01.08.05, 12:26
Cześć! Z forum wiem że jesteś obeznana w temacie bakterii. Mam do ciebie
pytanie. Ja miałam posiew z szyjki macicy (do hsg)i wyszedł jałowy, czy to
może oznaczać że mój M też nie ma bakterii. Czy one przenoszą się droga
płciową? Moze wysłać też mojego M na posiew nasienia? Co o tym myślisz?
Obserwuj wątek
    • cetka Re: do cetki 01.08.05, 18:19
      smile a raczejsad

to raczej wiedza mojego lekarza, niz moja, ale sluze:
      moj prof. mowi tak - najpierw u kobiety bada ph. jak jest ok, nie bada nic
      wiecej - on jest przekonany, ze przy prawidlowym ph nie moze byc nic zlego w
      pochwie. jesli ph wychodzi zle, dalej szuka, ale nie szuka coli i innych
      bakterii, ktore tu nagminnie nam lekarze lecza, tylko np. bacterial vaginosis -
      jest to jakby zaburzenie rownowagi bakteryjnej w pochwie. z tego co on mowi,
      wiekszosc placowek zle pobiera posiewy, wiec nie wiem, czy on by uznal wynik
      twojego posiewu - nie wiem. na szczescie prof. niedlugo wprowadza do aptek
      rekawiczki do badania ph samodzielnego.

prof. uwaza tez, ze facet nie moze sie od ciebie zarazic bakteriami, a ty od
      niego. moze miec on wiec swoje bakterie, a sperma MUSI byc jalowa. dlatego
      przez iui juz powinno byc zrobione badanie.

ps. Znalazłam artykuł prof. Peterka „Występowanie, rozpoznawanie i leczenie
      zakażenia BACTERIAL VAGINOSIS”, ale nie da się skopiować ani artykułu ani nawet
      linku. Wchodzi się na stronę www.borgis.pl, trzeba się bezpłatnie
      zarejestrować, a potem w „szukaj” wpisać nazwę tej bakterii.

• ronka4 Re: do cetki 01.08.05, 18:50
        Dzięki za odpowiedź! Wiesz co, ja miałam na tym posiewie robione badanie w
        kierunku bakterial vaginosis i wyszło ujemne.Więc myślę że miałam dobrze
        zrobiony posiew. Tylko wiesz u mnie pęcherzyki rosną po menopurze, pękaja po
        pregnylu, jajowody mam drożne. Może mój M ma jakieś bakterie, które utrudniaja
        zaplodnienie. Juz sama nie wiem co mam myśleć. Nasienie miał badane i wyszło
        dobre, więc co jest grane????
        • cetka Re: do cetki 01.08.05, 19:31
          to dobrze, ze to wykluczyli. jak zapytalam o bv tam, gdzie zwykle robilam
          posiew, nie wiedzieli o co chodzi - czy ja o jakas szczepionke pytam?sad(((
          jesli juz zbadasz meza, to tez i niech mu chlamydie sprawdza czy nie ma. ale
          czesto wyniki sa wzorcowe, a ciazy nie masad
          • ronka4 Re: do cetki 01.08.05, 20:33
            No właśnie, dlatego szukam ratunku u bioenergoterapeuty. Może on "coś" mi
            odblokuje. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, pozdrowienia
            • iwcia125 Re: do cetki 02.08.05, 11:00
              Cetka, teraz ja mam pytanie. Cos mi sie wydaje ze robisz sie ekpertem w temacie
              bakterie? Mam pojedyncze stroptoccocusy,myslisz ze powinnam gnac di gina czy
              spokojnie poczekac na wizytke(za 3 tyg)Iwcia
              • agiq Re: do cetki 02.08.05, 11:30
                chciałam tylko sprostować że "bacterial vaginosis" to nie jest nazwa żadnej
                bakterii tylko po prostu jednosta chorobowa tłumaczona na polski jako
                bakteryjna waginoza czyli innymi słowy zakażenie pochwy przez bakterie. I teraz
                właśnie istotne jest przez jakie bakterie: mogą to być bakterie tlenowe takie
                jak E.coli, E.faecalis, one najczęściej w niskiej ilości mogą występować w
                pochwie naturalnie bo są łatwo przenoszone z przewodu pokarmowego. Ale jeżeli
                zdominuja florę pochwy i zastąpią tą dobrą czyli Lactobacillus należy je
                leczyć. Należy leczyć też zakażenia gronkowcowe i paciorkowcowe (w przypadku
                paciorkowców najgorszy jest Streptococcus agalactiae typu B i to nie tyle dla
                matki ile dla dziecka rodzonego siłami natury. Zakażenia bakteriami
                beztlenowymi to przede wszystkim zakażenia Gardnerella vaginalis (mała pałeczka
                Gram ujemna) i to właśnie dla tego zakażenia najczęściej używa się
                sformułowania bakteryjna waginoza. I oczywiście należy ją wyleczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka