monika2821 11.02.05, 18:50 mialam torbielkowaty jajnik- a teraz okazalo sie ze nie mam kolejnej torbieli tylko zrosty pozapalne na jajniku- Co to takiego i skad sie wzielo? pomozcie zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbara79 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 11.02.05, 19:32 to takie maleńkie "blizny", które zostały po zapaleniu lub po torbieli. Są chyba leki na to , aby je rozpuścić. Zrosty mogą się pojawić nawet po przeziębieniu - ja tak miałam. Gin. część rozpuścił ale troszkę zostało. Nie ma się co martwić na zapas pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
annabal Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 11.02.05, 20:52 a czy ktoś ma taki przypadeka jak ja , że mu jajnik przyrósł do macicy? Miałam bardzo wiele zapaleń ale złych lekarzy - doprowadzili do tego ze krwawiłam przez 3 miesiące a jak juz nie wiedzieli co ze mna zrobić to mnie wyskrobali - to było 8 lat temu(miałam 20 lat) - przed rokiem okazało się że mam endo i podejrzenie PCO a oprócz tego torbiele w każdym janiku po kilka, jajnik prawy przyrośnięty do macicy a drożnośc jajowodów - no cóż nikt tego jeszce nie sprawdził ale obawiam się ze to pobożne życzenia, napiszcie coś o tym usuwaniu zrostów - ja dopiero zaczełam leczenie musze wiedzieć o co pytać się gino Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka2 Re: DO ANNABALI:) 12.02.05, 09:22 Kochana odpowiem na Twoje pytanie: tak było u mnie. Po stronie lewej zrost jelita z jajnikiem lewym, który ponadto był przyrośniety do ściany miednicy małej. Ale to było widać tylko podczas laparoskopii. Wcześniej były przypuszczenia o endometrioze, bo miałam jeszcze 3cm torbiel, wypełnioną treścią czekoladową. Po usunięciu i naprawieniu wszystkiego co się dało, czyli usunięcie torbieli, usunięcie zrostów na jajowodach i zlikwidowanie kilku ognisk endometriozy - diagnoza Endometrioza III stopnia. Może warto jest się wybrać na laparoskopie i wtedy będziesz wiedziała na czym stoisz... mogą przecież podczas operacji dokładnie przyjżeć się pco Powodzenia. Pozdrawiam,Ola 32 cykl starań rozpoczęty (w tym drugi "odpoczynkowy" ps: wcześniej miałam robione HSG, jest to badanie na (drożność jajowodów). Odpowiedz Link Zgłoś
annabal Re: do Pszczółki ;( 12.02.05, 14:33 Dziękuje za odzew - czyli piszezsz ze próbujasz już 32 cykl??? Ja dopiero zaczynam - napisz mi od czego najpierw zaczął twój lekarz bo ja sobie tak myślę że u mnie tez najpierw trzebaby było zbadać drożność jajowodów - a moj lekarz (najlepszy w okolicy i mój 7 z koleji) zaczął od tego że teraz daje mi tylko duphaston bo ostatnio po odstwaieniu Diane 35 nie dostałam @ przez 90 dni!Chce żebym uregulowała cykl i spróbowała bez "dopalaczy" Ale myślę sobie ze to chyba na nic, ze na to juz za późno - bo nawet @ juz sama nie dostaję bez wywołania a poza tym po pierwsze nie wiem czy wogóle mam owu, a po drugie nikt nie sprawdził czy mam drożne jajowody - napisz od czego zaczełaś pszczółko Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 11.02.05, 21:34 A czym Ci je rozpuścił? To znaczy jak stwierdził, że są, czym rozpuścił i jak stwierdził, że częśc się rozpuściła? Pytam bo z tego co wiem /dyskusja w innym wątku/ zrosty usuwa się jedynie operacyjnie, nic ich nie rozpuszcza /sama je miałam/ Odpowiedz Link Zgłoś
monika2821 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 12.02.05, 08:25 dziekuje ci Basiu!Ja wlsanie dostalamzastrzyki na ten stan zapalny!Dziekuje pocieszylas mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 12.02.05, 16:16 proszę Moniko; Lideko jeśli zrosty są małe to lekarz je rozpuści ale jeśli są rozległe to trzeba operować. Małe zrosty gin mi rozpuścił ale nie pamiętam czym, musiałabym zerknąć do kartoteki, bo to było dosyć dawno i zrosty były "świeże", potem zostały mi takie stare rozległe "baty" co utrudniało przesuwanie się jajeczka i uniemożliwiało jego zagnieżdżenie w jamie macicy, ale po wpuszczeniu kontrastu dwa razy trochę puściło, reszta i tak została. Piłam też słynne ziółka na ich rozpuszczenie i po 6 miesiącach dzidziusiowe marzenie się spełniło. Zyczę wszystkim starającym sie spełnienia marzeń i wytrwałości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 12.02.05, 21:22 Ok, nazwa preparartu jest mało istotona. Ale jak lekarz stwierzdził zrosty i potem jak stwierdzi lże się rozpuściły? Ziła to chyba raczej na psychik,e zadziałały, spadła prolaktyna i maluszek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 12.02.05, 22:33 z tego co pamiętam to podczas badania "palcowego" bolało mnie miejsce po stanie zapalnym, gin powiedział że to jest zrost dlatego boli (chyba go wyczuła pod palcem-bo gdy tam znowu dotknęła to znów zabolało), potem dostałam leki, powtórne badanie już nie bolało więc chyba się wszystko dobrze skończyło. Nigdy nie miałam badanych hormonków więc nawet nie wiem jaki miałam poziom prolaktyny. Miałam też laparo i hsg, wtedy okazało się co we mnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: co to znaczy zrosty pozapalne na jajniku 14.02.05, 07:24 To Tówj lekarz mnie zadziwia, robi laparo, HSG a tak podstawowej rzeczy jak hormony nie zbada. Odpowiedz Link Zgłoś