Dodaj do ulubionych

kiedy monitoring owu?

05.01.06, 17:05
od kilku miesięcy bire metformax.na wywołanie okresu luteina(mam pco).po ostatniej wizycie lekarka kazała mi brać clo od 5 dnia cyklu przez 4 dni.dziś wzięłam pierwszy.co mnie denerwuje-ja nawet nie wiem czy mam owu,a jeśli mam to kiedy.miesiączki co kilka miesięcy.lekarka żartowała że u mnie jak w toto lotka.o monitoringu nic nie mówiła.mierze jeszcze temperature.od tygodnia kiedy miałyście pierwszy monitoring? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • korlewna Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 17:26
      Ja na Twoim miejscu poszłabym na usg w 7-8 dniu cyklu. Ja sama do 10 dnia cyklu
      mogę się nie pokazywać, ale u Ciebie jest to pierwszy cykl z clo, więc warto
      sprawdzic co sie dzieje i jak reagujesz.
      Jeżeli miałabyś silne bóle podbrzusza (nie mowię o pobolewaniu, tylko o bólu)to
      zmykaj szybciutko na usg
      Zycze powodzenia. Mam nadzieję, ze clo wyhoduje Ci ładny pęcherzyk)
      • zona29 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 18:10
        poważnie zastanawiam sie nad zmianą lekarki.lubie jej pozytywne nastawienie ale chciałabym żeby poważniej podeszła do mojego pco.mam wrażenie że potestujemy rok a potem kogoś mi poleci(z konkretnej branży)o lekacz, badaniach dowiaduje sie z tego forum. jak sie czułaś po clo? ulotka troche mnie przestraszyła metformax pierwsze opak.to było nic przyjemnego pozdrawiam
        • paula29 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 19:37
          owu wypada w zaleznosci jak dlugie masz cykle. u mnie sa 35 dniowe i mniej
          wiecej w 17 dc wypada owulacja po clo. Jezlei krotkie to zrob ush w 8-10 dc, a
          jezeli dlugie to 12-13. jezeli nie utrafisz to przynjamniej bedziesz wiedziala
          kiedy mniej wiecej robic usg w nastepnym cyklu.
          ale jezeli sie stymulujesz clo to konieczne jest usg
        • aga1506 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 20:46
          Matko Boska!!!!!!! bierzesz metformax i clo jednocześnie?? Zmień lekarza i to
          szybko..... po pierwsze metformax rewelacyjnie wpływa na owu , ja w 14dc miałam
          pęcherzyk 21mm, po drugie po co brać dwa różne leki na tą samą "dolegliwość"
          przy clo czesciej robią sie torbiele. Pozatym też mam pco i endo a jednak owu
          jest. Ja przewaznie na monitringi chodze w 14-15dc. Metformax biore juz trzeci
          miesiac i w pierwszym miesiącu miałam wszystkie skutki uboczne co pisze w
          ulotce jednak teraz czuję sie rewelacyjnie a biorę dawkę 500mg niektóre
          dziewczyny biorą dawke 2 lub 3 razy dziennie po 850mg. według mnie metformax
          spokojnie dał by sobie radę sam.........pozdrawiam
    • menamimi Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 20:09
      Ja brałam clostilbegyt w tym cyklu od 5 do 10 d.c po 1 tabletce. USG miałam
      robione tylko raz podczas tego cyklu w 15 d.c. Endometrium urosło mi do 15 mm,
      a wcześniej miałam koło 4 mm. Poprzedni cykl trwał 62 dni i według pomiarów
      temperatury owulacji nie miałam. W tym cyklu mam brać Clo po 2 tabletki też od
      5 do 10 d.c.
      Ja strasznie boję się tych hormonów ale moja gin. mi mówiła że Clo jest
      delikatne i ma tylko zadziałąć na przysadke przez co pobudzi jajniki do pracy.
      • paula29 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 20:16
        menamimi , a jaki był pęcherzyk ?
    • aga1506 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 20:53
      jeszcze jedno po co luteina na wywołanie okresu..... Ja biorę duphaston od 16dc
      przez 10 dni i zawsze po dwóch , trzech dniach jest okres..... bez problemów i
      kombinacji. A duphaston wrazie czego pomoże.........
      • zona29 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 22:12
        Po Luteinie też mam okres po 3 dniach .Czy L. jest gorsza od Duphas.? Ja dopiero ucze sie zachowań moego organizmu.Praktycznie od początku brałam ta.antyk.na uregulowanie okresu.Dam sobie jeszcze troche czasu -może owu będzie. Nie wiem jak liczyć długość moich cykli :@co 3 miesiące lub dwa.Faktycznie toto lotek z owu.Denerwuje mnie fakt że lekarke nic nie mówiła o usg.Czy clo często wywołuje torbiele? pozdrawiam
    • kacha_32 Re: kiedy monitoring owu? 05.01.06, 22:36
      Metformax to ostatnio chyba jakaś super nowośc bo wszyscy to przepisują, ale z
      tego co ja zrozumiałam w rozmowie z gin to pomaga (może pomóc) by pecherzyki
      przy pco rosły, ale na stymulację owulacji i tak zawsze mam clo. Radzę ci iśc
      na monitoring może najlepiej już w 10 dc i zobaczyc jak wygladają a potem
      jeszcze za jakieś 4 dni. Ja mam też luteine bo to przecież też progesteron
      tylko tańszy od duph, ale biore ją dopiero po owu (jeśli jest na monit)bo wtedy
      jak zajde to wiadomo albo z drugiej strony jak nie ma owu to lutka wywołuje
      okres - żeby nie czeka w nieskończonośc. Naprawdę właściwy lekarz nie powinnien
      mówic o toto lotku.
      • zona29 Re: kiedy monitoring owu? 06.01.06, 20:25
        Kacha możeszmi jeszcze powiedzieć gdzie chodzisz na usg?Za ostatnie usg dopochw. zapłaciłam 70 zł .Czy monitorowanie cyklu zawsze robisz prywatnie? Trzy takie wizyty w miesiącu ...i może w następnym miesiącu. Dziś biore 3 tab.clo i coś niemiło(miło)zaczyna boleć.Ostatnio cieszyłam sie jak bolały mnie piersi.A to tylko @ przyszła. pozdrawiam
        • kacha_32 Re: kiedy monitoring owu? 06.01.06, 21:12
          Monitorownie zawsze robię prywatnie, bo nawet nie wiem (a może nawet wiem ale
          lepiej nic nie powiem ?!$!)czy państwowo brak owu i problemy chormo to w ogóle
          schorzenie. Aktualnie mieszkam we Wrocku i tu się leczę ( do W-wy na monit
          mogłabym pojechac raz ale nie co parę dni) i tu to kosztuje 10 zł, więc no
          problem. Nie wiem może jeśli lekarz przyjmuje gdzieś w szpitalu to zrobi to
          jakoś "za pół ceny". jak boli to dobrze, znaczy działa - u mnie też zdaiałało
          ale tak w ogóle to klapa. Czy ty też tak masz że jak tylko ośmielisz sie
          pomyślec że marzenie się spełni to od razu cios? Cholera... Powodzenia będzie
          dobrze ale naprawdę trzymaj się mądrego lekarza bo na do końca niepewnych
          szkoda czasu i pieniędzy.

K
          • paula29 Re: kiedy monitoring owu? 06.01.06, 22:42
            3 tabletki clo na dzien? strasznie duzo, czy to twoj pierwszy cykl?

metformax jest zapisywany nie na stymulacje, ale na PCO (zmniejszenie
            wydzielania cukru, ktorego za wysoki poziom rowniez zle wplywa na rosniecie
            pecherzyka)
            Luteina i duphaston to wlasciwie to samo, tylko zalezy jak sie to znosi. no i
            cena rozna. duphaston 30 dychy a luteina 3 zł. bralam duphaston i starsznie zle
            go znosilam a na luteinie jest cacy
            • zona29 Re: kiedy monitoring owu? 07.01.06, 19:18
              Hej,nie zrozumiałyśmy sie .clo jedna tabletka dziennie a trzeci dzień brania.Paula zaciekawiłaś mnie działaniem Metf.mam pco ale poziom cukru miałam zawsze bardzo niski. Kiedyś myślałam że moje zawroty głowy czy to nie sprawa cukru.Od kiedy biore Metf. (może ktoś tak miał)czuje sie inaczej tzn jakbym piła dużo kawy.Wieczorami moge dłubo siedzieć a kiedyś zasypiałam przed 22 Nie wiem dlaczego tak jest ale moemu mężowi to odpowiada.Po początkowym żłym reagowaniu (mdości, dziwne zawroty)ogólniw czuje sie nieżle po Metf. A teraz...jest piena sobota więc Was opuszczam i mobilizuje męża do działania.Pozdrawiam cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka