Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 02.11.04, 22:59
      Siedze i zastanawiam sie co ja bym zrobila na Twoim miejscu. Nie wiem... bo z
      jednej strony chcialoby sie wykorzystac wszelkie dostepne sposoby by uniknac
      powtorki. A z drugiej immunologia jest rzeczywiscie tematem bardzo
      kontrowersyjnym. Wiem, ze sa pary, ktorym po szczepieniach sie udalo. Na ile
      jednak mozna stwierdzic, ze to wlasnie one pomogly, a na ile to kwestia
      statystyki, szczescia, okolicznosci? Sama znam dwie kobiety,z grona przyjaciol
      mioch rodzicow, ktore ronily kilka razy z rzedu (jedna siedem!), po czym
      urodzily zdrowe dzieci (ta co ronila siedem razy ma ich dwojke). To byly inne
      czasy, bez wiedzy i mozliwosci wspolczesnej medycyny. Do dzis nie wiadomo co
      bylo przyczyna ich niepowodzen. No ale nie kazdy chce i potrafi tak biernie
      wyczekiwac cudu... sad
      • libra4 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 03.11.04, 17:14
        Co do wlewu w Novum dodam, że sam lek kosztuje ponad 3000zł - koleżanka miała
        wlew w szpitalu w W-wie (nie wspomnę o warunkach) za 3300zł. Co do szczepień -w
        to czy one pomagają zupełnie nie wierzę, wystarczy poczytać wątki na Bocianie.
        Tylko Malinowski twierdzi, że pomagają 100% osob i nie mają skutków ubocznych...
        Libra
        • tekla12 Re: nic tylko krasc albo sie powiesic 03.11.04, 17:49
          Miałam wlewy i nie pomogło, ciąża z ivf poooszła. Po szczepieniach kolejna się
          utrzymała. W kwestii finansowej za jedno szczepienie płaciłam 300 zł.
          Malinowskiego i jego deklarowanej skuteczności nie znam, leczyłam się u prof.
          Tchórzewskiego. Skutków ubocznych po szczepieniach nie zauważyłam, a w tej
          chwili proporcje w teście CBA mam w pełnej normie. Pozdrawiam T.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka