Dodaj do ulubionych

torbiele czekoladowe

12.04.06, 14:16
dziewczyny może wiecie coś na ten temat?kiedy powstają torbiele czekoladowe?
czy to w następstwie endometriozy? czy może po niepękniętych pęcherzykach?
przed rozpoczęciem starań o dzidzie brałam chyba przez 5 lat tabletki anty.:
(od roku nie powstaja nowe torbiele ale wcześniej miałam z nimi problem no i
na początku zdiagnozowano u mnie torbiele "czekoladowe"dzięki za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 14:45
      Endometrioza.
      samozdrowie.interia.pl/kobiece/dolegliwosci/news?inf=481019
      • jola733 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 14:50
        miałam laparoskopię, leczono mnie przez 6 miesięcy danazolem.jest szanasa aby
        tym lekiem zlikwidować to chorubsko?
        • monia515 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 14:56
          Tak- ja po Danazolu (brałam rok) i Zoladexie zaszłam naturalnie w ciążę.
          Jeśli nie masz objawów endometriozy, to byc może już jesteś zaleczona. Piszę
          zaleczona, bo często ta choroba lubi wracać. Teraz masz najlepszy czas na
          strarania o dzidziusia- jeśli oczywiście reszta jest w porządku (masz owu,
          hormony w porządku, plemniki ok, drożne jajowody itp).
          U mnie choroba wróciła po 2 latach.
          • jola733 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 15:02
            gin. twierdzi że owulacje mam.( miałam monitorowane cykle, robiłam testy Lh i
            mierzyłam temp.) plemniki były badane dawno ale parametry były b.
            dobre.hormonów mi nie badał bo twierdził że to nie jest mi potrzebne smile ale w
            przyszłym cyklu dostanę na nie skierowanie bo sobie zażyczyłam. może mam wrogi
            śluż?też to sprawdzę w przyszłym cyklu. i jeśli hormony będą ok. to badamy
            ponownie "żołnierzyki"do pewnych decyzji dojżałam czytając posty na tym
            forum .smile
          • jola733 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 15:04
            napisz mi jeszce proszę jakie były u Ciebie objawy endometriozy i skąd wiesz że
            powróciła po dwóch latach? acha jajowody mam drożnesmile
            • monia515 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 15:41
              Objawy -mam takie jak przy endometriozie:
              -nie moge zajść w ciążę
              -obfite @
              -plamienia
              -silne bóle przed @
              -@ czasami 10 dniowa i dłuższa
              Wiem, że wróciła, bo wróciły wszystkie objawy oraz znów mam zlepione jajowody
              (miałam juz udrażniane 3 razy). Miałam ISCI- niestety też sie nie powiodło-
              lekarz twierdzi, że w dużej mierze winą należy obarczyć endometriozę i mój wiek.
              • jola733 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 15:58
                a u mnie jest tak:
                - nie mogę zajść w ciążę
                - plamienia dzień przed @ póżniej 2 lub 3 dni krwawienie ( nie jest obfite
                czasami wydaje mi się że " kiepskie"po @ 2 lub 3 dni plamienia
                - pobolewa mnie brzuch przed @ ale nie jest to ból uciążliwy
                - @ trwa z plamieniami 5,6 dni.
                żaden gin. nie mówił mi że mam zlepione jajowody. w pierwszej laparoskopii
                wyszedł jeden niedrożny.teraz miałam robione hsg i są drożne.laparoskopię
                miałam jeszcze raz przez torbiel ( wydaje mi się że to przez przestymulowanie -
                brałam clo.)
                co Ty na to? na jakiej podstawie gin. stwierdził ż emasz zlepione jajowody?
                • jola733 Re: torbiele czekoladowe 12.04.06, 15:59
                  danazol skończyłam prawie rok temu smile
                  • monia515 Re: torbiele czekoladowe 13.04.06, 10:56
                    co Ty na to? na jakiej podstawie gin. stwierdził ż emasz zlepione jajowody?
                    Raz podczas operacji, potem miałam 3 razy hsg, w tym 2 na własne życzenie. za
                    każdym razem były posklejane i trzeba było je udrażniać.
                    • jola733 Re: torbiele czekoladowe 13.04.06, 11:08
                      ja już nie wiem co mam robićsadu mnie są drożne jajowody, nic nigdy gin. nie
                      wspominał że mam posklejane jajowody ( miałam dwa razy robioną laparoskopię 1
                      raz ponieważ trzeba było usunąć torbiele - to było 5 lat temu na początku na
                      początku starań o dzidzię, a drugi raz po clo.) możesz mi coś poradzić?smile
                      • monia515 Re: torbiele czekoladowe 13.04.06, 11:15
                        Nie wiem co Ci poradzić. Naprawdę.
                        Jak masz drożne jajowody i nie masz objawów endometriozy, to znaczy, że jestes
                        wyleczona. Szukaj innej przyczyny niemożności zajścia w ciążę- zrób hormony,
                        zbadaj plemniki, monitoruj cykle itp.
                        Ja sie leczę juz 13 lat bez skutku, więc jakbym wiedziała co zrobić, to na
                        pewno bym juz miała dzidzię.
                        • jola733 Re: torbiele czekoladowe 13.04.06, 11:26
                          monia kochana! napisałam Ci wyżej moje objawy. możesz jeszcze na to zerknąć?
                          czy pasują do endometriozy?chciałam jeszcze dodać że dosyć często (nie w każdym
                          cyklu) mam tydz. przed @ jakieś dziwne mdłości zwykle wieczorem i od kilku
                          miesięcy często bolą mnie piersi ( bez względu na to jaki to dzień cyklu. ma to
                          jakiś związek z endometriozą?
    • ela_8_4 Re: torbiele czekoladowe 28.05.15, 08:24
      Ja właśnie się dowiedziałam, że mam torbiel czekoladową i od razu mam mieć inseminacja... zapytałam się, czy wcześniej nie powinnam mieć laparoskopi ale gin powiedział, że nie ma sensu bo jakaś endometrioze mam skoro mam torbiel czekoladową w jajniku... kurde nie wiem co robić, czy zdecydować się na inseminacje czy iść do innego gina i poprosić o laparo uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka