ap77 15.12.05, 19:55 Dziewczyny, czy jesli nie poeka pecgerzyk i doratsa do 30 mm (potem znika) to juz jest LUF? Napisci cos, bo jestem w kropce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerozdziwien Re: LUF? 15.12.05, 23:35 luf to zespół niepękających pęcherzyków po prostu rośnie mało lub dużo i nic,albo torbiel,albo się rozłazi Odpowiedz Link Zgłoś
karera Re: LUF? 16.12.05, 00:22 Moja znajoma miała często lufy,wtedy pęcherzyk rośnie i nie pęka a po czasie się wchłania i wtedy mogą powstać torbiele Odpowiedz Link Zgłoś
dziubas1 Re: LUF? 16.12.05, 08:25 Aby stwierdzić, czy jest luf, trzeba monitorować cykl kilkakrotnie, a potem poszukać przyczyn, dlaczego te cholerstwa nie pękają. Lekarz w odpowiednim momencie może podać coś na pęknięcie. Ja ostatnio dostałam pregnyl. Pecherzyk pięknie pękł i teraz czekam, czy się udało, ale mam przeczucie, że jednak nie. Jeśli lekarz zdecyduje sie na stymulację, to nie warto czekać do 30mm. Lepiej wcześniej to zrobić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: LUF? 17.12.05, 23:38 Przy LUF pęcherzyki nie pękają nawet po podaniu maksymalnej dopuszczalnej dawki pregnylu. Przyczyną luf nie jest brak piku LH. Jeśli przyczyna braku owulacji jest hormonalna - trzeba podać pregnyl. Jeśli hormony są Ok. podanie pregnylu nic nie pomoże. Ja mam zdiagnozowany LUF i żadne dawki pregnylu nie powodują pęknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś