ksara4 27.07.05, 20:27 czy robia gdzies w Warszawie?i za ile? zasiegalam jezyka i wyszlo mi na to, ze hsg nie jest konieczne do tego.Co byloby potrzebne poza badaniem nasienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naka1 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 20:35 pewnie, ze można ale nie lepiej się upewnic? Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 20:41 Naka, mozna, ale boje sie hsg, poza tym juz raz zaszlam ( na krotko wiec chyba mam drozne jajowody? czytalam, ze hsg to ostatecznosc i ze jest bardzo szkodliwe.Chce go uniknac za wszelka cene. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 21:28 ksara4 napisała: > Naka, mozna, ale boje sie hsg, poza tym juz raz zaszlam ( na krotko wiec > chyba mam drozne jajowody? > czytalam, ze hsg to ostatecznosc i ze jest bardzo szkodliwe.Chce go uniknac za > wszelka cene. Ksaro, iui bez wcześniejszej diagnostyki drożności to twoja i tylko twoja decyzja. Nikt nie może cię do niczego zmusić ani odmówić wykonania zabiegu, tym bardziej, że hsg nie ma wyraźnego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:04 w ksiazce Robert Winstona ( ginekologa o swaitowej slawie, specjalisty od nieplodnosci) pt Dlaczego nie mamy dziecka, ktora zreszta polecam, dr napisal ze do uszkodzenia jajowodow moze dojsc : 1.przy uzywaniu spirali lub innych wewnatrzmacicznych srodkow anty 2.przy zakazeniu jamy brzusznej- zapalenie wyrostka robaczkowego itd 3.przy stanie zapalnym po poronieniu lub aborcji 4.po zabiegach chirurgicznych 5.przy ciazy pozamacicznej 6. wady wrodzone tj. niewyksztalcenie jajowodu, wtedy macica tez jest niewyksztalcona prawidlowo 7. przy endometriozie A ja nie mialam zadnej z tych przypadlosci. Chyba , ze zakazenie jajowodow i moglam o tym nie wiedziec, ale dr pisze, ze z reguly kobiety przypominaja sobie bole w podbrzuszu, nadwrazliwosc na dotyk, stan podgoraczkowy, a poza tym w bardzo nielicznych przypadkach powoduje to nieplodnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ziabuchna Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:23 bałam się hsg- ja w ogóle z tych, co się boją Miałam zrobione w szpitalu, przynajmniej dało mi pewność, że jest wszystko ok! Rozważ, może warto się upewnić? Ale jeśli sama nie widzisz takiej potrzeby i lekarz ci nie zleca- to może nie ma po co? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:34 Nie musisz sobie ani innym udowadniać, że hsg w twoim przypadku nie jest konieczne. Wystarczy, że nie chcesz robić tego badania. Masz do tego pełne prawo, a lekarz ma obowiązek uszanować twoją decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:52 Teklo, rozgryzlas mnie juz ktorys raz, pewnie, ze staram sie siebie sama przekonac i kombinuje )) no bo tak sie boje tego badania! Jestes psychologiem lub pedagogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: inseminacja bez hsg 27.07.05, 22:30 powiem tak jak bylo u mnnie moj gin powiedzial ze iui mozna robic do 3 razy bez sprawdzenia droznosci ja niemialam zadnych obiawow z tych potpunktow a po laparo okazalo sie ze jajowody niedrozne udroznili jeden ale to i tak nie daje pewnosci wiec pewnym nigdy sie niejest ze jest ok z jajowodami Odpowiedz Link Zgłoś
eweks0 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 09:18 Ksara4 czy możesz napisać dlaczego to badanie jest takie szkodliwe? czy chodzi o promienie rtg? Odpowiedz Link Zgłoś
magdasek76 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 11:16 U mnie sie tak to własnie odbyło - jeden jedyny raz. Jasiek urodzi sie pod koniec listopada a aktualnie prowadzi intensywny trening piłkarski w moim brzuchu Leczylam sie u dr Karwackiej z Invimedu i mialam miec przed IUI zrobione HSG ale w Damianie zepsul sie aparat na 1,5 h przed moim umowionym zabiegiem. No i zdecydowalysmy, ze robimy IUI bez HSG nastepnego dnia. Dr Karwacka mowila, ze widocznie niepotrzebne i tak mialo byc. Miala racje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eweks0 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 15:47 no ale dlaczego ten zabieg jest taki niezdrowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: inseminacja bez hsg 28.07.05, 20:13 no bo naswietlasz sobie cale narzady rtg! to jak sie idzie na rtg zeba to zakladaja fartuch ochronny, a przy hsg ma nie szkodzic? przeciez to silne napromieniowanie! i to kilka zdjec! czytalam gdzies wypowiedzi lekarzy, ze to jest ostatecznosc i robi sie wtedy , gdy wyczerpie sie juz wszystkie mozliwosci i gdy nie wychodzi inseminacja! szukalam przez google i poznajdywalam takie wiadomosci, poza tym Invicta np tez tak pisala, ze za nic nie zrobi z tego powodu.Nie rozumiem, czemu lekarze tak szafuja tym badaniem, mi zlecila bez zadnego wywiadu, bez badan nasienia itd, po prostu ulatwiaja sobie, ale kosztem pacjentek i ich zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula08 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 07:48 Ksaro wracajac do Twojego pierwotnego pytania- mozna zrobic inseminacje bez hsg. Tak jest np. w Novum, gdzie nie zalecano mi tego badania przed pierwsza IUI. Powiedzieli, ze dopiero po 2-3 nieudanych probach, bo lepiej nie robic go bez wyraznych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 09:21 zgadzam sie ze mozna ale to juz szkola mlodszych doktorkow moj gin tez mi tak powiedzial ze najpierw 2-3 iui i jak nie wyjda to laparoskopia hsg to juz przezytek oczywiscie wedlug mojego gina i dopiero jak jedna nie wyszla do drugiej bardzo slabo sie stymulowalam zapadla decyzja laparo i dzieki bogu bo hsg by mnie bolalao i nic niedalo a tak laparo zdjagnozowalo moja niemoznosc poczecia dziecka pozdrawiam w ten upalny dzionek Odpowiedz Link Zgłoś
eweks0 Re: inseminacja bez hsg 29.07.05, 09:55 a ha dzieki za odp pozdr z zalanej słońcem Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś