Dodaj do ulubionych

MAR test - czy ktoś dokładnie wiec coś o tym?

15.03.06, 13:17
Witajcie,

ostatnio trochę posłuchałem o tym teście i podobno ma on duże znaczenie w
spłodzeniu potomka. Czy macie jakieś informacje na ten temat, co to jest za
test, o co tam chodzi, czy dużo jest przypadków że jego wynik negatywny nie
pozwala na doprowadzenie do zapłodnienia.
Pozdrawiam
Oczekujący
Obserwuj wątek
    • korlewna Re: MAR test - czy ktoś dokładnie wiec coś o tym? 15.03.06, 13:35
      mar-test to badanie wykonywane na nasieniu. Wykrywa przeciwciala
      przeciwplemnikowe w nasieniu. U mojego męza konsekwencja jest taka, ze sklejają
      się plemniki - im więcej czasu uplywało, tym więcej było sklejonych. Oczywiście
      sklejone plemniki to nieuzyteczne plamnikisad(( Nie wiem, czy moga byc inne
      skutki pozytywnego testu.
      Ważne jest też w jakim % mar-test jest dodatni, bo jeslli to jest np. tylko 5%
      po 10 min. to nie nalezy się przejmowac, bo podobno każdy męzczyzna ma prawo
      iles tam mieć sklejonych.
      Zwykle jeśli mar-test jest dodatni, a badanie z krwi nie wykazuje przeciwcial
      (ASA) to ten czynnik jest do wyeliminowania (bakterie? wirusy?), ale jeśli
      przeciwciala są takze w krwi to się je ma i koniec kropka. Podobno mozna
      szczepić, ale wielu lekarzy odradza ze względu na malą skuteczność.
      Na pewno w znaczym stopniu nie dopuszczają do sklejania podczas przygotowania
      nasienia do iui, czy in vitro.
      To chyba tyle wiem na ten temat, przynajmniej w takim zakresie ja i maz bylismy
      zainteresowani. jak coś więcej znajde to podeslę.
      pozdrawiamsmile
      • katarina011 do Korlewny 15.03.06, 18:58
        W zwiazku z tym ,ze jestes dosyc obeznana z tematem przeciwcial mam do Ciebie
        kilka pytan.
        Sama od roku szukam roznych informacji na ten temat (glownie w literaturze
        angielskojezycznej, bo w polskiej jest malo watkow), bo problem dotyczy mojego
        meza
        U mojego M. Mar test igg wynosi 100%, natomiast test Friberga nie wykazal
        przeciwcial we krwi. Maz nie ma zadnych bakterii, wirusow, zylakow powrozka,
        nie przechodzil swinki, nie odniosl zadnych urazow - wiec skad te przeciwciala
        i to w tak duzej ilosci???
        Konsultowalismy wyniki badania nasienia z pania doktor z poradni genetycznej i
        ona mowi, ze to jest bardzo swiezy problem dla nauki, ktora jeszcze nie zna na
        niego odpowiedzi (moze to zanieczyszczenie srodowiska, moze stresy,
        moze...wszystko na razie w sferze domyslow)
        Napisz mi ,prosze, w jakiej ilosci u Twojego M. sa przeciwciala i jak wygladaja
        w zwiazku z tym pozostale parametry nasienia. Czy sie leczycie i ewentualnie
        jak oraz skad czerpiesz wiedze o tym problemie.

pozdrawiam
        • katarina011 Re: do Korlewny 15.03.06, 19:23
          Najpierw napisalam, a potem dopiero doczytalam troche wiadomosci na Twoj temat.
          Po pierwsze GRATULACJE za pozytywny rezultat IUI.
          Wyniki Twoj M. ma naprawde dobre i w literaturze rzeczywicie jest
          potwierdzone, ze przy takiej ilosci, a zwlaszcza ruchliwosci plemnikow IUI ma
          sens. Nie doczytalam natomiast o ilosci przeciwcial.
          • korlewna Re: do Korlewny 16.03.06, 08:46
            Mój mąż w nasieniu ma przeciwciala - mar-test na poziiomie 40%. Natomiast ma
            tez sredniododatnie ASA.
            To co wiem na ten temat pochodzi z odpiowiedzi na moje upierdliwe (hihihih)
            pytania. Jak czegoś nie wiem, albo cos mnie dziwi to pytam albo lekarza,
            albo "Prawą rękę" mojego doktora.
            Macie test Friberga (czy jak się to pisze) w porządku, to znaczy, ze Ty i mąz
            nie kłocicie sie ze sobą, a to jest najwazniejsze smile)
            Dobrze, ze nie ma mąż zadnych bakterii, wirusów i innych, a czemu więc ten mar-
            test taki nieladny?? nie mam zielonego pojęcia, z tego co się orientuje to
            moze być bardzo duzo przyczyn, w tym także taka, ze "ma to i juz". Ale po moim
            męzu widzę, ze to się zmienia..... Przy pierwszej iui nasienie bylo posklejane,
            a juz przy kolejnym podejsciu ladne, aż się lekarz zdziwil.
            Pozdrawiam serdecznie
    • agata73 Re: MAR test - czy ktoś dokładnie wiec coś o tym? 16.03.06, 07:36
      Jeżeli są przeciwciała, to trochę to utrudnia, szczególnie naturalne starania,
      na szczęśćie przy przygotowywaniu do IUI większość przeciwciał sie wyplukuje, a
      w najgorszym przypadku - trzeba zrobić ICSI i wtedy przeciwciała już nie mogą
      nic zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka