Dodaj do ulubionych

Pomocy co sie dzieje?

21.02.06, 19:56
Hej,
Moze któraś z was coś mi powie bo ja już nie wiem co o tym myślecsad Cylke mam
strasznie długie 40-41 od roku jak odstawiałam antyki. Ale nie długośc jest
najgorsza tylko to ze po badanaich prl wyszło ze mam podwyąszoną. W tym cyklu
miałam monitoring i 18 dc wyszło że kicha, kilka drobnych pecherzyków,
największy cos koło 12 mm i wg. gina szans na owu zero. Dostałąm zalecenie
bromek 1/2 tabletki 1 raz dzienie i od 18 do 27 dc luteine 1 tabletke rano i
wieczoerem. Gin zalecił branie leków i jeśli przez 2 cykle nic to bedzie
przymiarka do clo. W miedzy czasie badanie tsh i lh ( podejrzenie czy nie pco
) i jesli chcemy badanie nasienia. Wyluzowałam , pogodziałam się ze trzeba
powalczyc i mierzyłam dalej tempke. Wszyskie leki brałam jak zalecił i wielkie
moje zdziwienie gdy 28 dc taki piękny skok i temperaturka potem tez taka ze
pomyślałam mzoę to owu jednak? Ale po tych lekach, po luteinie ?coś mi nie
pasuje? Na monitoring nie poszłam juz po tym 18 dc wiec nie wiem co sie tam
działo w środku sad Nie mam innych objawów bo ze śluzem kicha a szyjki nie umim
wyczajać sad To mój pierwszy wykres i nie wiem zy coś nie wymyślam sobie i moze
ktos coś doradzismile o ile doczytała do konca smile Wielkie dzieki.linka do wykresu
daje nizej
img463.imageshack.us/img463/6232/wykres7xd.jpg
Obserwuj wątek
    • dagps Re: Pomocy co sie dzieje? 21.02.06, 20:33
      w cyklu z luteina mierzenie nie ma sensu, dobrze ze sie uczysz, ale skoro luteina to progesteron to temperatura moze miec zaburzony wykres. nawet bez lekow sama temperatura to za malo zeby stwierdzic owulacje. badania jakie masz zrobic to pewnie nie tsh a fsh i lh w 3 dniu cyklu.
      • ambrozja Re: Pomocy co sie dzieje? 21.02.06, 20:58
        Co do badań to zgadza się, pomyłka literowa smile
        Czyli z tego co napisałaś to wynika, że jesli lekarz zleca mi teraz luteine co
        cykl to nie mam w ogóle po co mierzyć tempki? A bromek tez jakos wpływa na wykres?
        Bo w takim razie aby ustalic ewentualnie kiedy mam owu i czy napewnoi nie mam to
        nie pozostaje mi nic innego niż monitoring sad ?? To chyba z jakims lekkarzem
        bardzo się z zaprzyjaźnie smile))) Druga kwestia to taka ze gin kazał mi brać
        luteine na skrócenie cykli ale skoro i tak nie widze poprawy żadnej ( tylko
        pierwszy cykl z luteiną był krótszy niz noarmlanie o 7 dni) to moze darowac
        sobie tą luteine ?
        • dagps Re: Pomocy co sie dzieje? 21.02.06, 21:36
          bromergon nie wplywa.
          czasem obnizenie proalktyny wystarczy zeby skrocic cykle. jezeli za to bierzesz luteine przed owulacja - a tego nie wiadomo u ciebie, to mozesz ja sobie zablokowac - powinno sie brac po owulacji. najpierw powinien byc monitoring, potem jesli nie ma owu zmienianie tego co ja blokuje - czyli prolaktyny, a potem luteina.
          • eve_23 Re: Pomocy co sie dzieje? 22.02.06, 08:15
            Własnie mam podobną sytacje, tylko ze biore duphaston, ale to jest to samo. Od
            16 dn. cyklu zaczełam brac duphaston i dzisiaj wziełam ostatnią tabletke i bede
            czekac na ores, zastanawiam sie kiedy dostane. Bromergon biore drugi tydzien.
            Moje cykle tez są długie, bezowulacyjne,pecherzyki marne około 10 mm, w srodku
            cyklu monitorowane bez dominujacego.Z przekorą biore ten duphaston od 16 dn.
            cyklu moze powinnam pozniej zaczac zeby nie zahamowac owu, ale tak kazał
            lekarz.
            Ambrozjo podobnie jak ty za dwa miesiące mam sie pokazac w srodku cyklu, wtedy
            sie okarze czy leczenie poskutkowało jak nie to czeka mnie clo.
            U mnie z prl było tak, ze była za wysoka po obciążeniu i to duzo, oznaczałam
            tsh ale było ok, mam zamiar zbadac estradiol, lh i fsh, ale teraz pada pytanie
            czy biorąc te leki ma to jakis sens, czy wynik bedzie w takim razie miarodajny,
            podbnie jak bym chciała oznaczyc progesteron?? Czy powyzsze hormony bada sie w
            pierwszych trzech dniach cyklu czy tylko w trzecim, na czczo?? rano??Czy po
            pierwszym cyklu z lekami ma to juz sens, czy odczekac i spróbowac za m-c??
            Prosze o odp. mysle obie nas to zaintersuje
            E.
            • dagps Re: Pomocy co sie dzieje? 22.02.06, 09:27
              po kolei: na @ bedziesz czekala 2-5 albo do 10 dni.
              te badania w 2-4 dnia cyklu, najlepiej rano na czczo, choc akurat w ich przypadku to nie ma wielkiego znaczenia. nie wiem jak w cyklu z bromergonem, moze zmieniac wynik, bo obniza prl a to wszystko powiazane. duphaston za to nie szkodzi, bo w momencie ostatniej tabletki poziom progesteronu spada i jak juz dostaniesz @ to nie ma po nim sladu, wiec w 2-4 dnia badania sa wiarygodne.
              • ambrozja Re: Pomocy co sie dzieje? 22.02.06, 17:34
                Ja od odstawienia luteiny czekam już 12 dzien a @ nie widać sad Piersi starsznie
                mnie bola i czuje się okropniesad Jutro bede mieć 41 dc i jeśli dostane @ to
                bedzie tak jak normalnie bez brania luteiny. Wiec nie bardzo chyba mi pomaga na
                skrócenie cyklu. Teraz jak bede robic te badania lh i fsh na poczatku nowego
                cyklu to nie wiem czy przestac brać bromek, czy on przypadkiem nie zafałszuje
                wyniku? Ale z drugiej strony jak go nagale odstawie to dopiero mogą cuda wyjsć sad((
                Wszystko to zwariowane, mam poczucie jakbym działała na ślepo i odbijam się od
                ścian sad( Na to pomoze to na inne zaszkodzi, czuje się jak królik doswiadczalny sad((
                • dagps Re: Pomocy co sie dzieje? 22.02.06, 18:12
                  to dziwne ze tak dlugo czekasz, albo byla za mala dawka albo czas na test. 14 dnia czas na lekarza.
                  • ambrozja Re: Pomocy co sie dzieje? 22.02.06, 19:42
                    Własnie dostałam @. Czułam ze się zbliża dlatego czekałam. Nawet dobrze bo w
                    piątek bedzie 3 dc i zrobie sobie te dwa hormony. Tylko czy ten bromek nie zaburzy
                    ich wyniku?? Jak myślicie? Brac go normalnie co wieczór 1/2 tabletki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka