Dodaj do ulubionych

CCCt- co to ?

04.05.05, 12:28
Mam prośbe wielką - co to jest za badanie - oznaczanie CCCT - mam skierowanie
na nie i chcialabym wiedzieć jaki jest cel tego badania ? I oc ono wykzuje ?
Obserwuj wątek
    • dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 15:18
      znalazłam to na innym forum:
      The clomiphene citrate challenge test (CCCt) provides an additional assessment
      of ovarian reserve. It is performed by measuring the day 3 FSH and estradiol
      levels, the patient takes 100 mg of Clomid on cycle days 5-9, and her FSH is
      measured again on day 10. The test is abnormal if either the day 3 or day 10
      FSH values are elevated or if the day 3 estradiol is greater than 80 pg/ml.

A poor CCCt test, regardless of patient age, indicates that their will be a
      decreased response to injectable FSH in assisted reproductive technology
      cycles. Pregnancy success rates are very low in these women and there is an
      increased chance of miscarriage.

• radlena Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 20:52
        a mógłby to ktoś przetłumaczyć, ja az tak mocna z ang nie jestem sad
      • magdamajewski Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 22:51
        powiedzcie co to jest FSH bo wam jutro przeslumacze
        Magda
      • dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 23:08
        FSH - to folitropina -jedna z gonadotropin przysadkowych.
        • dragonia Re: CCCt- co to ? 04.05.05, 23:34
          A tłumaczenie jest z grubsza takie - jakby co magdamjewski, proszę popraw
          mnie...:

CCCt dostarcza dodatkowych informacji o rezerwie jajnikowej. Polega na
          zmierzeniu poziomu FSH i estradiolu w 3 dc, pacjentka przyjmuje 100 mg Clomidu
          (cytrynian clomifenu - wykazuje właściwości pobudzajace owulację - syntetyczny
          estrogen - inna nazwa handlowa Clostilbegyt) w 5-9 dc, po czym ponownie w 10
          dniu mierzony jest poziom FSH. Test jest nieprawidłowy jeśli któryś z wyników z
          3 dc lub 10 dc odnotowuje podwyzszony poziom FSH lub jeżeli estradiol zbadany
          3dc jest wyzszy niż 80 pg/ml.

Zły wynik testu CCCt, bez względu na wiek pacjentki, wskazuje, że może mieć
          obniżony próg odpowiedzi na stymulację FSH w technikach wspomaganego rozrodu.
          Ciąże zakończone sukcesem są rzadkie i wystepuje zwiększone ryzyko poronień.

• magdamajewski Re: CCCt- co to ? 05.05.05, 04:14
            pieknie
          • kobietaxyz Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 07:01
            DZiękuję, dziękuje, dziękuje - Dragonia jesteś wspaniała !!! Jakie to
            wspaniaąłe, ze istnieją tacy fantastyczni ludzie, którzy bezinteresownie
            pomagają !!! Jestem pod wrażeniem
          • tekla12 Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 08:01
            dragonia napisała:
            cytrynian clomifenu - wykazuje właściwości pobudzajace owulację - syntetyczny
            estrogen - inna nazwa handlowa Clostilbegyt)>
            Dla ścisłości clostilbegyt nie jest syntetycznym estrogenem, wręcz przeciwnie
            działą antyestrogennie. Leki takie jak cytrynian klomifenu i tamoksyfen
            działają poprzez zmniejszenie produkcji estrogenów, co w następstwie prowadzi
            do wzrostu stężenia FSH, który następnie pobudza rozwój pęcherzyków jajnikowych
            i uwalnianie komórki jajowej.
            • margola111 Re: CCCt- co to ? 06.05.05, 21:01
              powiedzcie mi skad wy tyle wiecie na ten temat???ja dlugo choruje ale widze
              jaka mam mala wiedze na te tematy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka