Dodaj do ulubionych

Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpretować.

21.03.06, 15:44
Właśnie przyniosłam wyniki badań i niewiem co o nich sądzić. 3 miesiace temu
miał w innym miejscu robione i tam były normy, a do tych wyników jakoś norm
nie mogę dopasować. Ktoś zna normy do tych wyników. Jakie te wyniki są?

ROBIONE DZISIAJ:
1.Abstynencja 7 dni
2.ilość dostarczonego nasienia: 3,5 ml
3.konsystencja: półpłynna
4.leukocyty:pojedyncze
i teraz WAŻNE:
5.plemniki energiczne o ruchu postępowym:32ml/ml
6.plemniki energiczne o ruchu innym niż postępowy:18mln
7.plemniki słabe o ruchu postepowym:14 mln
8.plemniki słabe o ruchu innym niż postępowy: brak
plemniki martwe:136 mln
Razem ilość plemników o ruchu postępowym:46 mln.

Natomiast 3 miesiące temu ( gdzie indziej robione były nastepujące)- CHODZI
MI O TO CZY SIĘ POPRAWIŁY:
ROBIONE W GRUDNIU:
1. Abstynencja 3 dni
2.Obj: 3,5
3.Ilość plemników :14,8 mln/ml i tutaj były normy podane >20
4.Ruchliwość :10 , a norma >50 %
i własnie chodzi mi o porównanie wynkików czy się poprawiły- bo w tych
grudniowych były podane normy, a w tych dzisiejszych wychodzi strasznie dużo
plemników i trochę to dla mnie niemożliwe. Chodzi mi o interpretacje
dzisiejszych badań, a może jak ktoś potrafi porównanie z grudniowymi.
Obserwuj wątek
    • maluszek100 Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 21.03.06, 16:07
      liczba plemników wyraźnie wzrosła. Co do ruchliwości tez jest ok. Powiedz mi
      ile czasu twój mąż brał leki na poprawe nasienia ???
      • atrakcyjna2 Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 21.03.06, 16:50
        Leków żadnych poważnych nie brał, w ciągu 3 miesięcy zużył 30 tabletek
        androwitu-a powinien zużyć 90, po prostu raz jak pamiętałam to mu dałam -
        szczególnie ostatnio, bo zauważyłam ,że mija 3 miesiąc a tu całe opakowanie
        androwitu leży w szafce, poza tym ostatni tydzień brał zincas i wit. A+E.
      • maluszek100 Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 21.03.06, 17:13
        Co powiedział wam gin. Czy chodziło o to że mąż miał mało plemników ? czy o to
        że była zła ruchliwosć ? jaką miał patologie i morfologie ???
        • atrakcyjna2 Ktoś mi odpowie. 21.03.06, 17:34
          Morfologia była dobra.
    • atrakcyjna2 Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 21.03.06, 16:46
      Właśnie o to chodzi ,że to trochę niemożliwe,żeby z 14,8 wzrosło do 200 mln
      plemników w ciągu 3 miesięcy. Właśnie tego nie rozumiem. fakt że w innym
      miejscu robione i właśnie dlatego nie znam do tych dzisiejszych wyników norm, a
      tam kobieta też za bardzo nie wiedziała.
    • atrakcyjna2 Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 21.03.06, 18:24
      Już sama pomyślałam - wyniki są złe , bo wychodzi mi 23 % ruchliwych zdatnych,
      a powinno być powyżej 50 %. Dobrze myślę?- te 50 % trzeba przyjąc do swoich
      wyników tak? czy do normy? Jak do normy to wtedy by tylko wystarczyło 10 mln
      plemników ruchliwych zdatnych-a chyba niestety też ważne są te martwe- sama
      niewiem. Fakt,że w tym przypadku- 23 % badania by były lekko poprawione ( po
      prostu stosunek martwych do żywych podobny tylko większa ilość żywych i martwych
      ( czyli rozumiem ruchliwość tak myśląc -obliczając % z męża grupy A i B wzrosła
      tylko niewiele. Bo martwych było 90 % , a teraz jest trzy czwarte.
      • atrakcyjna2 Dla dori 25.03.06, 14:58
        Tam w pierwszej linijce są opisane wyniki męża i z grudnia i z marca.
      • 56at Re: Badanie nasienia- proszę pomóżcie zinterpreto 26.03.06, 06:33
        Z cała pewnościa 50% swoich plemników a nie 50% normy
        • atrakcyjna2 do 56at 26.03.06, 10:09
          No niewiem czy tak by było - do 50 % swoich plemników. Biorąc coś takiego pod
          uwagę to np: ktoś ma w 1 ml 1 mln, i z tego 50 % ma klasy A+ B, to wtedy
          należałoby uzać wg. Twojego myślenia że wyniki są dobre ,a tak nie jest ,bo
          jest tylko bo by było tylko 500 tys. plemników gr. A+B ,a więc ciężko by było
          zajść w ciążę naturalnie przy tak małej ilości. Gdyby natomiast brać wg. normy
          to ilość plemników z normy to powyżej 20 mln /mla więc gr A+B 50 % czyli 11
          mln/ml. No i sama widzisz porównanie 11mln plemników z normy do np. wyżej
          przytoczobnego przykładu 500 tysiecy. Te wyniki z 11mln plemników i 75 % żywych
          będą dobre , natomiast z tymi 500 tysiacami ruchliwych raczej człowiek bedzie
          miał problem z zajściem. Biorac pod uwage w obu przypadkach ,że reszta innych
          par. jest w normie.
          • atrakcyjna2 Re: do 56at 26.03.06, 10:21
            Tzn. może mnie źle zrozumiałaś bo chodziło mi ,że jeśli ktoś ma poniżej 20 mln
            pl. w ml to nigdy nie bedzie miał prawidłowej ruchliwości i tak oczywiście te
            męża przyjęłam do jego normy i w grudniu miał za mało plemników a teraz są już
            w normie ilość , tylko ruchliwość jest zła nadal. A w grudniu to było pl. 14,8
            mln/ml wszystkich a więc nawet nie było po co ustalać normy w ruchliwości bo na
            starcie ilość plemników jest mała- no chyba że by wyszło 80 % ruchliwych gr.
            A+B-czyli ponad 11 mln w gr. A+B-to by były dobre wyniki ( co oczywiście jest
            mrzonką), bo wiadomo że zazwyczaj jak ilość za mała to najczęsciej ruchliwość
            też jest kiepska.
          • 56at Re: do 56at 26.03.06, 10:52
            Teraz to całkiem nie rozumiemsad
            Spermogram ma pokozac ilości i morfologioe plemników a nie mozliwośc lub brak
            mozliwości zajścia w ciąze
    • 56at atrakcyjna 26.03.06, 10:56
      sprawa jasna źle zrozumiałam masz racje
      przepraszam za zamieszanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka