Dodaj do ulubionych

azoospermia

01.02.05, 14:22
azoospermia, taki wynik, i co dalej? ja sie jeszcze nie chce poddac, ale
stoje na kruchym lodzie i ta moja wiara moze za chwile peknac, czy ktos byl w
podobnej sytuacji? pozdrawiam, bea
Obserwuj wątek
    • inga30 Re: azoospermia 01.02.05, 15:02
      brak plemników w nasieniu, najpierw sprawdżcie czy chwilowo, czy zawsze, jeśli
      za kilka tygodni powtórzycie badania ( przerwa we współżyciu 4-6 dni), jeśli
      wynik będzie taki sam, to zgłoście się do dobrego androloga, który zleci
      badania hormonalne, i usg. Przyczyną może być zaburzenie hormonalne, jakieś
      żylaki lub niewyjaśniona. Lekarz decyduje czy i jakie leki podać. Jesli nic nie
      pomaga zostaje bipopsja jąder, bo zdarza się że plemników nie ma w nasieniu,
      ale sa w najądrzach mozna je wtedy pobrać i wykorzystać do ICSI. pozdrawiam.
      Inga
      • beatrice73 Re: azoospermia 01.02.05, 16:53
        a jakie sa szanse ze skoro ich nie ma w normalnym badaniu to w czasie biopsji
        okaze sie ze sa w jadrach? czy takie przypadki sa czeste?
        • inga30 Re: azoospermia 01.02.05, 20:01
          beatrice, niestety nie wiem jaka jest statystyka, ale po to się tą biopsję
          robi, że tak bywa. Więcej powiedziałby pewnie lekarz wykonujący biopsję . Wiem
          że robią w W-wie w novum, a o innych klinikach nie , ale na pewno w innych
          miastach też. To są przypadki gdy jądra produkują, ale np nasieniowody są
          niedrożne. Mój mąz miał kiedyś przez kilka miesięcy takie wyniki i było to
          najprawdopodobniej na skutek zatrucia dużymi dawkami leków, potem plemniczki
          wróciły.
          Myślę też że koniecznie powinniście powtórzyć badanie po kilku tygodniach
          spokoju, dobrego odżywiania, braniu witaminek i np. macy (bez recepty).
          Powodzenia. Inga
          • beatrice73 Re: azoospermia 02.02.05, 11:35
            dzieki, czekamy na kolejne, powtorzone wyniki a takze na druga wizyte u
            androloga, widze jednak ze moj M, tak jakos jest lekko na dystans, niby chce,
            ale nie ma czasu, albo teefon nie odpowiadal... sama nie wiem czy przeczekac
            to , czy to chwilowe,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka