milena_74 TSH Meza a nieplodnosc 18.05.06, 11:48 Moj maz leczy sie na niedoczynnosc tarczycy. 2 miesiace temu mial ja zdiagnozowana - niedoczynnosc, TSH 130. Teraz ma TSH 40, wciaz zwieksza dawke euthyroxu. Nie wiemy czy jest nieplodny, ale jesli, to po jakim czasie od brania lekow plodnosc wraca? tak jak cykl tworzenia sie plemnikow?? Dobre TSH to za 3 miesiace wszystko powinno byc w normie? Dziekuje za odp! Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik milena 74 05.06.06, 21:46 Minimalny okres poprawy następuje dopiero po trzech miesiącach. Trzeba liczyć się z tym, że efekt nastąpi jeszcze później. Wskazane jest kontrolowanie nasienia przynajmniej co 6 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.sz3 Re: Odpowiem na pytania 06.06.06, 11:11 Witam!!! 1)Czy "przedmuchiwanie" jajowodów w 12 dc może zniszczyć dojrzewający pęcherzyk? 2)Mniej wiecej co trzy miesiące zatyka mi się jajowód, podczas przetykania pod niedużym ciśnieniem powietrza odtyka, miną średnio trzy m-ce i znowu przytkany. Mam endometriozę, jestem po laparo- 9 m-cy; odpukać torbiele na razie nie odnawiają się - zastanawia mnie przytykanie tego jajowodu - czy endo- ma na to wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
justy113 dlaczego clo nie działa 06.06.06, 11:15 to był mój drugi cykl z CLO, tym razem od 3 do 8 dnia cyklu po dwie tabletki... i nic... zero... jajniki nawet nie drgnęły. Czy jest jeszcze jakaś szansa żeby je pobudzić, mam teraz brać clo od 3 do 9 dnia cyklu po 3 tabletki dziennie, czy to pomoże? a jak nie to co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik justy113 08.06.06, 21:18 Teoretycznie potrzeba kilku prób, aby móc określić czy clo będzie w stanie pobudzić pęcherzyki do wzrostu. Dlatego wydaje mi się, że potrzebny jest przynajmniej półroczny okres obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta3021 Re: Odpowiem na pytania 06.06.06, 15:42 Panie Dr, moje pytanie dotyczy progesteronu, otóż badany 22dc wykazał 6,52ng/ml. Nie wiem co to oznacza. Dwa miesiace wcześniej miałam 8,8ng/ml. Zaznaczę,że walcze z prolaktyną, która w ciągu trzch miesięcy ładnie spadła. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
maja744 tsh w 9tc 06.06.06, 20:09 Jestem w 9 tyg ciazy, mam niedoczynnosc i hashimoto. Odebralam dzis - to obraz po miesiacu brania Euthyroxu 100 TSH 0.19 (0.49-4.67) ft4 16.30 (9.14-23.81) Wczesniej bralam przez miesiac E75 i wyniki byly takie: TSH 2.19 ft4 14.39 Jak interpetowac taki spadek tsh? i jaki wplyw maja takie skoki tsh na rozwoj dziecka? czy taki wynik wskazuje ze jestem w nadczynnosci? co dalej? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik maja744 08.06.06, 21:15 Poziom tsh nie ma wpływu na rozwój dziecka. Świadczy jedynie o pewnych niedoborach t4. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik aneta3021 08.06.06, 21:16 Niski poziom progesteronu może świadczyć o niewydolności ciałka żółtego. Taka niewydolność może byc spowodowana zaburzeniami w wydzielaniu prolaktyny. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta3021 Re: aneta3021 09.06.06, 17:52 czy mam szansę na naturalną ciążę z takimi ,,komplikacjami'' prolaktynowymi? czy raczej udac sie od razu do kliniki niepłodności? Odpowiedz Link Zgłoś
mysza125 Re: Odpowiem na pytania 08.06.06, 22:17 Droga Pani Doktor! Błagam Pania o pomoc w interpretacji ponizszych wynikow naisenia meza. Lekarz na podstawie tych wynikow powiedzial ze czeka mnie tylko inseminacja bo nie sa one dobre.Prosze pomozcie mi odpowiedziec na pytanie czy rzeczywiscie sa tak zle? Prosze o zewryfikowanie tego wyniku: PREPARTA BEZPOSREDNIA: leukocyty:2-4 wpw kom.spermat 1-3 wpw ruch post. 70 % ruch osc. 5% ZYWOTNOSC po 3 ha ruch post. 40%, ruch osc. 10% po 6 ha ruch post 5% ruch osc. 15 % po 24 ha brak ruchu Ilosc 59 400000w 1 mm 3 patologia 25,2 %. Dziekuje serdecznie! pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
78kcz Re: Odpowiem na pytania 09.06.06, 17:10 prosze o interpretacje wyników nasienia, wiem że są złe, jakie mamy sznase na dzieci i czy wogóle takie mamy/Abstynencja – 7 dni Analizę rozpoczęto po – 30 min. Wygląd – lekko żółty, patologiczny Upłynnienie – normalne Konsystencja – patologiczna, z delikatnością pasm i grudek Objętość – 5 ph 7,5 Liczba plemników (*106/ml) - 20 Bakterie(+) Ruchliwość(%): a) ruch progresywny szybki – (-) b) ruch progresywny wolny – (-) c) ruch w miejscu – 60% d) brak ruchu 40 % Leukocyty – 3 – 5 wpw Komórki okrągłe 3-5 wpw Aglutynacja – (-) Morfologia (%) a) prawidłowa – 50 % b) patologiczna – 50 % Odpowiedz Link Zgłoś
zabka1233 Re: Odpowiem na pytania 09.06.06, 18:57 moj gin zalecil mi luteine poniewaz mam nieregularny @ a chce miec dzidzie ale po 3 miesiacach brania tych tabletek @ mialam co 3 tygodnie , jak poszlam do lekarza to powiedzial mi ze mam za duzo pecherzykow graffa w 8 dc mialam w jednym jajniku 4 a w drugim 7 i ze przez to nie zajde . przez dwa miesiace mam teraz brac tabl. anty zeby sie wszystko uregulowalo . czy po tych tabletakach mozemy od razu zaczac starania czy trzeba odczekac ? Odpowiedz Link Zgłoś
andziapuj Re: Odpowiem na pytania 09.06.06, 21:18 mój problem to to iz mój mąż jest teraplegikiem i musi mieć biopsje jąder, a ja obecnie nie mam jajeczkowania! Jakie mamy szanse przy odpowiedniej stymulacji i jak ona powinna być? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re: Odpowiem na pytania 10.06.06, 10:07 dzien dobry!moj maz ma tylko 1300000 w 1ml. ,objetosc 2.0ml,lepkosc odwyzszona,zmetnienie obnizone,ph 8,5..bydowa prawidlowa 31%,patologiczna 69%.stwierdzono skrocony czas przezycia.po 4godz.prawidlowych dozywa 5%.a postepujacy zwolniony 8godz.dozywa 10%.androlog stwierdzil u meza "wedrujace jadro"i to jako przyczyne kiepskiego nasienia.moj maz ma miec to operowane,czy sa jakies szanse na poprawe nasienia po takiej operacji?moj maz ma 26lat?maz zazywa proviron 25,czy to cos pomoze?prosze o odpowiedz.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 prosze ocenic 10.06.06, 10:31 moje wyniki.estradiol 289 w 14dc,prolaktyna 26,43 w 14dc tsh 0.970 w 14dc.progesteron 10,99 w 21dc,0 czym swiadczy taki progesteron?czy to jest bardzo zle?cykle od 26 do 30dni.mialam monitorowana owulacje w 9dc -10mm w 12dc- 12mm a w 16dc- 26mm.niestety nie sprawdzilam czy peklo.czy 26mmx19mm to ok?czy zapowiada sie na torbielke?bo mam z nimi czasami problemy,najwieksza miala 4.17cm. ale sama pekla.co pan sadzi o tych wynikach? mam sie czym martwic? posdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik kasia7122 10.06.06, 21:44 Nie mogę się ustosunkować do wyników. Proszę podać jednostki, w jakich wykonano oznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik kasia7122 10.06.06, 21:43 Operacja jest wskazana - może poprawić wyniki. Leczenie farmakologiczne także. Jednak te wyniki sugerują, że cała sprawa może się zakończyć in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
mar414 po jakim czasie wspołzycie po poronieniu? 10.06.06, 11:03 poroniłam samistnie w 6 tyg, krwawienie trwało 7 dni, po jakim czasie wolno współzyc?oczywiscie z zabezpieczeniem?dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka_0 Re: Odpowiem na pytania 10.06.06, 21:39 Moja kolezanka ma załozona mirene.Piec lat mineło i powinna ja juz wyjac.Niestety nie stac jej na to i nie wie co ma robic.Czy moga byc jakies komplikacje jesli jej nie usunie?Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik truskaweczka_0 10.06.06, 21:40 Zmniejsza się skuteczność antykoncepcyjna i po 5 latach jest podobna jak wkładek nie wydzielających hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka1233 Re:odpowiem na pytania 11.06.06, 10:05 moj gin zalecil mi luteine poniewaz mam nieregularny @ a chce miec dzidzie ale po 3 miesiacach brania tych tabletek @ mialam co 3 tygodnie , jak poszlam do lekarza to powiedzial mi ze mam za duzo pecherzykow graffa w 8 dc mialam w jednym jajniku 4 a w drugim 7 i ze przez to nie zajde . przez dwa miesiace mam teraz brac tabl. anty zeby sie wszystko uregulowalo . czy po tych tabletakach mozemy od razu zaczac starania czy trzeba odczekac ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re:odpowiem na pytania 11.06.06, 15:45 witam,dziekuje bardzo za ocene sytuacji mojego meza.podaje jeszcze raz moje wyniki.estradiol 14dc-289pg(94-508)tsh-14dc-0.970ulU(0.490-4.670)prolaktyna 26,34 (norm,do 25)progesteron w 21dc-10.99ng (1.55-20.0)czy to swiadczy o braku owulacji,podobno powinien byc ok 20ng? w tym miesiacu mialam robiony monitoring i w 16dc,pechezyk mial 26mm x19mm,a endometrium 11. czy to nie jest juz zaduzo? jak wspomnialam wszesniej mam czasami problemy z torbielami a nie sprawdzilam czy pechezyk pekl,test owulacyjny robilam w 16 dc i nie pokazalo ,ze owulacja sie zblirza.czy te testy na lh sa wiarygodne?misiaczki mam roznie od 26 do 30dni.barzo prosze o panska ocene,i serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1234rar prosze mi cos powiedziec na ten temat 11.06.06, 16:54 ilosc 3 ml liczba plemnikow w 1 ml 95 000 000 plemnikow ruchomych 55 % w tym o szybkim ruchu postepowym 15% o wolnym 20 % w ruchu w miejscu 20% plemnikow nieruchomych 45% plemnikow o prawidłowej budowie 39% o nieprawidlowej 61% w tym o nieprawidlowe glowce 43% wstawce 14% witce 3% krople cytoplazmatyczne 1% inne skladniki nasienia:1-2 kom wielojadrzaste w pw. czy sa szanse na ciaze naturalna?? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik 1234rar 14.06.06, 20:55 Wyniki mieszczą się w granicach normy. Nie powinny być przyczyną trudności z zajściem w ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
eszforcik Re: Odpowiem na pytania 11.06.06, 20:26 Witam! Ginekolog zalecił wstrzemięźliwość od 1 dc aż do owulacji (14-15 dc), w związku z tym mam pytanie: Czy taki okres czasu nie wpłynie ujemnie na jakość nasienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik eszforcik 14.06.06, 20:52 Wręcz przeciwnie, powinien poprawić. Częste wspóżycie obniża jakość nasienia. Zalecałbym brak współżycia przez tydzień przed owulacją Odpowiedz Link Zgłoś
iworog wrogi sluz 16.06.06, 10:52 Prosze o odpowiedź czy jesli jest stwierdzony u kobiety wrogi sluz to nie ma innej mozliwosci zajscia w ciaze jak inseminacja ? Czy mozna jakos ''leczyc'' wrogi sluz tak by moc naturalnie zajsc w ciaze bez IUI. Odpowiedz Link Zgłoś
stauros1 Re: Odpowiem na pytania 17.06.06, 00:29 Dzień dobry. Jestem trzeci cykl na clo. Zawsze cykle miałam bardzo regularne - co 28 dni. Ty razem dostałam okres 9 dni za wcześnie (a więc jakieś 5 dni po owulacji). Czy powinnam się martwić? Czy to może być coś poważnego? Dziękuję za odpowidź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Odpowiem na pytania 17.06.06, 16:54 Witam! Jestem w 23 tygodniu ciąży. Podczas ostatniego USG lekarz zauważył deceleracje (zwolnienia akcji serca) u płodu.Są one krótkotrwałe i zaraz wracają do normy. Serce ma prawidłową budowę czterojamową. Czy to świadczy o wadzie serca u dziecka? Jaką diagnostykę trzeba wykonać? Jakie są przyczyny? dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak beta Hcg 17.06.06, 20:13 Mam takie pytanie: zaszłam w ciąże naturalnie, po 4 latach starań, leczenia i innych zabiegach ktore nie przynosiły rezulatatu, przyczyny niepłodności u nas nie zdiagnozowano, wrecz wszystko było" super", takie leczenie w ciemno. Pierwsza beta w 25 dc ( owu 13-14 dc)- 12,35, druga w 27 dc -65,8 trzecia w 29 dc -95,9 a czwarta w 31 dc 142. Panie doktorze matrwia mnie przyrost bety poza tym pierwszym, wynosza ok 50% na 48 h, Nie mam zadnych plamien, niespecyficznych bóli i czuje sie dobrze. 15 lat temu w poprzednim małzenstwie urodziałm syna, ciaza przebiegała prawidłowo. O czym moze swiadczyc taki słaby w stosunku do statystyk 66% przyrost? Badanie bety nie robie na prosbe lekarza tylko dla własnej wiedzy. Czy jest szansa utrzymania takiej ciązy. agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re: Odpowiem na pytania 17.06.06, 21:13 witam!panie doktorze nie odpowiedzial pan na moje pytanie wyzej.jezeli to mozliwe prosze o ocene.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
19761997niesmiertelna Re: Odpowiem na pytania 18.06.06, 17:01 Proszę o odpowiedz. Mam 30 lat 8 letnią córke.Staramy się o dziecko od 8 miesięcy.Zdiagnozowany mięśniak macicy sródścienny 4.63mm.Lekarze mówią że nie jest on przeszkodą do zajścia w ciąze.Nie chcą też wyłuskać mięsniaka.Nie wiem co o tym myślec...... Odpowiedz Link Zgłoś
biala110 Re: Odpowiem na pytania 27.06.06, 13:16 Proszę o opinie czy badanie kontrolne TSH przy niedoczynności należy wykonywać z tabletką czy przed zażyciem hormonu. Są ogromne wątpliwosci, lekarz mówi co innego, laboratorium co innego, forowiczki co innego, nie wiem co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
dzasti79 Re: Odpowiem na pytania 28.06.06, 22:29 Mam pytanko jakie sa szanse na ciażę poprzez inseminacje, jesli u mnie badania sa okej. Maż ma małą ruchliwość plemników - 25%. Jestem juz po pierwszej inseminacji, czy z kazda kolejna zwiekszam swoje szanse ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasz0 Poziom progesteronu 30.06.06, 16:23 lekarz kazał mi zbadać poziom progesteronu 1 19 dniu cyklu ( 28 dniowe cykle) Wynik to 131,7 nmol/l. Jestem po inseminacji i biorę luteinę. Co oznacza taki poziom progesteronu? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Poziom progesteronu 02.07.06, 19:26 Mam 30 lat. Od 2 lat starania. Od pół roku leczę niedoczynność tarczycy. Jest już nieźle ale przeciwciała TPO mnie martwią. Czy jest możliwość zajścia w ciąże przy TPO ok 200 a norma do 35.? Zbijam je sterydem ale się wachają. Co doktor sądzi o selenie w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
eszforcik Re: Wyniki nasienia, proszę o interpretację 03.07.06, 11:35 Witam! Właśnie odebraliśmy wyniki męża. Oto one: objętość 2,6 czas upłynnienia 15 min lepkość ++ ph 7,6 ogólny % ruchliwych plemników 53 żywych 58 ruchliwość postępowa: szybka linearna 7 wolna linearna 38 brak ruchliwości postępowej 8 brak ruchu w ogole 47 aglutynacja - liczba plemników 8 000 000 ogólna liczba plemników w ejakulacie 20 800 000 Oligoasthenozoospermia Morfologia plemników: Główki: - prawidłowe 32% -stożkowate - 37% - gruszkowate - 23% - duże - 4% - małe - 1% - okrągłe - 0% - amorficzne - 3% - rozdwojone - 0% Wstawki: - nieprawidłowe - 11% - kropli cytopl. - 1% Witki: -nieprawidłowe - 4% Inne komórki: - spermatogenezy - 10% - leukocyty - 0 - erytrocyty - 0 w.p.w. - nabłonkowe - 1 w.p.w. Ogólny odsetek prawidłowych plemników - 31% Hos-Test - 60% Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka30 Niska temperatura 03.07.06, 12:16 Od roku staramy się o dziecko (w styczniu poroniłam). Moje cykle są krótkie 23-25 dni. Temperatura, typowy przykład książkowy (36,6 do owulacji 37,1 do @ ). Ale od dwóch cykli jest coś inaczej. Na dwa dni przed @ temperatura spada mi do 36,2 i utrzymuje się do owulacji. I tu druga zmiana, czuję się jak przy miesiączce (bolesny brzuch i krzyż ) z boleśnie kującymi jajnikami zwłaszcza prawym. Po owu. Temperatura rośnie do 36.7 –36,8. Mój lekarz jest na wakacjach a potem ja jadę. Nie wiem czy iść do innego? A może masz jakieś podejrzenia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: ciałko żółte 05.07.06, 11:53 Mam pytanie, w trakcie monitoringu na USG, czasem jest tak że pęcherzyk pęka i nie ma po nim śladu i wtedy lekarz mówi że była owu, jednoczesnie w innych cyklach - opisuje ciałko zółte - jak spłaszczony pecherzyk i tez twierdzi że była owu. Która z tych sytuacji jest prawidłowa owulacją. Powinno być widac to ciałko żółte , czy nie powinno go być w cale? W niektórych cyklach powstają torbielki czynnosciowe - opisywane jako LUF i brak owulacji. Czym się różni ta torbielka od ciałka ż? Bo rozmiar maja podobny? Odpowiedz Link Zgłoś
elza303 Re: konizacja a ciąza 05.07.06, 13:52 Rok temu miałam cytologię III CIN 1 + HPV ZROBIONO ŁYZECZKOWANIE .Na chwilę sie poprawił i była II.Staram się o pierwsze dziecko miesiąc temu miałam HSG (KONTRAST PRZESZEDŁ)Przy okazji badań wyszło że mam Cytologię III i CIN 2.Lekarz wie że chce zajść w ciąze zalecił mi przez 2 m-ce próbować z CLO jeśli się nie uda zajść to we wrześniu mam się zgłosić na konizację szyjki.I teraz pytanie:jeśli zajdę w ciązę to co z tą cytologią czy istnieje jakieś ryzyko dla dziecka ?Czy to bezpiecznie w czasie ciąży mieć taką cytologię?I jeśli nie zajdę w ciągu tych 2 miesięcy czy po konizacji będę miała problemy z zajściem lub z donoszeniem?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mila333 Re: Odpowiem na pytania 07.07.06, 11:46 Witam. Bardzo proszę o pilną informację, czy przeprowadzenie cystoskopii diagnozującej stan pęcherza moczowego może mieć jakikolwiek wpływ na ewentualną ciążę (jej pierwszy-drugi tydzień). Czy rozsądniej jednak poczekać z tym zabiegiem do momentu, kiedy będę miała pewność, że nie jestem w ciąży? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: Odpowiem na pytania 08.07.06, 01:15 witam, jestem właśnie po drugiej, nieudanej IUI. Wszystkie wyniki badań jakie robiłam są poprawne, męża także. Zastanawiam się nad zasadnością wykonania laparoskopii (bo to jedyne badanie którego nie robiłam). Chciałabym też zapytać czego przyczyną mogą być brunatne, kilkudniowe plamienia poprzedzające niemal każdorazowo miesiączkę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
13libra Re: Odpowiem na pytania 22.07.06, 18:44 Czy po porodzie 11 miesiecy moze stac sie ze nie bede mogla miec wiecej dzieci? Dodam, ze staramy sie o drugiego bobaska dwa miesiace i nic. Odpowiedz Link Zgłoś