Gość: dunia IP: *.unitel.com.pl 13.11.02, 10:39 co myślicie o moich wynikach: endometrium 8mm, w jajniku prawym pęchęrzyk o średnicy 14mmm, lewy jajnik z drobnymi pęchęrzykami zatoka douglasa wolna.Czy to jest endometrioza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justyna Re: HSG` IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 13:11 nie, a który to dzień cyklu? Masz jakieś upławy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunia Re: HSG` IP: *.unitel.com.pl 13.11.02, 13:21 zawsze mam jakieś upławy ale to u mnie naturalne tak już mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: HSG` IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 17:40 to nic nie znaczy, masz dobre wg mnie wyniki, chodzi ci na pewno o USG, w 9 d. to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: HSG` IP: *.chello.pl / *.chello.pl 13.11.02, 14:48 Gość portalu: dunia napisał(a): > co myślicie o moich wynikach: endometrium 8mm, w jajniku prawym pęchęrzyk o > średnicy 14mmm, lewy jajnik z drobnymi pęchęrzykami zatoka douglasa wolna.Czy > to jest endometrioza Na pewno chodzi o HSG? Nie USG? O ile mi wiadomo (a leczyłam endo przez laparoskopię), najbardziej wiarygodną metodą diagnozowania endometriozy jest laparoskopia, a i to nie zawsze, czasami ogniska mogą być ukryte w tkankach. W moim przypadku HSG, które wykazało niedrożność jajowodów plus duża cysta na jajniku widoczna na USG nasunęły poważne podejrzenia, że to może być endo, bo innych "charakterystycznych" objawów nie miałam, laparoskopia potwierdziłą diagnoże, a przy okazji usunęli mi widoczne ogniska. Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że opis nie sugeruje nic strasznego, wymiary chyba mieszczą się w normie. Idź do lekarza, niech rozwieje Twoje wątpliwości i nie martw się na zapas. I daj znać, co powiedział lekarz, jestem ciekawa (oczywiście, jeśli chcesz) Odpowiedz Link Zgłoś