baba113 11.04.05, 22:05 Czy któraś robiła badania immunologiczne. Słyszałam że są bardzo pomocne w diagnostyce niepłodności. Czy wiecie gdzie na Śląsku można je zrobić, no i ile kosztują bo podobno horendalne sumy sobie za to badanie życzą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
judyta10 Re: Badania immunologiczne 12.04.05, 17:17 Ja robiłam w Łodzi najlepiej miec skierowanie od immunologa bo samemu niewiadomo co robic a jest tego troche ja płaciłam około 1tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: Badania immunologiczne 25.04.05, 19:57 a może ktoś zna immunologa na Śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
agakra Re: Badania immunologiczne 25.04.05, 21:05 bzubza napisała: > a może ktoś zna immunologa na Śląsku? z tego co wiem, to ośrodki z badaniami immunologicznymi to łódź, białystok i Warszawa. ja zrobilam badania immunologiczne i nie zaluje, okazalo sie, ze nie mam hamowania, czyli moj organizm zwalcza zarodki, po leczeniu jestem w 12 tygodniu ciazy. Badania robilam prywatnie, zaplacilam ok. 3000 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
pea_74 Re: Badania immunologiczne 26.04.05, 07:20 Ja chyba nie wierze w immunologie... z badan zrobilam test cytotoksyczny i MLR tzw. hamowanie. Test cytotoksyczny wyszedl w normie a MLR - brak hamowania "minus 57%". Za te badania zaplacilam ok 300 zl. Kolejnym krokiem miala byc moja wizyta u hematologa i pewnie seria szczepien limfocytami meza. Na szczescie w miedzyczasie zmienilam lekarza, ktory skonsultowal moje badania z hematologiem i drugim lekarzem pracujacym w "Macierzynstwie". Lekarz z Macierzynstwa mial z wynikami podobnymi do moich ok 50-70 pacjentek, 4 zaszly w ciaze i tylko 2 urodzily. Natomiast hamatolog powiedzial, ze wynik testu MLR jest bardzo zmienny, ze mozna stosowac szczepionki ale one nie daja gwarancji ze wynik zmieni sie z minus 57% na plus 50%. Ze takie badania wykonuje sie bardzo rzadko bo sa bardzo drogie i nie wiadomo jaki wynik maja zdrowe kobiety w ciazy, bo nikt tego nie bada. Oczywiscie na wizycie plakalam jak dziecko bo wydawalo mi sie, ze juz nigdy nie bede miec dzieci. Ale lekarz ze spokojem powtarzam mi te pozytywne wiadomosci. Malo co pamietam z tej wizyty, po wyjsciu z gabinetu postanowilam zapomniec o immunologi... Badania robilam w polowie stycznia, na poczatku lutego zostal poczety dzidzius i rosnie Dzisiaj konczymy 13 tc i 4 dzien. Wczoraj widzialam znowu bijace serduszko. Niestety przeszlosc (2 poronienia) starsznie gleboko siedzi w mojej psychice i strach jest WIELKI o malenstwo. Kazdego dnia boje sie czy serduszko nadal bije, i kazdego dnia walcze z moimi slabosciami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 do Pea 26.04.05, 09:57 Pea po 2 poronieniach mialas tylko MLR?! W ktorych t.c. mialas te poronienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agakra Re: Badania immunologiczne 27.04.05, 11:55 pea_74 napisała: > Ja chyba nie wierze w immunologie... z badan zrobilam test cytotoksyczny i MLR > tzw. hamowanie. Test cytotoksyczny wyszedl w normie a MLR - brak > hamowania "minus 57%". Za te badania zaplacilam ok 300 zl. Kolejnym krokiem > miala byc moja wizyta u hematologa i pewnie seria szczepien limfocytami meza. > Na szczescie w miedzyczasie zmienilam lekarza, ktory skonsultowal moje badania > z hematologiem i drugim lekarzem pracujacym w "Macierzynstwie". Lekarz z > Macierzynstwa mial z wynikami podobnymi do moich ok 50-70 pacjentek, 4 zaszly w > > ciaze i tylko 2 urodzily. Natomiast hamatolog powiedzial, ze wynik testu MLR > jest bardzo zmienny, ze mozna stosowac szczepionki ale one nie daja gwarancji > ze wynik zmieni sie z minus 57% na plus 50%. Ze takie badania wykonuje sie > bardzo rzadko bo sa bardzo drogie i nie wiadomo jaki wynik maja zdrowe kobiety > w ciazy, bo nikt tego nie bada. Oczywiscie na wizycie plakalam jak dziecko bo > wydawalo mi sie, ze juz nigdy nie bede miec dzieci. Ale lekarz ze spokojem > powtarzam mi te pozytywne wiadomosci. Malo co pamietam z tej wizyty, po wyjsciu > > z gabinetu postanowilam zapomniec o immunologi... > Badania robilam w polowie stycznia, na poczatku lutego zostal poczety dzidzius > i rosnie Dzisiaj konczymy 13 tc i 4 dzien. Wczoraj widzialam znowu bijace > serduszko. Niestety przeszlosc (2 poronienia) starsznie gleboko siedzi w mojej > psychice i strach jest WIELKI o malenstwo. Kazdego dnia boje sie czy serduszko > nadal bije, i kazdego dnia walcze z moimi slabosciami. > Pozdrawiam moj tez zostal poczety w lutym. wiesz, moze to kwestia psychiki. Moj lekarz powiedzial mi, zebym odpoczela, nie bralam zadnych lekow, miesiaczke mialam regularna (a mam pco), bralam tylko colostrum na poprawe hamowania. na poczatku lutego moje hamowanie wynosilo 58%, jak sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy, to wzielam 2 kroplowki z immunoglobina. I jak na razie jest ok. u mnie to 13 tc od OM. Odpowiedz Link Zgłoś
agula735 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 09:26 pea_74 ja właśnie wczoraj odebrałam moje wyniki i mam hamowanie -18%. Nie wiem czy się szczepić? Rozumiem, ze Ty bez szczepień jesteś szczęśliwą ciężarówką. Tak? Czy bierzesz jakieś leki? Ja jestem po trzech poronieniach - nigdy nie widziałam serdzuszka i bardzo bym chciała jeszcze spróbować bez szczepień, tylko nie wiem, czy to ma sens. Czy brałaś może sterydy? Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
pea_74 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 12:16 Agula! Biore duphaston i bromek. Przy 1 ciazy mialam niski PRG i wysoka PRL wiec moze dlatego ciaza sie nie rozwinela. Teraz mam PRL 11 wiec w normie ale lekarz zalecil mi brac bromek do 20 tc!!! wydaje mi sie ze jestem jedyna osoba na forum, ktora tak dlugo bierze bromek, inne albo odstawiaja zaraz po tescie albo biora do 7 tc (moja poprzednia lekarka polecila mi brac do 7 tc). Ja mialam cykle 30-33 dniowe, z pozna owulacja 17-19 dc wiec mialam krotka 2 faze..stad pewnie tez niski PRG. Przed ciaza bralam duphaston przez 4 cykle, 1 cykl byl monitorowany i nic, 2 - ciaza biochemiczna, 3 - odpoczynkowy, 4 - udalo sie. Ja mam konfklikt krwi z mezem (o rh -, A rh +) wiec przed ciaza musialam zbadac przeciwciala jest to badanie tzw. odczyn coombsa. Teraz przez cala ciaze mam je kontrolowac a potem po porodzie. Czy kazde twoje poronienie konczylo sie zabiegiem? jakie to byly tygodnie? Pisz co u ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agula735 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 13:14 Dzięki za info. Zabieg miałam po 1-szym poronieniu w 2003r. - 11tc. Następne rok później samoistne w 9tc, ale już wcześniej wiek ciąży nie odpowiadał tygodniowy, następne w tym roku w marcu wywoływane tabletkami w 10tc, wielkość ciązy odpowiadała 5tc. Też jestem z Krakowa. Czy mogłabyś mi zdradzić do jakiego lekarza chodzisz? Ja zapisałam się na 4-go maja do Góreckiej. Pozdrawiam i trzymam cały czas kciuki za Twojego pięknego maluszka! Twój post, że z ujemnym MLR sie udało jest balsamem dla mojej duszy, bo do szczepień jestem dość sceptycznie nastawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
agula735 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 13:22 napisz mi jeszcze ile bierzesz duphastonu i od kiedy. Ja też biorę bromka, bo miałam podwyższoną prolaktynę z obciążeniem. W tym cyklu pomimo lekarskich zaleceń coby poczekać i się szczepić nie uważamy i dlatego myślę sobie coby na wszelki wypadek już zacząć łykać duphaston, tylko nie wiem w jakich dawkach. Całuski! Odpowiedz Link Zgłoś
pea_74 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 14:18 Ja wczesniej chodzilam do Goreckiej, nawet nie wie o mojej ciazy... mysle, ze chciala zrobic dobrze dla mnie, dala mi namiary na hematologa... ale wtedy ja zaczelam mowic w najblizszej rodzinie co sie stalo i tak trafilam do mojego lekarza. Masz poczte na gazecie? napisze wiecej szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś
agula735 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 14:33 pea_74 napisałam do Ciebie na priv. Nie wiem czy doszło, bo dopiero się uczę obsługi gazetowego forum i poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
agula735 Re: Badania immunologiczne 28.04.05, 14:34 pea_74 mój adres agula735@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Badania immunologiczne 26.04.05, 08:09 mialam podstwowe. przeciwciala plemnikowe, tarczycowe, kardiolipinowe Odpowiedz Link Zgłoś
pea_74 Re: Badania immunologiczne 26.04.05, 15:34 MLR mialam po 2 poronieniu a wlasciwie to byla ciaza biochemiczna 5 tc. Dostalam tez skierowanie na kariotyp ale nie zrobilam poniewaz jest bardzo drogie. 1 poronienie mialam w 7 tc i po nim zrobilam podstawowe badania tzn PRG, PRL, monitoring cyklu, toxo, chlamydia, mykoplazmy, ureaplazmy, mocz, morfologie, odczyn coombsa (ja mam O rh -, maz A rh +)... mielismy przebadac nasionka meza ale juz nie zdazylismy Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
libra4 Re: Badania immunologiczne 26.04.05, 23:55 Też to mam za sobą plus szczepienia w Łodzi, i jeśli w cokolwiek wierzę to na pewno nie w szczepienia a jedynie we wlewy. Na Bocianie zaczęłam kiedy s wątek na ten temat. www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8459&highlight=gynemed Libra i 36tyg. Novumowy cud Odpowiedz Link Zgłoś