Dodaj do ulubionych

HSG - OB i/lub wymazy

08.11.04, 11:42
Cześć.
W następnym cyklu będę miała HSG. Lekarz kazał mi zrobić przed nim tylko
badanie na OB. Wyszło mi 9 (norma: 1-10). Tymczasem na forum czytam, że innym
zalecają także jakieś wymazy. Czy OB nie wystarcza? A jeśli te wymazy są
bezwzględnie konieczne, to ile czasu przed HSG powinam je zrobić?
Obserwuj wątek
    • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 11:44
      chmmm, mi wogole nie kazano robic ob, za to posiew z szyjki macicy obowiazkowo!
      poniewaz hsg trzeba zrobic tuz po @, to posiew trzeba zrobic przed @. wyniki
      posiewu do zabiegu sa wazne ok. 1,5 mca.
    • jutrzenkaa Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 12:06
      Ja mialam robione HSG-USG i lekarz zlecil mi zrobienie OB i badania na czystosc
      pochwy (tzw biocenoze pochwy)w dniu zabiegu.

A swoja droga zastanawiam sie skad sie biora te rozbieznosci w ilosci i jakosci
      badan zlecanych przed badaniem droznosci jajowodow. Ile razy na forum poruszany
      jest temat HSG to okazuje sie ze lekarze maja inne wymagania co do badan
      dopuszczajacych do tego zabiegu. Zawsze wydawalo mi sie ze procedury powinny
      byc ujednolicone, ale jak widac w praktyce jest zupelnie inaczej.
      Jutrzenka
      • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 12:20
        Jutrzenko, piszesz, że miałaś biocenozę pochwy w dniu zabiegu. A przecież
        wyniki biocenozy są dopiero po kilku dniach, bo to badanie właśnie polega na
        tym, czy z twojego wymazu w ciągu kilku dni zostaną wyhodowane jakieś szczepy.
        Jak lekarz tłumaczył ci więc sens zrobienia tego badania w dniu zabiegu, kiedy
        przecież nie mógł widzieć wyników?
        • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 12:22
          U mnie podobnie jak u jotrzenki wynik posiewu kazano mi zrobić w dniu badania,
          razem z ob., pytałam lekarza dlaczego i odpowiedział mi konkretnie, że gdyby
          była jakaś bakteria i została ona wtłoczona do organizmu razem z kontrastem to
          mór beton zapalenie otrzewnowej, co dalej wiadomo szybka operacja i
          komplikacje. Mi nie udało zrobić się Hag bo okazało się że mam po operacji
          bakterie Enterococcus fecalis, i najpierw trzeba ją zwalczyć. Pozdrawiam
          Dorotkap
          • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 12:25
            Dorotkap, do ciebie to samo pytanie: jak lekarz tłumaczył ci sens posiewu w
            dniu HSG, jeśli do jego (posiewu) wykonania potrzeba kilku dni?
            • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 12:38
              Ja robiłam biocenoze pochwy (stopień czystości ) i to badanie robiłam rano a
              po 17 już miałam wynik, dopiero jak okazało się że jest jakaś bakteria robiłam
              badanie na określenie jaka to bakteria ( nie pamiętam jak się nazywało to
              badanie dokładnie czekałam na wynik 7 dni) wówczas określono dokładnie jaką mam
              bakterię. dorotkap
              • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 13:36
                Czyli kilka godzin wystarczy, żeby stwierdzić, czy w ogóle jest jakaś bakteria,
                tak?
                • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 13:49
                  Tak, bynajmniej w Invicie to trwa kilka godzin a badanie z Ob kosztuje 25 zł,
                  pozdrawima
                  • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 13:51
                    Bardzo dziękuję za informacje.
                • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 13:59
                  jak mi pani w bakterze pobierala posiew, to zawsze przykladala do probki
                  papierek lakmusowy i od razu mowila, jakie jest ph. przy prawidlowym ph raczej
                  nie ma chorob, bo rozne bakterie, grzyby, czy drozsze zmniejszaja lub
                  zwiekszaja ph... a, zeby w probki cos sie wyhodowalo, potrzeba 4 dni...
              • sosa555 Re: HSG - OB i/lub wymazy 25.11.04, 19:21
                biocenoza pochwy (czystość pochwy )a posiew to dwa różne badania. Biocenoza
                daje wynik tego samego dnia a na wynik z posiewu szyjki macicy można czekać
                kilka dni jeśli będą jakieś bakterie to się je hoduje i dletego to tyle trwa.
                Do HSG robi się właśnie biocenozę a do laparoskopii już posiew. Tak
                przynajmniej słyszałam od lekarzy.
        • jutrzenkaa Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 14:29
          Milo z tego co mi wiadomo to badanie na stopien czystosci pochwy (zwany
          biocenoza) a posiew (np z pochwy badz kanalu szyjki macicy) to dwie rozne
          sprawy (jesli sie myle to mnie poprawciesmile.
          Badanie biocenozy pozwala na rozpoznanie stanu zapalnego pochwy spowodowanego
          roznymi drobnoustrojami oraz wykrycie lub nie drobnoustrojów chorobotwórczych i
          komórek odczynu zapalnego w wydzielinie z pochwy. Nie wskazuje jednak jakie to
          sa dokladnie drobnoustroje. Do tego sluzy wlasnie badanie posiewowe.
          Jesli dobrze pamietam to wynik mojej biocenozy zawierał informacje na temat:
          ilosci leukocytów, ilosci nablonkow w polu widzenia, flory bakteryjnej
          (wyrazonej odpowiednia liczba plusikow), obecnosci grzybow, rzesistka oraz
          paleczek kwasu mlekowego.
          Do HSG-USG podchodzilam 3-krotnie wlasnie z powodu niewlasciwej biocenozy i
          dopiero za trzecim razem udalo mi sie przeprowadzic to badanie. W materiale
          pobranym do badania na stopien czystosci pochwy zawsze mialam podwyzszony
          poziom flory bakteryjnej (++) oraz za duzo leukocytow i nablonkow. Po pierwszym
          nieprawidlowym wyniku biocenozy lekarz wyslal mnie na specjalistyczne badanie
          posiewowe, ktore nie wykazalo u mnie zadnych bakterii chorobotworczych i
          grzybow. Drugie badanie stopnia czystosci pochwy wyszlo rowniez nieprawidlowo
          wiec przed trzecim podejsciem dostalam doxycyline, ktora unormowala mi stan
          mojej flory bakteryjnejw pochwie.
          Reasumujac: Moj lekarz uwaza ze prawidlowa biocenoza okresla prawidlowy stan
          naszej flory bakteryjnej w pochwie i w takim przypadku nie potrzebne sa
          specjalistyczne badania posiewowe. Wszelkie zachwiania rownowagi pomiedzy flora
          bakteryjna pochwy uwidaczniaja sie nieprawidlowym wynikiem biocenozy.

Tam gdzie sie lecze wyniki biocenozy sa jeszcze tego samego dnia (pod warunkiem
          ze material zostanie pobrany z samego rana) natomiast na wyniki posiewu
          rzeczywiscie trzeba czekac okolo 6 dni.

Pozdrawiam. Jutrzenka
          • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:08
            zadzwonila do baktera i powiedzieli mi, ze czystosc pochwy mozna byc dopiero
            nastepnego dnia! ze sprzwdza sie w tym badaniu 2 rzeczy i jedna mozna tego
            samego dnia, a druga nastepnego. a posiew rowno 4 dni.
      • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 14:00
        ja sie zastanawiam, po co to ob - ono pokazuje stany zapalne w CALYM
        organizmie. jak ci sie cos bedzie robilo w zebie, to tez ci wyjdzie podwyzszone
        ob...

moj lekarz na wyrazne pytanie, czy musze robic ob, powiedzial, ze nie ma to
        sensu.
    • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:11
      Po przeczytaniu waszych odpowiedzi postanowiłam zrobić sobie tę biocenozę w
      dniu zabiegu, nawet na własną rękę, jeśli lekarz sam na to nie wpadnie. Boję
      się ryzyka zakażenia, bo wszystkie biocenozy w moim życiu (ostatnią miałam
      ponad rok temu) wykazywały nieprawidłowości - raz nawet stopień 3. Acha,
      zapomniałam jeszcze napisać, że do momentu HSG - będę je miała za jakieś dwa
      tygodnie - lekarz kazał mi brać dopochwowo Gynalgin. Być może wyszedł z
      założenia, że jeśli coś tam jest nie tak, to ten lek to wytłucze. Co o tym
      myślicie? I jeszcze jedno: czy jeśli w dniu HSG biocenoza jednak wyjdzie mi
      prawidłowa, to mogę bez stresu robić to HSG? Czy polecacie jeszcze jakieś
      badania?
      • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:24
        co to za lekarz, co daje cos na zapas??? a jesli jestes zdrowa, to naruszy ci
        flore bakteryjna? poza tym inaczej sie leczy bakterie, inacze drozdze, a
        inaczej grzybice. mnie tak walsnie zalatwila lekarka, ktora po objawach
        stwierdzila, ze to na pewno grzybica, nie zlecila posiewu i tylko mi pogorszyla
        stan chorobowy, wzmogly mi sie nieprzyjemne objawy, a okazalo sie, ze to byla
        bakteria.

co do czystosci pochwy - bakter mowi, ze wynik jest najwczesniej nastepnego
        dnia. w tym samym dniu nie da sie podac calosciowego wyniku...

jesli w dniu hsg bedziesz miala rpawidlowy wynik czystosci, to chyba wszystko
        bedzie oksmile
    • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:14
      Właśnie przeczytałam ostatni post cetki - ten o telefonie do laboratorium. To
      teraz już zupełnie nie wiem, co robić...
      • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:22
        Mila zadzwoń do laboratorium i dopytaj jak to u niech trwa długo, ja tak zawsze
        robię, bo często bywam mocno zakręcona
    • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:25
      dziewczyny - a zeby zrobic czystosc pochwy, to ile dni musi byc po @? czy
      wystarczy tylko, zeby krwawienie ustalo?
      • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:30
        Ja robiłam raz 6 dc, drugim razem 9dc.
        szpital.koscierzyna.pl/zdo/pacjent/hsg.htm
        • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:49
          wyczytalam na tej stronie: Po podaniu kontrastu lekarz radiolog będzie oceniał
          przebieg badania na monitorze telewizyjnym oraz wykona pewną ilość zdjęć w
          rożnych pozycjach ciała pacjentki.

jakie to sa te pozycje? bo jakos nie wyobrazam sobie zadnych pozycji procz
          horyzontalnej z cewnikiem, konktastem i wziernikiem w brzuchusmile
          • mila333 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:50
            Jak to "pewną ilość" zdjęć?!?!?! Mnie powiedziano, że tylko 2!
          • dorotkap2 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:54
            nie wiem, mój gin szykuje mnie do tego badania ale ciągle nie mogę sobie
            poradzić z bakterią którą załapałam. Co miesiąc robię biocenozę pochwy i Ob.
            Jednak ciągle jest coś w środku co nie pozwala zrobić, zaczełąm żartować że
            szybciej zajdę w ciąże niż zrobię to badanie,
            Dokładniej może w tym artykule • Badanie wykonywane jest w pracowni
            rentgenowskiej. Pacjentka kładzie się na brzegu stołu rentgenowskiego,
            przyjmuje pozycję jak w badaniu ginekologicznym (ma zgięte we wszystkich
            stawach kończyny dolne), jest rozebrana i przykryta prześcieradłem
            chirurgicznym.
            Badający zakłada pacjentce wzierniki pochwowe, uwidacznia ujście zewnętrzne
            szyjki macicy, w które - po uprzednim poprzecznym uchwyceniu odpowiednim
            narzędziem części pochwowej szyjki macicy - wprowadza końcówkę specjalnego
            aparatu (aparatu Schultza). Aparat ten służy do wprowadzenia do jamy macicy
            środka kontrastowego.
            Wprowadzanie środka cieniującego do jamy macicy badający kontroluje na ekranie
            monitora, który jest połączony z aparatem rentgenowskim. Po zarysowaniu
            kształtu jamy macicy wykonuje się I zdjęcie. II zdjęcie wykonywane jest po
            uwidocznieniu przebiegu światła jajowodów i wydostaniu się środka
            kontrastującego do jamy brzusznej, co świadczy o drożności jajowodów (Ryc.4-8).
            W celu uwidocznienia kontrastu w jamie brzusznej lub dla uwidocznienia zrostów
            okołojajowodowych wykonuje się III zdjęcie rentgenowskie. Wszystkie opisane
            zdjęcia wykonywane są w projekcji przednio-tylnej. Ilość zdjęć rentgenowskich,
            a także niekiedy zmiana projekcji (np. na skośną w przypadku lepszego
            uwidocznienia wodniaka jajowodu) uzależniona jest od rodzaju schorzenia.
            Badanie zazwyczaj nie jest bolesne. Jednakże, w przypadku braku drożności
            jajowodów, pacjentka może odczuwać ból z powodu wzrostu ciśnienia środka
            kontrastowego. Patrz dodatkowo "Opis metod znieczulenia" w "Metody
            anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody
            znieczulania".

Wynik badania przekazywany jest w formie opisu, niekiedy z dołączonymi
            zdjęciami (kliszami) rentgenowskimi.

CZAS
            Badanie trwa zwykle do 20 minut

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE
            Przed badaniem
            • Data ostatniej miesiączki.
            • Ewentualne uczulenie na środki kontrastowe.
            W czasie badania
            • Wszelkie nagłe dolegliwości (np. ból, duszność, nudności).

JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?
            Pacjentka powinna do dwóch godzin pozostawać pod obserwacją lekarską. Patrz
            dodatkowo "Jak należy zachowywać się po znieczuleniu?" w "Metody
            anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody
            znieczulania".
      • jagoda39 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 15:32
        Cetka, mnie gin kazał zrobić 6 dnia cyklu, ale to była sobota więc idę dzisiaj
        czyli 8 wynika będę miała jutro czyli 9 dnia i mam zamiar od razu dzwonić do
        mojego doktora a badanie mówił że robi sie między 8 a 11 dniem cyklu.
        • cetka do jagody39 08.11.04, 16:09
          a cykle masz 5-dniowe?
      • jutrzenkaa Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 17:45
        Cetko, ja robilam biocenoze zawsze pierwszego dnia po ustaniu krwawienia czyli
        przy miesiaczce ktora trwa u mnie ok 7 dni byl to zazwyczaj 8 albo 9 dc.

A wracajac jeszcze do informacji dotyczacej czasu oczekiwania na wynik
        biocenozy, ktora przekazalo Tobie laboratorium to nie do konca sie z nia
        zgadzam. To, ze w laboratorium do ktorego dzwonilas pelne wyniki biocenozy
        podaje sie najwczesniej nastepnego dnia (bo podobno wczesniej nie da sie podac
        calosciowego wyniku)) wcale nie oznacza, ze wyniki podane tego samego dnia w
        innych laboratoriach sa np. niepelne. Tak sobie glosno mysle ze to moze zalezec
        od wielu czynnikow np sprzetu, odczynnikow jakimi dysponuje dane laboratorium.
        Dlatego ja bym tak nie uogolniala.
        Tak jak wczesniej pisalam w klinice w ktorej sie lecze wyniki biocenozy sa
        jeszcze tego samego dnia i nie sadze aby mogla ona sobie pozwolic na podawanie
        niepelnych badz niewiarygodnych wynikow, zwlaszcza jesli maja one decydowac o
        tym czy lekarz wykona dany zabieg czy tez nie.
        Pozdrawiam. Jutrzenka
        • cetka Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 18:01
          oczywiscie masz racje-zagalopowalam sie. nie znam sie na tym, choc bakter to b.
          dobre laboratorium - oni sa zapleczem np. dla szpitala damiana czy novum. moze
          oni chca to zrobic b. dokladnie? nie wiem. tak mi odpowiedzieli - ze w tym
          samym dniu nie da sie dac pelnego wyniku.
          • moon1 Re: HSG - OB i/lub wymazy 08.11.04, 19:19
            Cetka,
            pytalas o to po co robic OB ... ale chyba nie masz odpowiedzi. Ja tez jestem
            ciekawa, bo ostatnio mialam robione i mam ponizej normy co sie ponoc bardzo
            rzadko zdarza. Mam 2, a minimum to 3 smile
            O co moze chodzic ?
            Pozdrawiam,
            M.
        • a-alinka Re: HSG - OB i/lub wymazy 23.11.04, 21:10
          a czy te biocenoze czyli czystosc pochwy trzeba robic jak juz zupelnie skonczy
          sie @. Mam na mysli tzw."koncowke" czyli 6 dzien kiedy niby nic nie ma, ale
          jeszcze cos ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka