23.05.06, 20:56
Hej,
ja też jestem tu nowa i proszę o podpowiedź.
Za kilka dni idę na HSG i jak wszystko będzie ok, to zrobimy IUI. W związku z
tym mam kilka pytań: czy IUI jest refundowane (bo gdzieś tak usłyszałam, ale
nie wiem, czy to jest aktualne), ila kosztuje prywatnie (co wchodzi w koszt -
jakie badania, zabiegi itp.), kiedy jakie leki trzeba przyjmować w cyklu z
IUI, no i jak to dokładnie wygląda technicznie.
Wielkie dzięki za odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • otylkaa Re: IUI 24.05.06, 08:53
      podobno jest refundowany, ale większość z nas robi go prywatnie. Ceny sa
      zróżnicowane - w zależnośći od kliniki. Wg. mojej wiedzy od 400 zł do nawet
      1000 zł całość (usg, pobranie i badanie nasienia, zabieg).
      IUI wykonuje się po wcześniejszym monitoringu na cyklu naturalnym lub
      stymulowanym (na pęcherzyk niepękni ęty lub pękniety). Sam zabieg trwa kilka
      minut. Przychodzicie z mężem do kliniki, on oddaje swoje nasienie, następnie
      jest ono odpowiednio przygotowywane i podawane za pomoca cewnika do macicy.
      Samo podanie jest bezbolesne i trwa kilka minut . Potem musisz poleżeć z 15-20
      minut i do domu!!! W zależnośći od zaleceń od następnego dnia [przyjmuje sie
      luteinę lub duphaston - az do momentu testu. Jeżeli nie jesteś w ciązy
      przestajesz zarzywać hormon i czekasz niestety na @. Jeżeli jest ok , to
      nastepna @ za 9 m-cy, czego Nam wszystkim życzę!

Więcejj info znajdziesz na forum, tylko troche poszukaj!!

Powodzenia
      • korlewna Re: IUI 24.05.06, 10:03
        Ja za pierwszą iui zaplacilam (lącznie, ze wszystkim, z lekami, bez
        diagnostyki) ok. 600 zl, a za drugą 1600 zl
        A poza tym to otylka wszystko opisala.
        • nowakaga5 Re: IUI 24.05.06, 10:50
          Dzięki wielkie za odpowiedzi.
          Ja miałam już USG nie raz i pęcherzyki w obu jajnikach mi pięknie rosną.
          Również poziom progesteronu mierzony już w 3 cyklach jest ok bez brania luteiny
          czy Duphastonu. Po clo i luteinie tylko mnie głowa bolała, a okazało się, że
          brałam niepotrzebnie. Dlatego chyba nasze pierwsze IUI będzie bez stymulacji.

Jak możecie, napiszcie jeszcze które Kliniki w Warszawie polecacie i ile tam
          kosztuje IUI (tylko te, w których podają nasienie po obróbce).
          • korlewna Re: IUI 24.05.06, 11:07
            Ja o W-wie za duzo nie moge powiedziec, bo iui mialam w Łodzi, ale największą
            sławą i doskonałą opinią cieszy sie Novum, tylko tam ceny sa niestety wysokie.
            O klinikach poczytaj na forum :forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=747
            Poszukaj dobrze, bo sporo o Warszawie dziewczyny pisalysmile
          • zielona77 Re: IUI 24.05.06, 11:10
            interesują Cię kliniki w W-wie, ale dla porównania podaję cenę w gabinecie
            prywatnym w B-stoku (MedGyn)- 100 zł za IUI, preparatyka - refundowana przez
            NFZ, wprowadzono od 15.05(w dniu IUI przyjmowana jesteś do szpitala AM -
            wypełniana jest karta przyjęcia bez konieczności przebierania się; na oddział
            wchodzisz jedynie na zabieg smile. Jeśli nie ma wskazań do stymulowania, to należy
            doliczyć jedynie koszt wizyty i USG(*2) przed umówionym dniem IUI oraz leków
            (Duphaston, Pregnyl i bakteriobójczy). U mnie łącznie to 255 zł - IUI tydzień
            temu.
          • pajda Re: IUI 24.05.06, 11:35
            Jeżeli chodzi o kliniki lezczenia niepłodnosci to w Warszawie właściwie są
            dwie: Novum - koszt 750 zł i Invimed - 800 zł. Z tego co sie orientuje iui w
            Warszawie nawet po obróbce nasienia można wykonać równiez w innych miejscach -
            poszukaj na forum niepłodność - kliniki, na pewno coś znajdziesz
            • morusia Re: IUI 24.05.06, 14:54
              w katowickiej Provicie na cyklu naturalnym 450 zł - USG + zabieg+
              uprzednia "obróbka" nasienia. Po oddaniu nasienia ok 1,5 godziny przerwy na
              wspomnianą obróbkę. W zależności od kliniki można dostarczyć nasionka w jałowym
              pojemniczku do 1/2 godziny od oddania - wtedy nie trzeba chłopa targać. IUI nie
              boli chyba że ma się skrzywione wejście do macicy wtedy niestety tzw kulciąg i
              to trochę boli, ale do przeżycia - sama wypróbowałam przy 1 podejściu, przy
              drugim na szczęście nie było potrzeby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka