Dodaj do ulubionych

Mam wyniki z dzisiejszego monitoringu !!!!!!!!!!!

31.12.04, 12:59
Jadę już trzeci cykl z CLO i wyniki na 11 d.c. mają się tak:
Endometrium 7mm trójlinijne, typowe dla zaawansowanej fazy wzrostowej
Śluz +
W jajniku prawym pęcherzyk o śr 20 mm - dominujący ? (tez znak zapytania
postawiła lekarka)
W jajniku lewym pęcherzyki wzrastające do 10 mm
Zatoka wolna

Teraz proszę powiedzcie jak sobie pomóc żeby ten pęcherzyk pękł ?? w
pierwszym cyklu z CLO urósł do 33 i nie pękł, drugiego nie monitorowałam. Jak
sobie pomóc żeby mały zechciał uwolnić jajeczko smile)))) Wiem że są prengyl,
biogonadyl itd ale może są jeszcze inne sposoby na pękanie ??
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Mam wyniki z dzisiejszego monitoringu !!!!!!! 31.12.04, 13:04
      moim zdaniem lekarz powinen dac cos na pekniecie jesli wie, ze poprzednie nie
      pekaly. tym bardziej, ze jestes na clo. nie mozesz stymulowac sie w
      nieskonczonosc.
      • neja Re: Mam wyniki z dzisiejszego monitoringu !!!!!!! 31.12.04, 13:08
        Maretinko, następny monit mam w poniedziałek w 14 d.c. o 20 godz ! Czy nie
        będzie za późno na podanie czegość we wtorek rano ?? Nie wiem czy ktoś mi
        wypisze receptę i sprzeda leki w poniedziałek o 21, apteki otwarte ale
        recepta ??
        • maretina Re: Mam wyniki z dzisiejszego monitoringu !!!!!!! 31.12.04, 13:11
          nie wiem naprawde, nigdy bie bylam stymulowana. mi pecherzyki pekaja przy
          wielkosci ok 25 mm.
          nie wiem czy mozna tak zrobic zeby ktos wypisal recepte na lek.... nie mozna
          byc prowadzonym przez dwoch lekarzy. nie wiem co zrobic, ja bym pogadala z
          ginka dlaczego jest uparta jak osiol i nie chce podac czegos na pekniecie jesli
          masz klopoty z pekaniem. nie rozumiem jej moze jest cos o czym nie powiedzialas?
          • neja Re: Mam wyniki z dzisiejszego monitoringu !!!!!!! 31.12.04, 13:18
            Wiesz ja tego też nie rozumiem. Leczę się u jednej lekarki ale monitoring robi
            mi jakaś specjalistka ble ble ble co to w monitorowaniu jest w Krk ponoć
            najlepsza. One są w ciągłym kontakcie tak, że nie ma tu zamieszania w stylu
            dwóch prowadzących.
            Problem jest inny, po pierwszym cyklu z clo, kiedy pęcherzyk nie pękł, pytałam
            o prengyl, biogonadyl, ale usłyszłam że trzeba z tym uważać i nie faszerowac
            sie od razu wszystkimi możliwymi środkami, poza tym z leczeniem niepłodności
            trzeba byc ostrożnym i spokojnym a ja ponoc jestem narwana bo chciałabym już i
            zaraz. Nie wiem co może stac na przeszkodzie żeby choć raz podać coś na
            pęknięcie....
          • invicta1 specjalnie dla Neji 31.12.04, 13:25
            był fajny wątek w 2003 roku i tam znalazłam specjalnie dla Ciebie Neja taki
            fragment:
            "do ostatniego iui -> aby zmobilizowac pecherzyk do pekniecia lekarz zalecil
            ostre cwiczenia - mialam na to 1,5h. robilam brzuszki lezac w samochodzie w
            centrum w-wy. poniewaz od tego "chodzil" caly samochod... na parking na ktorym
            stalismy podjechala policja (przez kogos sciagnieta) nie powiem, ale widzac
            mnie w takiej akcji, mieli miny nie tegie smile))"
            może pomoże, a nie zaszkodzi, więc tańcz dziś na imprezie w stylu
            akrobatycznymsmile
            ale serio czytałam już, że lekarz dziewczynie robiL "ugniatanie", żeby
            mechanicznie pomóc pęknięciu tego pęcherzyka
            • neja Re: specjalnie dla Neji 31.12.04, 13:26
              invicta dobre dobre smile)))))))) Będę brzuszkować ile wlezie !! skakać i ugniatać
              oraz dawać się ugniatać tongue_outPP
              • neja Re: specjalnie dla Neji 03.01.05, 09:13
                Dzisiaj 14 d.c. spadła temperatura do 36,4 i w nocy pobolewało mnie z prawej
                strony, czyli od jajnika w którym rośnie pęcherzyk. Idę dzisiaj na USG ale
                dopiero na 20 sad( Ciekawa jestem jak tym razem mi posżło. A pracowalismy nad
                tym że aż miło tongue_out
                • kakulinek Re: specjalnie dla Neji 03.01.05, 15:04
                  Nejo trzymam kciuki żeby jednak ten pęcherzyk pękł.Jeżeli się nie uda w tym
                  cyklu to zmuś swoją lekarkę żeby przepisała pregnyl na pęknięcie bo gorzej jest
                  jak się przyjmuje clo w nieskończoność bo mogą być potem problemy z zamałym
                  endometrium.
                  Z tego co piszesz o lekarce to kobieta chyba jest nastawiona na zarabianie
                  kasy, skoro tak podchodzi do sprawy.
                  • neja Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 15:54
                    Najnowsze wynik z wczoraj
                    14 d.c. pęcherzyk 29,4 endo 11 mm sluz ++ tempka rano 36.4
                    15 d.c. dzisiaj pęch 29,5 endo 10 mm śluz +++ Douglas wolny temp. 36,7
                    CLO brałam 3-7 dzień

czy ja mam jeszcze szansę w tym cyklu ?!?!?!?!

P.S.Kakulinku, moja lekarka nie jest na to na pewno nastawiona bo większość
                    konsultują z nią na podstawie wyników badań przez tel. domowy zreszta na który
                    zawsze mogę dzwonić, albo podjeżdżam tylko pokazać wyniki do gabinetu za co też
                    nie płacę, więc to nie tak.

• paula29 Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:02
                      hejka, moze powinnas na pekniecie dostac zastrzyk jezeli ci nie pekaja.
                      normalnie pecherzyk peka 20-26 mm, lekarz ci nie zalecil?
                      wnioskuje ze masz krotkie cykle z racji clo 3-7 dzien, to juz czas najwyzszy
                      aby pekl ci pecherzyk czego ci zycze.
                      • neja Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:07
                        Cykle mam normalne 28 - 29 dniowe i CLO zostało przesunięte bo na takie
                        stosowanie wskazują ponoć najnowsze zalecenia. W pierwszym cyklu ponadto urósł
                        mi za duży i też nie pękł, miał 33 mm w drugim nie monitorowałam teraz lekarka
                        nie zleciła nic na pęknięcie sama nie wiem dlaczego, próbuję dzięki waszej
                        pomocy ustalić dlaczego wzbrania sie przed podaniem czegoś na pęknięcie.
                        Dzisiaj usłyszałam że już jest za późno na zastrzyk. Zastrzyk powinnam mieć w
                        ubiegły piątek ale w piątek pęcherzyk miał tylko 20 mm i wszystko wskazywało że
                        będzie ok. Tylko że do poniedziałku, czyli do wczoraj zrobiło się aż 29,4 !!
                        • paula29 Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:13
                          dla mnie to sa krotkie cykle, bo u mnie jest 35 dni smile clo biore 5-9 dzien z
                          racji dluzszych cykli. tak podpowiadam ci co moja lekarka, ze tak powiem ze mna
                          robi. monitoring 12 potem 14dc. Dostaje pregnyl - zastrzyk jak pecherzyk
                          osiagnie mniej wiecej wielkosc 22mm. Sama mi zapisuje, a potem 2 dni
                          przytulanko. wiekszy pecherzyk moze przerodzic sie w torbiel. Dostalas moze
                          progesteron (luteine albo duphaston)? to by pomoglo aby wchlonac pecherzyk, i
                          nie zrobila sie torbiel
                          • paula29 Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:25
                            jeszcze jedno pytanie, jakie masz dawki clo? moze sa za duze skoro w kolejnym
                            juz cyklu taki duzy pecherzyk rosnie?
                            ja zaczynalam od 1/4 x 2 dziennie, a teraz po polowce rano i wieczorem
                        • rebcia Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:28
                          Ostatnio pytałam sie mojego ginekologa, czy poda mi coś na pekniecie(jestem
                          pierwszy cykl na clo od 2 do 6 dc) ponieważ w naturalnym cyklu miałam właśnie
                          problemy z pękaniem. Powiedział ,ze najlepiej by sie stało gdyby same pekały,
                          bo wtedy jest większa szansa na powodzenie i lepiej to wszystko rokuje. Może
                          Twoja lekarka kierowała sie właśnie tym, choć skoro nie pękały Ci wcześniej to
                          jednak powinna cos dać .Przeciez nie możesz sie stymulować w nieskończoność!!!
                          Ja ide jutro sprawdzić czy owu była - tak mnie bolało, że chyba musiała
                          być.Zobaczymy.
                          • neja Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:33
                            rebcia to jest chyba jedyne wytłumaczenie, bo kiedyś powiedziała, że z
                            podawaniem czegoś na pęknięcie trzeba ostrożnie bo mozna łatwo namieszać w
                            organiźmie, tylko że ja już chyba sama z siebie nie mam szans na pękanie sad((
                            Paula dawkę mam 1 tab raz dziennie przez 5 dni.

Złapałam doła po tym usg... znowu miesiąc stracony, nastepna szansa w lutym a
                            ja nie widzę światełka w tunelu. Jestem już tak zrezygnowana że najchętniej
                            rzuciłabym tymi tabletkami i leczniem w .....
                            Pójdę jeszcze w piątek żeby zobaczyć co się z nim dzieje a w tym cyklu mam być
                            tylko na clo, bez luteiny i estradiolu w 22 dniu mam robić progesteron...
                            • rebcia Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:45
                              Ostroznie trzeba, ale jak samo nie pęka to trzeba coś dac, bo więcej namiesza
                              tym bezowocnym stymulowaniem niż tabletką ,która wywoła pękniecie. Dam Ci
                              jeszcze jedna rade - w trakcie monitoringu zrób serie testów owulacyjnych dla
                              sprawdzenia czy wystepuje inicjujący owu pik LH. To wyjaśni czy jest
                              odpowiednia odpowiedz podwzgórza i czy istnieje prawidłowa petla zwrotna. Jeśli
                              tego nie bedzie pecherzyk nie pęknie.
                              • neja Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:47
                                rebcia, dziękuję za radę. Myślałam o tym czy nie zaopatrzyć się w testy owu ale
                                z drugiej strony myślałam że jak mam monit to testy nie sa mi do niczego
                                potrzebne ... Chyba pójdę jednak za Twoją radą i następny cykl zrobię z testami
                                owu..
                                • rebcia Re: specjalnie dla Neji 04.01.05, 16:51
                                  W takim razie powodzenia!!!No i sprawdz czy przypadkiem nie było owu albo czy
                                  nie zrobiła sie przypadkiem cysta.

*pozdrawiam Gocha*
                                  • mahdia Re: specjalnie dla Neji 05.01.05, 16:00
                                    Ja też mam 3 cykl z Clo. Teraz brałam 5-9 dzień po dwie tabletki. Monitoring
                                    obowiązkowo. Cykle mam 34 dniowe. Dzisiaj mam 16 dc byłam na USG i jest
                                    pecherzyk dominujacy 21mm. Dostałam zastrzyk na peknięcie bo sam nie pęka.
                                    Dostałam Biogonadyl 2000. W piątek zrobię jeszcze jedno USG w celu sprawdzenia
                                    jak to wyglada po zastrzyku. Myślę że w twoim przypadku zastrzyk na pęknięcie
                                    także jest konieczny. Życze powodzenia.
                                    pozdrawiam
                                    mahdia
                              • neja ale jaja !!! 07.01.05, 16:03
                                Słuchajcie pękł mój pęcherzyk !! jeszcze we wtorek w 15 d.c. miał 29,5 mm a
                                dzisiaj wyniki takie :w jajniku prawym kulista zmiana hypoechogeniczna z echami
                                wewnętrznymi o śr 20 mmodpowiadająca prawdopodobnie formie ciałka żółtego. Endo
                                9 mm, płyn w zatoce, stwierdzono ultrasonograficznie cechy przebytej owulacji !!
                                Teraz tempki

13 d.c. - 36,6 przytulanko
                                14 d.c. - 36,4 pęcherzyk 29,5 mm przytulanko
                                15 d.c. - 36,7 pęcherzyk 29,5 mm
                                16 d.c. - 36,7 przytulanko
                                17 d.c. - 36,9
                                18 d.c. - 37,00 dzisiejsze usg wskazujące na przebytą owu

Jak sądzicie kiedy mogłam mieć owu ? Ile utrzymuje się płyn w Doulasie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka