aga286 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 08.05.06, 14:48 za szybko przycisnęłam. DZiewczyny co myślicie prl 1722 (norma 127-637) wiem, że jest dużo za wysoka, FSH 6,23 (3,5-12,5), LH 8,68 (2,4-12,6) Będę podchodzić jeszcze raz do IVF, czy ta prl ma duży wpływ? Odpowiedz Link Zgłoś
pysia102 Prolaktyna 09.05.06, 12:19 cześć właśnie wróciłam ze szpitala byłam na obserwacji cyklu, też mam podwyższoną prolaktynę i na pocieszenie powiem ci, że w szpitalu była dziewczyna, która miała podwyższoną prl (1010)i zaszła w ciążę.Cuda się zdarzają, głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 08.05.06, 16:52 Prolaktyna ma wplyw nie tylko na owulacje (a dokladnie jej brak) ale moze powodowac poronienie ... Dlatego lepiej sie nia zajac przed ivf. Badalas tsh? Tez lepiej zbadac przed ivf. Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 08.05.06, 17:12 tsh też mam w normie, mój prof powiedział, żebym tą prl zostawiła w spokoju, sama nie wiem co mam robić? Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 09.05.06, 12:37 tak TSH też w normie. teraz szykuję sie do laparo, a potem IVF Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 09.05.06, 13:46 Z tym tsh to roznie bywa - mozna miec w normie a mimo to niedoczynnosc tarczycy. Mozna zapomniec o tarczycy jedynie jak tsh jest ponizej 2. W samym zaplodnieniu invitro prolaktyna nie powinna przeszkadzac. Tez czytalam, ze sa kobiety ktore maja wysoka prolaktyne i maja owulacje, zachodza w ciaze ale na pewno nie wszystkie bo nawet na tym forum sa kobiety ktore zaszly dopiero po obnizeniu prolaktyny. Wlasnie zerknelam na abstrakty art. naukowych i tam rzeczywiscie lepsze wyniki stymulacji mieli jesli nie leczyli prolaktyny - przed ICSI. www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11228065&query_hl=2&itool=pubmed_docsum Z kolei w art. ponizej nie zauwazyli wyraznej roznicy przy normalnej prolaktynie czy lekko podwyzszonej: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=7843446&query_hl=9&itool=pubmed_docsum wyadej mi sie, ze jesli Twoj lekarz nie chce tej prolaktyny obnizac to pewnie ma powody. Ale mozesz jeszcze poczytac forum na bocianie - tam jest duzo wiecej kobiet, ktore podchodzily do invitro. pozdr. ula Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: Prolaktyna!!!!!!!!! 09.05.06, 15:51 to-ja-007 bardzo dziękuję za info. Ostatnio miałam robione USG tarczycy i wszystko wyglądało w porządku. Chyba przestanę się marwić tą prl i grzecznie posłucham mojego prof, w końcu tez jest endokrynologiem. Odpowiedz Link Zgłoś