Gość: Mika IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 18:27 Od roku mam problemy z zajściem w ciążę. USG wykryło małego mięśniaka 1,3 cm. Czy taki mięśniak może wpływać na płodność? Będę wdzięczna za Wasze porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pia Re: mięśniaki a ciąża IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 13:50 W maju poszłam na wizytę kontrolną, sprawdzić czy wszystko jest ok i przygotować się do zajścia w ciążę. Podczas usg lekarz odnalazł mięśniaka 2,1 cm zlokalizowanego tuż przy tylnej ściance macicy. Ponieważ laparoskopia groziła uszkodzeniem macicy nakazano mi intensywnie postarać się zajść w ciążę (przy takim umiejscowieniu mięśniaka jak u mnie jest to całkowicie możliwe). Trochę sie więc staraliśmy, ale tak na serio wzięłam się do tego w grudniu (test owulacyjny). A rezultat: w zeszły poniedziałek zobaczyłam pęcherzyk płodowy z bijącym serduszkiem. Niestety mięśniak też zaczyna rosnąć, ale dostaję leki i mam nadzieję, że się nimi zatka i zniknie. Tak więc jeżeli mięśniak nie jest umiejscowiony w jakimś "strategicznym" punkcie, to spokojnie można zajść w ciążę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: mięśniaki a ciąża IP: 195.116.95.* 22.01.03, 14:26 My staramy się o ciążę od ponad dwóch lat; niestety bezskutecznie. Maiłam badaną drożność jajowodów, sto tysięcy USG i nagle miesiąc temu lekarz wypatrzył u mnie mięśniaka. Teraz już mam mniejszą nadziję, że normalnie zajdę w ciążę. Bo albo histeroskopia (wtedy 100% pewności, czy to mięsniak; ale też ryzyko popaprnia po jego wycięciu) albo inseminacja (a tu z mięsniakiem nie wiadomo czy się uda, a beż mięsniaka - patrz co po histeroskopii). Wyć mi się chce, bo tak źle i tak niedobrze. Tracę wiarę i matrwię się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: mięśniaki a ciąża IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 10:15 Nie dość, że od samego początku (czyli już od dobrych paru lat) mam problemy z donoszeniem ciąży (macica jednorożna), mimo tego jedno dziecko już jest )), to obecnie od 3 miesięcy wiem, że mam liczne mięśniaki deformujące jamę macicy. Ale test sprzed tygodnia jest dodatni!!!!! Leżę grzecznie, biorę leki i czekam na USG. Nie tracę nadziei.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: mięśniaki a ciąża IP: mail:* / 10.196.1.* 12.02.03, 12:29 Jesli mięśniak jest w dnie macicy, to w zasadzie w zajściu w ciążę nie powinien przeszkodzić.Doktor u ktorej sie lecze m aprzypadki kobiet, u ktorych miesniaki maja 5,6 cm. Moj ma 1,7 a oprocz tego mam torbiel na jajniku i bezowulacyjne cykle. Ale dzisiejsza medycyna byc moze nam pomoze. Głowa do góry ja nie trace nadziei i Ty też jej nie trać. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś