Dodaj do ulubionych

mięśniaki a ciąża

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 18:27
Od roku mam problemy z zajściem w ciążę. USG wykryło małego mięśniaka 1,3 cm.
Czy taki mięśniak może wpływać na płodność? Będę wdzięczna za Wasze porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pia Re: mięśniaki a ciąża IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 13:50
      W maju poszłam na wizytę kontrolną, sprawdzić czy wszystko jest ok i
      przygotować się do zajścia w ciążę. Podczas usg lekarz odnalazł mięśniaka 2,1
      cm zlokalizowanego tuż przy tylnej ściance macicy. Ponieważ laparoskopia
      groziła uszkodzeniem macicy nakazano mi intensywnie postarać się zajść w ciążę
      (przy takim umiejscowieniu mięśniaka jak u mnie jest to całkowicie możliwe).
      Trochę sie więc staraliśmy, ale tak na serio wzięłam się do tego w grudniu
      (test owulacyjny). A rezultat: w zeszły poniedziałek zobaczyłam pęcherzyk
      płodowy z bijącym serduszkiem. Niestety mięśniak też zaczyna rosnąć, ale
      dostaję leki i mam nadzieję, że się nimi zatka i zniknie. Tak więc jeżeli
      mięśniak nie jest umiejscowiony w jakimś "strategicznym" punkcie, to spokojnie
      można zajść w ciążę. Powodzenia!
    • Gość: Asia Re: mięśniaki a ciąża IP: 195.116.95.* 22.01.03, 14:26
      My staramy się o ciążę od ponad dwóch lat; niestety bezskutecznie. Maiłam
      badaną drożność jajowodów, sto tysięcy USG i nagle miesiąc temu lekarz
      wypatrzył u mnie mięśniaka. Teraz już mam mniejszą nadziję, że normalnie zajdę
      w ciążę. Bo albo histeroskopia (wtedy 100% pewności, czy to mięsniak; ale też
      ryzyko popaprnia po jego wycięciu) albo inseminacja (a tu z mięsniakiem nie
      wiadomo czy się uda, a beż mięsniaka - patrz co po histeroskopii). Wyć mi się
      chce, bo tak źle i tak niedobrze. Tracę wiarę i matrwię się.
    • Gość: gosia Re: mięśniaki a ciąża IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 10:15
      Nie dość, że od samego początku (czyli już od dobrych paru lat) mam problemy z
      donoszeniem ciąży (macica jednorożna), mimo tego jedno dziecko już jest smile)),
      to obecnie od 3 miesięcy wiem, że mam liczne mięśniaki deformujące jamę macicy.
      Ale test sprzed tygodnia jest dodatni!!!!! Leżę grzecznie, biorę leki i czekam
      na USG. Nie tracę nadziei....
    • Gość: Ewa Re: mięśniaki a ciąża IP: mail:* / 10.196.1.* 12.02.03, 12:29
      Jesli mięśniak jest w dnie macicy, to w zasadzie w zajściu w ciążę nie powinien
      przeszkodzić.Doktor u ktorej sie lecze m aprzypadki kobiet, u ktorych miesniaki
      maja 5,6 cm. Moj ma 1,7 a oprocz tego mam torbiel na jajniku i bezowulacyjne
      cykle. Ale dzisiejsza medycyna byc moze nam pomoze. Głowa do góry ja nie trace
      nadziei i Ty też jej nie trać.
      Pozdrawiam
      Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka