Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o ICSI?

IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 19:32
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad sensem ICSI, w przypadku gdy wskazaniem
do jego wykonania jest bardzo słabe nasienie partnera. Jeśli urodzi się
chłopiec, to według przypuszczeń lekarzy, odziedziczy po ojcu ten sam problem.
Czy decydując się na ICSI nie jesteśmy egoistami skazującymi własne dziecko na
ten koszmar, przez który sami przechodzimy? Taki chłopiec wejdzie w dorosłe
życie z ogromnym obciążeniem psychicznym.
A może powinno się selekcjonować plemniki podczas ICSI, tak by urodziła się
dziewczynka?
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: astra Re: Co sądzicie o ICSI? IP: *.avionmedical.com 15.10.01, 09:16
      Gość portalu: Aśka napisał(a):

> Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad sensem ICSI, w przypadku gdy wskazaniem
      > do jego wykonania jest bardzo słabe nasienie partnera. Jeśli urodzi się
      > chłopiec, to według przypuszczeń lekarzy, odziedziczy po ojcu ten sam problem.
      > Czy decydując się na ICSI nie jesteśmy egoistami skazującymi własne dziecko na
      > ten koszmar, przez który sami przechodzimy? Taki chłopiec wejdzie w dorosłe
      > życie z ogromnym obciążeniem psychicznym.

> A może powinno się selekcjonować plemniki podczas ICSI, tak by urodziła się
      > dziewczynka?
      > Co o tym sądzicie?

CZeść wszystkim po baaardzo długiej nieobecnośći
      Myśle że nie ma sie czym przejmować. Za 20 lat gdy nasi synowie będą wkraczac w
      dorosłe życie zabieg ICSI bedzie przysłowiowym pryszczem a terapia genowa
      banałem. Pisze tak moze dla własnego usprawiedliwienia bo sama jestem tuż po
      UDANYM smilesmilesmile)))))) ICSI. PO POTRÓJNIE UDANYM bo wszystkie trzy zarodki sie
      przyjęły.:o Wprawdzie lekarz twierdzi że to jeszcze nie świadczy o trojaczkach
      ale niech tam. Dlatego też zapraszam was do najlepszej kliniki pod słońcem w
      SZczecinie!!smile))))

• Gość: AGA GRATULACJE dla astry IP: 217.153.35.* 15.10.01, 10:54
        Serdeczne gratulacje !!! Dawno już nie było tego typu dobrych wieści, a
        TROJACZKI to już w ogóle prawdziwa bomba!!! Życzę, żeby wszystko przebiegało
        jak najlepiej, spokojnie i zdrowo, i dbaj o siebie i całą swoją przyszła dużą
        rodzinkę. Szczere uściski i pozdrowienia.
        • Gość: Ola Re: GRATULACJE dla astry IP: 212.244.46.* 15.10.01, 11:12
          Gratulacje Astra!!!!!!! Więcej szczegółów proszę!!!! smile
          • Gość: astra Re: GRATULACJE dla astry IP: *.avionmedical.com 15.10.01, 11:37
            Chciałam Wam wszystkim bardzo podziękować za to że JESTEŚCIE, choć tak naprawde
            wolałabym żeby Was nie było, żeby nie było potrzeby istnienia takiego forum.
            DZięki Wam wszystkim stanęłam psychicznie na nogi bo po raz pierwszy nie byłam
            sama. Wyluzowałam sie i na takim luzie poszłamna zabieg.
            Urosło mi ok. 20 jajeczek. Ale po pobraniu okazało się że tylko 7 nadaje sie do
            użytku. Potem okazało sie że z "wydmuszek" mojego męża ledwo coś wynaleźli.
            Udało zapłodnić sie tylko 4 komórki z tego jedna rozwinęła sie nieprawidłowo. I
            podali mi trzy ostatnie i jedyne. Przyznaje że troche mnie to załamało.Zespół
            napiećia przedmiesiączkowego mi sie potroił. Jak zaczaąl mnie rwać krzyż to
            poszłam po podpaski. Okazało sie że niepotrzebnie.
            A mój przepis na sukces jest taki ( i mojego lekarza). Po transferze należąco (
            bez żadnego wstawania!!) nałóżko nogami i pupą w górę. I tak 2 godziny. To
            było w środę a do niedzieli leżałam odłogiem w łóżku ( to pomysł własny)
            I sie udało. W Szczecinie kosztuje to: ICSI 1800 PLN + leki . Dla mnie to około
            1000 PLN. O kosztach pobocznych badaniach wizytach(60PLN) nie pisze bo to
            różnie bywa.Inne ceny: IVF 1500, sam transfer 600,Podczas pobytu w klinice
            badania wszystkie bezpłatne.
            JESTEM W SZOKU ale takiego szoku życzę każdej z WAS
            CAŁUSY
            Aga
            • Gość: Ola Re: GRATULACJE dla astry IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 17:49
              Aga,widziałaś już dzieciaczki (USG) ????
              A tak na prawdę jest jeszcze jedna świeża mama, ale się nie chce przyznać, bo
              jej trochę głupio, że za pierwszym razem się jej udało wink Próbowałam nakłonić
              naszego Głuptasa, żeby się ujawniła, ale chce się jeszcze upewnić, że wszystko
              o.k., więc czekajmy cierpliwie smile
            • Gość: ewka Re: GRATULACJE dla astry IP: 217.96.42.* 15.10.01, 18:57
              Wiecie co mnie zsatanawia, że nawet jak już sie jest w ciąży to nadal przed
              miesiączka boli brzuch, boli krzyż jednym słowem , jestes w 100 %przekonana że
              znów dostaniesz a tu proszę - niespodzianka. Sama tego jeszcze nie przeżyłam i
              dlatgo interesuje mnie czy naprawdę te wszystkie dolegliwości nie ustają kiedy
              już się jest w tej upragnionej ciązy.
              Acha, czy moge sie spodziewć że całkowity koszt ivf to około 5.000 zł.
              Boje sie że mnie to nie ominie, i chyba czas zacząć szukać dobrych i
              tanich "Miejsc"
              Dzięki za wszelkie informacje
              A swoją drogą potrójne gratulacje, wyobrażam sobie jak ciężko jest Ci teraz
              cierpliwie doczekać rozwiązania.
              Powodzenia Ewka!
      • Gość: Aśka GRATULACJE i nie tylko... IP: *.pai.net.pl 15.10.01, 22:01
        I ja się przyłączam do gratulacji!!!! To chyba pierwsze trojaczki na naszym
        forum? smile))
        A jeśli chodzi o chłopców, to podobno p. doc. R. z Gamety powiedział, że gdyby
        rodzice od najmłodszych lat dbali o swoich synów i odpowiednio wcześnie
        rozpoczęli leczenie (o ile wskazane), to nie byłoby tylu mężczyzn ze słabymi
        parametrami nasienia. Polecam pod rozwagę przyszłej mamie smile
        Acha, i koniecznie pieluszki tetrowe smile
      • Gość: marnna Re: Co sądzicie o ICSI? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 11:12
        Astra! Serdeczne gratulacje. Mam nadzieję, że i mnie też się uda. Właśnie
        czekam na efekty. Jestem pięć dni po transferze. Jak znosiłaś ten dłuuugi czas
        oczekiwania? Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie się całą gromadką!!!
    • Gość: AsiaW Re: Co sądzicie o ICSI? IP: 212.160.138.* 15.10.01, 13:10
      Matko gratuluję! Ja licze na bliżniaki własnie dostałam skierowanie na IVF z
      mikromanipulacją i zastanawiam sie nad kliniką. lecze sie w Novum ale nie
      ukrywam,że ze względu na koszty rozważamy inne opcje. Co radzicie? Asia
      • Gość: iwo_nka Re: Co sądzicie o ICSI? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 17:01
        Gratuluje!!!! Teraz wiem ze ja po moim ivf bede lezec z pupa w gorze az do
        wypisu ze szpitala. A od tej chwili trzymam kciuki za cala trojeczke (o mamma
        mija!!!) Pytanie moze glupie ale skad wiesz ze cala trojka sie zagniezdzila?
        Pozdrawiam cieplutko
        iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka