Dodaj do ulubionych

inseminacja bez hsg

27.07.05, 20:27
czy robia gdzies w Warszawie?i za ile? zasiegalam jezyka i wyszlo mi na to,
ze hsg nie jest konieczne do tego.Co byloby potrzebne poza badaniem nasienia?
Obserwuj wątek
    • naka1 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 20:35
      pewnie, ze można ale nie lepiej się upewnic?
      • ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 20:41
        Naka, mozna, ale boje sie hsg, poza tym juz raz zaszlam ( na krotko sad wiec
        chyba mam drozne jajowody?
        czytalam, ze hsg to ostatecznosc i ze jest bardzo szkodliwe.Chce go uniknac za
        wszelka cene.
        • tekla12 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 21:28
          ksara4 napisała:

> Naka, mozna, ale boje sie hsg, poza tym juz raz zaszlam ( na krotko sad wiec
          > chyba mam drozne jajowody?
          > czytalam, ze hsg to ostatecznosc i ze jest bardzo szkodliwe.Chce go uniknac
          za
          > wszelka cene.

Ksaro, iui bez wcześniejszej diagnostyki drożności to twoja i tylko twoja
          decyzja. Nikt nie może cię do niczego zmusić ani odmówić wykonania zabiegu, tym
          bardziej, że hsg nie ma wyraźnego uzasadnienia.
          • ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:04
            w ksiazce Robert Winstona ( ginekologa o swaitowej slawie, specjalisty od
            nieplodnosci) pt Dlaczego nie mamy dziecka, ktora zreszta polecam, dr napisal
            ze do uszkodzenia jajowodow moze dojsc :
            1.przy uzywaniu spirali lub innych wewnatrzmacicznych srodkow anty
            2.przy zakazeniu jamy brzusznej- zapalenie wyrostka robaczkowego itd
            3.przy stanie zapalnym po poronieniu lub aborcji
            4.po zabiegach chirurgicznych
            5.przy ciazy pozamacicznej
            6. wady wrodzone tj. niewyksztalcenie jajowodu, wtedy macica tez jest
            niewyksztalcona prawidlowo
            7. przy endometriozie
            A ja nie mialam zadnej z tych przypadlosci.
            Chyba , ze zakazenie jajowodow i moglam o tym nie wiedziec, ale dr pisze, ze z
            reguly kobiety przypominaja sobie bole w podbrzuszu, nadwrazliwosc na dotyk,
            stan podgoraczkowy, a poza tym w bardzo nielicznych przypadkach powoduje to
            nieplodnosc.
            • ziabuchna Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:23
              bałam się hsg- ja w ogóle z tych, co się boją smile Miałam zrobione w szpitalu,
              przynajmniej dało mi pewność, że jest wszystko ok! Rozważ, może warto się
              upewnić? Ale jeśli sama nie widzisz takiej potrzeby i lekarz ci nie zleca- to
              może nie ma po co?
            • tekla12 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:34
              Nie musisz sobie ani innym udowadniać, że hsg w twoim przypadku nie jest
              konieczne. Wystarczy, że nie chcesz robić tego badania. Masz do tego pełne
              prawo, a lekarz ma obowiązek uszanować twoją decyzję.
              • ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:52
                Teklo, rozgryzlas mnie juz ktorys raz, pewnie, ze staram sie siebie sama
                przekonac i kombinuje smile))
                no bo tak sie boje tego badania!
                Jestes psychologiem lub pedagogiem? wink
    • donata72 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:30
      powiem tak jak bylo u mnnie moj gin powiedzial ze iui mozna robic do 3 razy bez
      sprawdzenia droznosci ja niemialam zadnych obiawow z tych potpunktow a po
      laparo okazalo sie ze jajowody niedrozne udroznili jeden ale to i tak nie daje
      pewnosci wiec pewnym nigdy sie niejest ze jest ok z jajowodami
      • eweks0 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 09:18
        Ksara4 czy możesz napisać dlaczego to badanie jest takie szkodliwe? czy chodzi
        o promienie rtg?
    • magdasek76 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 11:16
      U mnie sie tak to własnie odbyło - jeden jedyny raz. Jasiek urodzi sie pod
      koniec listopada a aktualnie prowadzi intensywny trening piłkarski w moim
      brzuchu smile Leczylam sie u dr Karwackiej z Invimedu i mialam miec przed IUI
      zrobione HSG ale w Damianie zepsul sie aparat na 1,5 h przed moim umowionym
      zabiegiem. No i zdecydowalysmy, ze robimy IUI bez HSG nastepnego dnia. Dr
      Karwacka mowila, ze widocznie niepotrzebne i tak mialo byc. Miala racje!!!
      • eweks0 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 15:47
        no ale dlaczego ten zabieg jest taki niezdrowy ?
        • ksara4 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 20:13
          no bo naswietlasz sobie cale narzady rtg! to jak sie idzie na rtg zeba to
          zakladaja fartuch ochronny, a przy hsg ma nie szkodzic? przeciez to silne
          napromieniowanie! i to kilka zdjec! czytalam gdzies wypowiedzi lekarzy, ze to
          jest ostatecznosc i robi sie wtedy , gdy wyczerpie sie juz wszystkie mozliwosci
          i gdy nie wychodzi inseminacja! szukalam przez google i poznajdywalam takie
          wiadomosci, poza tym Invicta np tez tak pisala, ze za nic nie zrobi z tego
          powodu.Nie rozumiem, czemu lekarze tak szafuja tym badaniem, mi zlecila bez
          zadnego wywiadu, bez badan nasienia itd, po prostu ulatwiaja sobie, ale kosztem
          pacjentek i ich zdrowia.
    • paula08 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 07:48
      Ksaro wracajac do Twojego pierwotnego pytania- mozna zrobic inseminacje bez
      hsg. Tak jest np. w Novum, gdzie nie zalecano mi tego badania przed pierwsza
      IUI. Powiedzieli, ze dopiero po 2-3 nieudanych probach, bo lepiej nie robic go
      bez wyraznych powodow.
    • donata72 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 09:21
      zgadzam sie ze mozna ale to juz szkola mlodszych doktorkow moj gin tez mi tak
      powiedzial ze najpierw 2-3 iui i jak nie wyjda to laparoskopia hsg to juz
      przezytek oczywiscie wedlug mojego gina i dopiero jak jedna nie wyszla do
      drugiej bardzo slabo sie stymulowalam zapadla decyzja laparo i dzieki bogu bo
      hsg by mnie bolalao i nic niedalo a tak laparo zdjagnozowalo moja niemoznosc
      poczecia dziecka pozdrawiam w ten upalny dzionek
      • eweks0 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 09:55
        a ha smile dzieki za odp smile pozdr z zalanej słońcem Łodzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka