kobietaxyz 04.05.05, 12:28 Mam prośbe wielką - co to jest za badanie - oznaczanie CCCT - mam skierowanie na nie i chcialabym wiedzieć jaki jest cel tego badania ? I oc ono wykzuje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 15:18 znalazłam to na innym forum: The clomiphene citrate challenge test (CCCt) provides an additional assessment of ovarian reserve. It is performed by measuring the day 3 FSH and estradiol levels, the patient takes 100 mg of Clomid on cycle days 5-9, and her FSH is measured again on day 10. The test is abnormal if either the day 3 or day 10 FSH values are elevated or if the day 3 estradiol is greater than 80 pg/ml. A poor CCCt test, regardless of patient age, indicates that their will be a decreased response to injectable FSH in assisted reproductive technology cycles. Pregnancy success rates are very low in these women and there is an increased chance of miscarriage. Odpowiedz Link Zgłoś
radlena Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 20:52 a mógłby to ktoś przetłumaczyć, ja az tak mocna z ang nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 22:51 powiedzcie co to jest FSH bo wam jutro przeslumacze Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 23:08 FSH - to folitropina -jedna z gonadotropin przysadkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 23:34 A tłumaczenie jest z grubsza takie - jakby co magdamjewski, proszę popraw mnie...: CCCt dostarcza dodatkowych informacji o rezerwie jajnikowej. Polega na zmierzeniu poziomu FSH i estradiolu w 3 dc, pacjentka przyjmuje 100 mg Clomidu (cytrynian clomifenu - wykazuje właściwości pobudzajace owulację - syntetyczny estrogen - inna nazwa handlowa Clostilbegyt) w 5-9 dc, po czym ponownie w 10 dniu mierzony jest poziom FSH. Test jest nieprawidłowy jeśli któryś z wyników z 3 dc lub 10 dc odnotowuje podwyzszony poziom FSH lub jeżeli estradiol zbadany 3dc jest wyzszy niż 80 pg/ml. Zły wynik testu CCCt, bez względu na wiek pacjentki, wskazuje, że może mieć obniżony próg odpowiedzi na stymulację FSH w technikach wspomaganego rozrodu. Ciąże zakończone sukcesem są rzadkie i wystepuje zwiększone ryzyko poronień. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietaxyz Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 07:01 DZiękuję, dziękuje, dziękuje - Dragonia jesteś wspaniała !!! Jakie to wspaniaąłe, ze istnieją tacy fantastyczni ludzie, którzy bezinteresownie pomagają !!! Jestem pod wrażeniem Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 08:01 dragonia napisała: cytrynian clomifenu - wykazuje właściwości pobudzajace owulację - syntetyczny estrogen - inna nazwa handlowa Clostilbegyt)> Dla ścisłości clostilbegyt nie jest syntetycznym estrogenem, wręcz przeciwnie działą antyestrogennie. Leki takie jak cytrynian klomifenu i tamoksyfen działają poprzez zmniejszenie produkcji estrogenów, co w następstwie prowadzi do wzrostu stężenia FSH, który następnie pobudza rozwój pęcherzyków jajnikowych i uwalnianie komórki jajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
margola111 Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 21:01 powiedzcie mi skad wy tyle wiecie na ten temat???ja dlugo choruje ale widze jaka mam mala wiedze na te tematy.... Odpowiedz Link Zgłoś