Dodaj do ulubionych

jak sie ma laparo do pco

27.11.04, 16:47
dziewczyny, caly czas kojarzyla mi sie laparo z udraznianiem jajowodow i
ocenianiem stanu organow , a z tego co piszecie to laparo ma zastosowanie
przy pco- tylko kiedy, czy przy torbielach, wyjasnijcie mi prosze, bo na mysl
o zabiegu, ze mialabym moze go robic, juz mi sie robi niedobrze- moj lekarz
na razie nie wspominal niczego na temat laparo, ja mialam tylko hsg-jest ok.,
a takze badanie stanu macicy(czy sa przegrody i zrosty maciczne- tez wyszlo
ok.) wiec jakie zastosowanie ma laparo przy pco?
Obserwuj wątek
    • misia50 Re: jak sie ma laparo do pco 27.11.04, 17:01
      skad mozna wiedziec , ze oslonka jajnikow jest za gruba i ze jajeczka nie moga
      sie przedostac? czy to widac na usg, czy po prostu przy tej grubej oslonce
      pecherzyki nie pekaja? prosze odpowiedzcie, bo jestem niespoko0jna, a wlasnie
      rozpoczynam stymulacje gonadotrofinami do inseminacji.
      • urbanchaos Re: jak sie ma laparo do pco 27.11.04, 20:08
        "Chirurgiczne prowadzenie PCOS

Z historycznego punktu widzenia klinowa resekcja jajnika u kobiet z PCOS jest
        skuteczną metodą przywrócenia cykliczności jajnika i zmniejszenia stopnia
        hiperandrogenizmu. Obecnie prowadzenie niepłodności bezowulacyjnej opiera się na
        leczeniu klomifenem lub gonadotropinami. Dostępne są techniki umożliwiające
        wykonanie diatermii jajnika, biopsji i koagulacji laserowej. Ich zaletą jest
        prostota. Mogą być wykonane w ramach chirurgii �jednego dnia", można je połączyć
        z laparoskopią diagnostyczną. Istnieją badania wykazujące, że zmiany
        endokrynologiczne występujące po diatermii jajnika lub koagulacji laserowej,
        takie jak obniżenie stężenia androgenów i LH w surowicy krwi, są podobne do
        tych, które występują po klinowej resekcji jajnika.58 Większość pacjentek, u
        których po tych zabiegach występuje poprawa w zakresie jajeczkowania i które
        pozostają oligoowulacyjne, będzie jednak wrażliwa na terapię klomifenem. W
        piśmiennictwie podawane są odsetki owulacji wynoszące 70-90% i odsetki zajść w
        ciążę wynoszące 60%.58, 59 Wiedza o odległych następstwach tych technik jest
        ciągle ograniczona. Istnieją obawy dotyczące zrostów pooperacyjnych i czasu
        trwania korzystnego efektu."
        • misia50 Re: jak sie ma laparo do pco 27.11.04, 20:13
          dzieki za podpowiedz, czyli laparo moze pomoc odblokowac jajniki i zmusic je do
          pracy, ale z drugiej strony to moga sie zrobic zrosty, wiec wszystko byloby do
          bani. hmmmsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka