beatrice73 01.02.05, 14:22 azoospermia, taki wynik, i co dalej? ja sie jeszcze nie chce poddac, ale stoje na kruchym lodzie i ta moja wiara moze za chwile peknac, czy ktos byl w podobnej sytuacji? pozdrawiam, bea Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga30 Re: azoospermia 01.02.05, 15:02 brak plemników w nasieniu, najpierw sprawdżcie czy chwilowo, czy zawsze, jeśli za kilka tygodni powtórzycie badania ( przerwa we współżyciu 4-6 dni), jeśli wynik będzie taki sam, to zgłoście się do dobrego androloga, który zleci badania hormonalne, i usg. Przyczyną może być zaburzenie hormonalne, jakieś żylaki lub niewyjaśniona. Lekarz decyduje czy i jakie leki podać. Jesli nic nie pomaga zostaje bipopsja jąder, bo zdarza się że plemników nie ma w nasieniu, ale sa w najądrzach mozna je wtedy pobrać i wykorzystać do ICSI. pozdrawiam. Inga Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: azoospermia 01.02.05, 16:53 a jakie sa szanse ze skoro ich nie ma w normalnym badaniu to w czasie biopsji okaze sie ze sa w jadrach? czy takie przypadki sa czeste? Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: azoospermia 01.02.05, 20:01 beatrice, niestety nie wiem jaka jest statystyka, ale po to się tą biopsję robi, że tak bywa. Więcej powiedziałby pewnie lekarz wykonujący biopsję . Wiem że robią w W-wie w novum, a o innych klinikach nie , ale na pewno w innych miastach też. To są przypadki gdy jądra produkują, ale np nasieniowody są niedrożne. Mój mąz miał kiedyś przez kilka miesięcy takie wyniki i było to najprawdopodobniej na skutek zatrucia dużymi dawkami leków, potem plemniczki wróciły. Myślę też że koniecznie powinniście powtórzyć badanie po kilku tygodniach spokoju, dobrego odżywiania, braniu witaminek i np. macy (bez recepty). Powodzenia. Inga Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: azoospermia 02.02.05, 11:35 dzieki, czekamy na kolejne, powtorzone wyniki a takze na druga wizyte u androloga, widze jednak ze moj M, tak jakos jest lekko na dystans, niby chce, ale nie ma czasu, albo teefon nie odpowiadal... sama nie wiem czy przeczekac to , czy to chwilowe,... Odpowiedz Link Zgłoś