Dodaj do ulubionych

Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co teraz ?

20.09.05, 14:54
Wyniki z Invimedu
Diagnoza : Oligo astheno zoo spermia, podwyższona lepkość i obniżony odsetek
zywych plemnników

OBJĘTOŚĆ 2,8 ml
UPŁYNNIENIE 10 minut
LICZBA OGÓŁEM 24,5 ml, w 1 ml - 8 750 000
RUCH
Procent ruchliwych ogółem 40 %
Ruch szybki linearny 0 % !!!!!
Wolny linearny i nielinearny 25 %
brak ruchliwości postępowej 15 %
Brak ruchu w ogóle 60 % !!!!!

ŻYWOTNOŚĆ
Żywych 42 %
Aglutynacja - (minus)

MORFOLOGIA - 36 % prawidłowych - norma powyżej 30%
TEST HIPOOSMOTYCZNY (HOS) - 37,4 % - norma powyżej 60 %

I CO JA MAM TERAZ POCZĄĆ ?!?!?!?!?!
Obserwuj wątek
    • klara_76 Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 15:02
      Hmmm.... Ciezko mi jednoznacznie napisac, czy ten wynik jeszcze sie nadaje do
      IUI, czy juz od razu ivf. Ponizej Ci wklejam info, ktore znalazlam na forum
      ginekologicznym.
      Zobacz tez do skrzynki!
      Pozdrawiam, Klara

Skuteczność inseminacji waha się od 5-25 % na cykl w zależności od parametrów
      nasienia, wieku kobiety i ilości wystymulowanych dojrzałych pęcherzyków. W
      nasieniu po „wypłukaniu” powinno być minimum 1-3 mln ruchomych plemników. Jest
      jednakże wiele danych wskazujących na to, że rozsądny odsetek ciąż (tzn. taki
      dla którego stosunek skuteczności do poniesionych kosztów dla inseminacji jest
      bardziej korzystny niż dla zabiegu in vitro) uzyskuje się dopiero przy 5-10 mln
      ruchomych plemników. Skuteczność wynosi wtedy 10-15 %.
    • inga30 Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 15:27
      No malutko, ale to tylko pojedyncze badanie. Wyniki się zmieniają o dobre 10-15
      mln.
      Kiedyś pisałam: mój M. miał wyniki w tysiącach, kiedyś miał 0 żywych plemników
      w nasieniu (ani jednego!) kwalifikowano go do biopsji, a przy ostatnim badaniu
      36 mln smile i gdyby nie moje debilne pecherzyki to kto wie.
      Neju to wyglada jak wynik do ivf ale raczej niech Twój M. o siebie zadba :
      witaminki, odpoczynek, kilkudniowa abstynencja przed następnym badaniem. Warto
      moze zrobić M. hormonki: prolaktyna i testosteron- one potrafia być
      odpowiedzialne za slabe wyniki.
      • neja Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 15:43
        Mam kwadratową głowe a te badania to miała być tylko formalność... wiem że się
        whają ale żeby aż tak ?? Trzy rzeczy nie mieszczą sie w normie !! I kompletny
        brak ruchu szybkiego !!
        • paula08 Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 16:11
          Neja nie zalamuj sie! Sprobujcie leczenia, wyniki wahaja sie, a szczegolnie
          liczba plemnikow. Nam w przeciagu pol roku wahala sie od 7 do 20mln w ml.
          Najgorzej poprawic ruchliwosc, ale tez zdarzaja sie przypadki, ze sie udaje. Na
          razie nie jest ciekawie- wynik raczej kwalifikuje do in vitro, ale to
          pojedyncze badanie i o niczym nie swiadczy. My tez niestety nie mamy w ruchu
          szybkimsad(( a pierwsze badanie tez bylo formalnoscia.... i tez bylo
          ogromna "niespodzianka"sad(( Trzymaj sie i walczcie!!!smile
          • kaszamw Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 16:33
            pierwsze wyniki mojego m.:
            oligoasthenozoospermia 14ml plemników
            po upłynnieniu 50% ruchomych
            0% A
            20% B
            76% o nieprawidłowej budowie
            homogenizacja 30 min.
            drugie wyniki po trzech misiącach. w tym czasie m. miał przyjmować agapurin i
            witaminy, ale kiepsko mu szło, mdliło go mocno więc rzadko się zmuszał żeby
            brać.
            asthenozoospermia 38ml plemników
            po upłynnieniu 45% ruchomych
            10% A
            25% B
            76% o nieprawidłowej budowie
            homogenizacja 30 min.
            wczoraj byliśmy w łodzi u specjalisty dr Salaty, do którego wysłała nas lekarka
            z Wa-wy. powiedział, że wyniki trzeba powtórzyć niby sugerując, że może te
            drugie to nie mojego m.!!!!
            • neja Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 20.09.05, 21:29
              Kaszamw no to pięknie, wiem ze wyniki się wahają inaczej kots wcześniej chyba
              zauwazyłby że az tak bardzo jest nie bardzo z naszymi żołnierzami, tyle że one
              zawsze były w granicach normy, dolnej normy...
              • kaszamw Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 21.09.05, 09:24
                neja, co ci proponowali w związku z wynikami męża?
    • mila333 Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 21.09.05, 09:44
      Cześć.
      Skoro do tej pory mieliście nie najgorsze wyniki, nie powinniście się
      podłamywać jednym kiepskim, tylko powtórzyć badanie za jakieś dwa tygodnie.
      Słabe parametry mogą być np. wynikiem bardzo silnego stresu przeżywanego przez
      Twojego faceta w okresie początku spermatogenezy, w wyniku której powstała ta
      próbka. Więc głowa do góry.
      • neja Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 21.09.05, 10:55
        Wcześniej do ręki dostaliśmy tylko dwa razy badania i na nich opis był kiepski
        właciwie tylko ile ich jest i jak się ruszają - ruch 4 i 3 stopnia jednak na
        nich był, czyli ten odpowiadający szybkiemu prostolinijnemu... potem przy 3 IUI
        miałam podawane nasienie już filtrowane za każdym razem od 7 do 10 najwyższej
        klasy. Mieliśmy też chromatynę plemnikową i przeciez tam też się nasienie
        ogląda !! Dosyć dokładnie !!
        • mila333 Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 21.09.05, 11:58
          Posłuchaj mojej rady: powtórzcie badanie. I BEZWZGLĘDNIE ZAWSZE DOPOMINAJCIE
          SIĘ O WYNIKI!!!! Szczerze mówiąc (pisząc), nie rozumiem, jak można tego nie
          zrobić.
          • neja Re: Wyniki mojego M :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(: co te 21.09.05, 13:23
            Widzisz pewnienie zawsze sie upominamy o wyniki i zawsze dostajemy ale przy IUI
            chyba nie jest robione takie szczegółowe badanie żeby móc zażądać wyników
            nasienia ale moze sie mylę ? Nigdy nie robiliśmy przy IUI badań nasienia osobno
            ale skądinąd wiem że przeciez muszą je oglądać przygotowując do IUI więc
            powinni byli coś zauważyć niepokojącego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka