Dodaj do ulubionych

Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować???

20.09.05, 10:01
Przeczytałam wcześniejsze posty n/t i dalej nie wiem co myśleć - możecie
pomóc w interpretacji? Miałam zrobić estradiol w 14 dc i zrobiłam, z tym, że
13 dc miałam owu - i tu się zaczyna problem.
Mój wynik to 54.46 pg/ml
Normy mojego laboratorium:
Faza folikul.: 12.5 - 166
faza owu : 85.78 - 498
faza lut.: 43.82 - 211

pytanie: Do którego przedziału zaliczać mój wynik z jednego dnia PO owu? Bo
wg mnie na fazę owulacyjną to estradiol o dużo za niski. Martwię się tym, bo
rok temu pewna pani prof. powiedziała mi że poziom estradiolu mam jak kobieta
około 50-tki. Owu miałam wyjątkowo wcześnie w tym m-cu, badanie miało być tak
naprawdę chyba przed owu zrobione. Czy to możliwe żeby w ciągu jednej doby
estradiol tak spadł? Bo jego to można zaliczyć na drugą fazę co najwyżej.
Poradźcie, co myślicie? Ksara, Marijohanna, Invicta - czytałam wasze
wypowiedzi na temat estradiolu - może napiszecie co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • kicorek Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 10:57
      Nikt nie chce się wypowiedzieć sad((?
      • 17lipiec1976 Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 11:00
        wydaje mi sie, ze jest to wynik z fazy owulacyjnej. ale moge sie mylic.
        pozdrawiam
        • kicorek Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 11:44
          17lipc, dzięki za odpowiedź, czy nie uważasz, że jak na owu to ten mój
          estradiol fatalnie niski?
          • 17lipiec1976 Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 11:57
            niski, moze pecherzyk nie byl pelnowartosciowy.
            • klara_76 Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 12:17
              Albo to byla faza owulacyjna i wtedy taki wynik moze swiadczyc o tym, ze
              pecherzyk nie byl pelnowartosciowy, albo to juz wynik z fazy lutealnej i wtedy
              wg norm Twojego laboratorium wynik jest ok. ??
              • klara_76 Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 12:18
                Generalnie to chyba wynik ok. 200 j estradiolu przy jednym pecherzyku w fazie
                owulacyjnej jest ok. Ale pewnie jest jakas szeroka norma.
                • kicorek Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 13:24
                  Dzięki za odpowiedzi. Klara- ja mam maluteńką iskierkę nadziei, że to już wynik
                  z fazy lutealnej, choć był robiony na drugi dzień po owu. Jak się zwiększa
                  poziom estradiolu ? Są sposoby na zbijanie prolaktyny, na zwiększanie
                  progesteronu, to na to też coś musi być... sad((
                  • marijohanna Re: Wyniki bad. estradiolu - jak interpretować??? 20.09.05, 13:30
                    jesli to wynik "po owu" to raczej tej owulacji nie bylo, bo estradiol powinien
                    byc ok. 200. ten wynik sie utrzymuje dosyc dlugo a nawet moze sie jeszcze podniesc.
                    • marijohanna aaa i jeszcze 20.09.05, 13:41
                      ja mialam w 11 dc. estradiol 106 i lekarz mi pwoeidzial, ze w tym cyklu raczej
                      owulacji nie bedzie, bo prawie nic nie wzrosl od 9 dc.

ale w 13 dc. skoczyl mi do 221 i owu byla 16 dc.
                      • klara_76 Znalazlam cos takiego... 20.09.05, 13:53
                        ... moze Ci to troche rozjasni. Po tym tekscie, to mi sie wydaje, ze albo juz
                        ten estradiol byl z fazy lutealnej (choc powinien byc wtedy blizej stowy) albo
                        niestety w tym miesiacu nie mialas owu.
                        Pozdrawiam, Klara

Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego
                        poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje
                        się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie
                        pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki
                        dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego.
                        W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami)
                        powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju
                        pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków
                        zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia
                        pęcherzyka (pęcherzyków).

NORMY

hormon
                        dzień
                        Poziom
                        co oznacza

E2
                        3dc
                        <75 pg/ml
                        Poziomy niższe są lepsze do stymulacji. Podwyższone E2 może oznaczać obecność
                        torbieli lub obniżoną rezerwę jajnikową.

Ok. 2 doby przed owulacją
                        >= 200 pg/ml
                        Norma na jeden dojrzały pęcherzyk

6-8 dzień po owulacji
                        >=100 pg/ml
                        Ciałko żółte oprócz progesteronu produkuje również estradiol

Przelicznik: 1 pg/ml = 3,67 nmol/l.

Uwagi:

W przypadku gdy pęcherzyk(i) nie produkuje(ą) dostatecznej ilości E2 pomimo
                        tego, że osiągnęły już odpowiednią wielkość (zazwyczaj przyjmuje się, że są to
                        pęcherzyki o średnicy przynajmniej 17, 18 mm) można opóźnić podanie leków
                        wywołujących jego (ich) pęknięcie.
                        Bezpośrednio przed owulacją poziom estradiolu spada.
                        W cyklach stymulowanych gonadotropinami (najczęściej do zabiegów IVF) stężenie
                        E2 > 2000 pg/ml sygnalizuje zagrożenie zespołem hiperstymulacji jajników.
                        Estradiol jest wytwarzany przez wszystkie pęcherzyki jajnikowe (również te
                        mniejsze) i o ile samo jego stężenie daje pewną informację o cyklu, to bez
                        badania USG nie można na jego podstawie ustalić czy owulacja nastąpiła lub
                        nastąpi.
                        • kicorek Klara, Marijohanna 20.09.05, 14:42
                          Dziewczyny, ale ja byłam na USG w 11dc, pęcherzyk był i potem w 13dc -
                          pęcherzyka już nie było, był za to płyn w zatoce Douglasa i endo 9mm! A badanie
                          E2 robiłam w 14dc (zlecone przez innego lekarza). Gdybym wiedziała, że owu
                          będzie tak szybko, to zrobiłabym to badanie dzień lub dwa wcześniej sad((. Co
                          mam zrobić z tym estradiolem, to już nie pierwszy raz okazuje się, że on jest
                          niski. Dlaczego lekarze nie reagują na te wyniki???
                          • klara_76 Re: Klara, Marijohanna 20.09.05, 14:45
                            Kicorku, nie mam pojecia... Moze owu byla, ale ten pecherzyk byl
                            niepelnowartosciowy, stad tak niski estradiol? Albo Ty tak po prostu masz, ze w
                            fazie lutealnej masz nizszy estradiol niz 100 j, ale wszystko jest ok. W koncu
                            te normy dla fazy lutealnej sa dosyc szerokie. Tylko to mi przychodzi do
                            glowy... Ale badz dobrej mysli!!!
                            • marijohanna kicorek 20.09.05, 14:54
                              zrob progesteron! laborantka mi powiedziala, ze po owulacji estradiol nie jest
                              tak wazny i ciezko go zinterpretowac, ale za to progesteron jest dosyc wymowny.
                              • kicorek Re: kicorek 20.09.05, 15:00
                                Tak , mam jeszcze rozpisane badanie w 24dc progesteron, testosteron i
                                prolaktynę. Jak tylko za tydzień je zrobię, to zaraz napiszę na forum jakie mam
                                wyniki. Dziękuję Wam bardzo za odzew. Dobrze, ,ze jesteście smile.
                                • marijohanna napisz koniecznie:))))) 20.09.05, 15:03

• klara_76 Re: kicorek 20.09.05, 15:04
                                  Ja tez bede bardzo ciekawa!
                                  Ale czy w 24dc to nie bedzie za pozno na progesteron? Generalnie powinno sie go
                                  robic 7 dpo (lub 21-22dc), bo potem poziom progesteronu spada (jesli nie doszlo
                                  do ciazy) i moze nie byc wiadomo, czy ta owu byla, czy nie. Ale moze zapytaj
                                  jeszcze lekarza.
                                  • kicorek badanie progesteronu 21.09.05, 08:33
                                    Cześć dziewczyny. Klara, masz rację - nie mogę czekać z badaniem progesteronu
                                    tak długo. Owu jesli była, to była w zeszły czwartek, wiec badanie muszę zrobić
                                    jutro, lub najpóźniej w piątek? TAk właśnie zrobię, a z lekarzem nie będę się
                                    konsultować, bo musiałabym czekać na wizytę jakiś tydzień.
                                    • klara_76 Re: badanie progesteronu 21.09.05, 09:08
                                      Mysle, ze jutro bedzie OK - bo to bedzie dokladnie 7 dni po owu. Badanie zawsze
                                      mozna powtorzyc za kilka dni na zlecenie lekarza, a cofnac sie w czasie nie
                                      bardzo jest jak.
                                      Powodzenia!
                                      • kicorek Re: badanie progesteronu 21.09.05, 09:56
                                        Dziękuję Klaro, jutro lecę robić ten progesteron. Jeszcze jedno - czy
                                        testosteron i prolaktynę też zrobić jutro, czy w poniedziałek w 24 dc?
                                        • klara_76 Re: badanie progesteronu 21.09.05, 11:10
                                          Ja bym zrobila jutro wszystko hurtem. Zreszta prl wiekszosc lekarzy kaze badac
                                          albo w 3dc albo wlasnie w 21-22 dc, co do testosteronu to ja akurat badalam w
                                          3dc, ale jego poziom chyba sie nie zmienia w trakcie cyklu.
                                          • kicorek Re: badanie progesteronu 21.09.05, 11:45
                                            To już ostatnie pytanie mam jeszcze do ciebie Klaro: jutro jest wprawdzie 7 dni
                                            po owu, ale dopiero 20 dc. Czy mimo to iść jutro? I zrobię hurtem te badania smile
                                            dzięki z góry za cierpliwość do mnie smile))
                                            • klara_76 Re: badanie progesteronu 21.09.05, 16:18
                                              Wydaje mi sie, ze wazniejszy jest fakt 7-miu dni po owu niz to czy jest to 20
                                              czy 22dc. Z tego, co mi wiadomo, to wlasnie 7 dni po owu jest najwyzszy
                                              progesteron. A pisze sie o 21-22 dc, bo statystycznie najczesciej kobiety maja
                                              owu w 14-15 dc. Natomiast kazda z nas jest inna i nie mozna statystyki brac bez
                                              poprawki. Dlatego wydaje mi sie, ze ten jutrzejszy dzien jest oksmile
                                              • klara_76 Kicorku, jak badanka? 22.09.05, 09:51
                                                • kicorek Re: Kicorku, jak badanka? 22.09.05, 12:17
                                                  Klara, dziś robione były - jutro wyniki dopiero. Jak tylko będą (ok 11.00 będę
                                                  je odbierać) to zaraz napiszę. Dzięki za pamięć. Fajnie jest mieć z kim
                                                  pogadać. Wokół mnie same ciężarówki - siostra, bratowa, na samo hasło
                                                  progesteron czy endometrium wywalają gały, bo przecież do zrobienia dziacka to
                                                  tylko chłop jest potrzebny przecież, a nie balans hormonalny w organiźmie smile.
                                                  • klara_76 Re: Kicorku, jak badanka? 22.09.05, 12:42
                                                    Hmmm... Skad ja to znam.
                                                    W takim razie czekamy do jutrasmile Daj znac!
                                                    Klara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka