Dodaj do ulubionych

ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w ciążę?

IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 03.02.03, 17:38
Przeczytałam już wiele na temat endometriozy na tym forum, ale nigdzie nie
trafiłam na bezpośrednią odpowiedź na moje pytanie.
Czy fakt, że mogę mieć znów endo (leczona, ale nie wiem czy nie wróciła) może
bezpośrednio przyczyniać się do tego, że nie udaje nam z maleństwem??
Mieliśmy już 3 inseminacje, 2 in vitro i nadal nic.
Już nie wiem, gdzie szukać przyczyny niepowodzeń.
Obserwuj wątek
    • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 03.02.03, 18:19
      Wiesz trudno powiedzieć. Myślę że jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz.
      Endometrioza utrudnia zajście w ciążę. Ja w związku z tym mam niedrożne
      jajowody, jestem po 2 ICSI i nadal nic. Może w naszych przypadkach niestety to
      kwestia szczęścia, jednym się udaje, jednym nie. Życzę podwójnego szczęścia
      Tobie, sobie i wszystkim!!!
    • Gość: Myszka Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 21:47
      Niestety endometrioza może mieć wpływ na zajście w ciążę, a konkretnie na jej
      brak. Trzy lata temu miałam endo, leczoną. W trakcie tych lat próbowaliśmy
      wszystkiego, robiąc coraz to nowe badania. Wszystko okazywało się funkcjonować
      bez zarzutów. Uparłam sie więc na testy immunologiczne w Łodzi u prof.
      Malinowskiego. Dużo tu o nim krąży informacji. Okazało się że mam nawrót endo.
      I to niestety może być powód ciągłych klęsk. Z opowieści profesora wynika, że
      śluzówka, która rozprzestrzenia się wewnątz na inne organy, tworzy ogniska
      zapalne, te z kolei wywołują w organiźmie ciągły stan podrażnienia
      immunologicznego. Ponieważ tkanka, która powinna wyścielać macicę, panoszy się
      wszędzie, organizm odczytuje ją jako ciało obce (nie w tym miejscu) i pobudza
      układ immunologiczny do działania. Nawet jeśli uda się z zapłodnieniem, to
      zarodek traktowany może być jako intruz, może mieć problem z zagnieżdżeniem lub
      ulegnie przy okazji walki organizmu z całem obcym - edo -zniszczeniu. To
      wszystko jest smutne i straszne, ale nie należy lekceważyć endo i zdiagnozować
      jak najszybciej. Zwłaszcza, że wymaga leczenia i lubi powracać. Słyszałam też
      opinię, że ciąża (jeśli się uda)pomaga w walczaniu endo. Zyczę powodzenia.
      • Gość: Alicja Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.02.03, 11:10
        Nie słyszałam o tych badaniach immunologicznych. Strasznie fajnie to wszystko
        opisałaś - za co dziękuję w imieniu innych kobiet z endometriozą smile
        U mnie chorobę wykryto, kiedy to po odstawieniu pigułek zaszłam w ciążę
        pozamaciczną.
        Pozdrawiam Ciebie i inne Baby! Trzymajcie się.
      • Gość: agula Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 04.02.03, 13:51
        Droga Myszko! Mam wrażenie, że znalazłam kogoś, kto ma bardzo podobne
        doświadczenia do moich. Laparo miałam 3-4 lata temu i od tego czasu po
        półrocznym leczeniu endo staramy się bez pozytywnego skutku. Wiesz, co mnie
        jednak zastanawia, że żaden z lekarzy u których byłam nie wziął pod uwagę
        tego, że endo może być wcale nie wyleczone i może mieć wpływ na nasze
        leczenie. Nikt nawet mnie o to nie zapytał, a przecież każdy oglądał historię
        choroby!?
        Napisz mi więcej o tych badaniach immunologicznych - jakie, gdzie i za ile?
        Chciałabym z tobą więcej pogadać na ten temat, jeśli wolisz in priva to napisz
        do mnie na adres: tajaga@interia.pl
        • Gość: Al Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 11:50
          Witam wszystkich zainteresowanych i dołączam się do tego tematu, ponieważ mam
          podejrzenia o endom ( większość objawów) i że to ona jest przyczyną niepowodzeń
          w uzyskaniu ciąży.
          Problem polega na tym, że mój lekarz bagatelizuje endometriozę. Jestem po kilku
          inseminacjach , 1 in vitro i transferze mrożonek, ale bez efektu. Niby
          wszystko jest OK, ale nie ma efektu.
          Moje sugestie odnośnie endometriozy i skierowania na histeroskopie, która
          potwierdzoiłaby ją lub wykluczyła, zostały absolutnie odparte.
          Lekarz powiedzia, że on leczy niepładność a nie endometriozę!...Nie będzie mi
          leczył endometriozy, bo to trwa długo (ok. 6 miesięcy) i w tym okresie będę
          nieznośna dla otoczenia i po co mi to!! Jego zdaniem przy in vitro nie ma to
          znaczenia.
          Ja jednak jestem przekonana, że ma.
          A może ktoś wie to na pewno?
          Pozdrowienia Al.
          • aleksandra3 Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c 07.02.03, 15:22
            Gość portalu: Al napisał(a):

> Moje sugestie odnośnie endometriozy i skierowania na histeroskopie, która
            > potwierdzoiłaby ją lub wykluczyła....

Histeroskopia Ci nic nie da, bo to jest badanie wnętrza macicy, czyli
            endometrium znajdą tam, gdzie ono ma być!! Twierdzi się że laproskopia, to
            badanie które może potwierdzić lub wykluczyć istnienie ednometriozy.

Ale gdzieś wyczytałam, że są opinie wśród lekarzy, że leczenie pacjentki z
            ednometriozą I stopnia lekami powodujacymi sztuczną menopauzę w celu
            zwiększenia sznasy na ciąże nie jest wskazane. Tego rodzaju leczenie powinno
            być zarezerwowane dla pacjentek z bólami miednicy mniejszej, czyli tam gdzie
            mozna zakładać że endo jest zaawansowana. Zasadnicze znaczenie ma też wiek- im
            pacjentka starsza, tym gorsze dla niej jest pozbawianie jej szans zajscia w
            ciąże przez te 6 miesięcy sztucznego klimakterium.

Jest tylko jedno pytanie - jak stwierdzić który stopnień endo się ma nie
            zaglądając do środka! Moze bowiem być tak, ze nawet przy edno III i IV
            stopnia nic nie boli, choć niby powinno...
            I kółeczko się zamyka....
            Aleksandra
            • Gość: Malgosia Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: 195.217.253.* 25.02.03, 14:09
              Czesc Olu,
              ja wlasnie jestem osoba, ktorej wykryto I stopien endometriozy i poddano
              leczeniu menopauza zastrzykami typu Decapeptyl. Czy moglabys mi prosze
              powiedziec gdzie znalazlas opinie lekarzy na temat leczenia I stopnia
              endometriozy?

Dziekuje i pozdrawiam,
              Malgosia
            • Gość: Malgosia Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: 195.217.253.* 25.02.03, 14:11
              Czesc Olu,
              ja wlasnie jestem osoba, ktorej wykryto I stopien endometriozy i poddano
              leczeniu menopauza zastrzykami typu Decapeptyl. Czy moglabys mi prosze
              powiedziec gdzie znalazlas opinie lekarzy na temat leczenia I stopnia
              endometriozy?

Dziekuje i pozdrawiam,
              Malgosia
              • aleksandra3 Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c 25.02.03, 15:12
                Gość portalu: Malgosia napisał(a):

> Czesc Olu,
                > ja wlasnie jestem osoba, ktorej wykryto I stopien endometriozy i poddano
                > leczeniu menopauza zastrzykami typu Decapeptyl. Czy moglabys mi prosze
                > powiedziec gdzie znalazlas opinie lekarzy na temat leczenia I stopnia
                > endometriozy?
                >
                > Dziekuje i pozdrawiam,
                > Malgosia

Małgosiu!
                Ja niewiele mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia, bo u mnie lekarz
                jedynie podejrzewa endo. I na podstawie tego jego podejrzenia ja postanowiłam
                coś tam przeczytać w I-necie i nie tylko. Stąd moje wynurzenia na tym wątku:-
                ))).Niedługo pewnie czeka mnie laparoskopia i dopiero po tym zapadnie decyzja,
                jak ją leczyć, jeżeli ona rzeczywiście jest.
                NIe wiem nic o tym leku, którym jestes leczona, moze odwiezwie się któras z
                dziewczyn, która zetknęła się z tym lekiem?

Myślę Małgosiu że po laparoskopii będę wiedzieć więcej, a to chyba już w
                kwietniu! Gdybyś była zainteresowana jakimiś artykułami - mogę Ci przesłać parę
                linków. Mnie samą w tym temacie wsparła jedna z koleżanek (Droga J. pozdrawiam
                Cię!!!). Mam do Ciebie pytanie - czy w ziwązku z tym, że Twoja endo była I
                stopnia, odczywałaś jakieś objawy?
                Pozdrawiam
                aleksandra
                • Gość: Zacha Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 25.02.03, 17:08
                  Olu!
                  Ja tez mam endometrioze I stopnia - objawy to tylko bardzo bolesne miesiaczki.
                  Czy moglabyś podac te linki do artkułów na temat endometriozy? Bardzo
                  proszę...smile)
                  Pozdrawiam serdecznie.
                  • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 25.02.03, 18:37
                    www.medporady.pl/medporady_new/pojeciamed/pojecia/choroby/endometrioza.html
                    www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html
                    Nie umiem wstawiać linków, ale poczytajcie na tych stronach.
                    • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 25.02.03, 18:42
                      Udało mi się.
                • Gość: Malgosia Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: 195.217.253.* 26.02.03, 08:41
                  Droga Aleksandro,
                  Potwierdzm objawy, o ktorych napisala kolezanka: bolesne miesiaczki, niektore
                  nie do wytrzymania.Silne skurcze w podbrzuszu i omdlenia. Cos okropnego.
                  Wszyscy lekarze, do ktorych wczesniej chodzilam twierdzili,ze to minie z chwila
                  urodzenia dziecka - specjalisci od siedmiu bolesci. Po laparo nie czuje
                  zupelnie nic! Nie musze lykac tony proszkow rozkurczowych i czuje sie bardzo
                  dobrze. Bardzo balam sie laparo, ale teraz wiem, ze mozna wytrzymac. Zostaja 3
                  naciecia. Przerazilam sie natomiast tym,ze endo moze sie odnawiac, a to moze
                  sie wizac z kolejna laparo i kolejnym cieciem....

Pozdrawiam serdecznie,
                  Malgosia
                  • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 26.02.03, 13:00
                    Ja mam endometriozę i jestem po laparoskopi i muszę wam powiedzieć, że dalej
                    cierpię podczas okresu. Ale przyznaję, że po laparo bóle się zmniejszyły.
                    • Gość: Malgosia Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: 195.217.253.* 26.02.03, 13:18
                      Dario,
                      Czy leczono cie menopauza po laparo? Czy znany ci jest lek o nazwie Decapeptyl?

Malgosia
                      • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 26.02.03, 16:55
                        Gość portalu: Malgosia napisał(a):

> Dario,
                        > Czy leczono cie menopauza po laparo? Czy znany ci jest lek o nazwie
                        Decapeptyl?
                        >
                        > Malgosia
                        Leczono mnie pół roku Danazolem. Decapeptyl znam, brałam przy in vitro.
                        • Gość: doka Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.italcom.com.pl 27.02.03, 09:29
                          Gość portalu: Daria napisał(a):

> Gość portalu: Malgosia napisał(a):
                          >
                          > > Dario,
                          > > Czy leczono cie menopauza po laparo? Czy znany ci jest lek o nazwie
                          > Decapeptyl?
                          > >
                          > > Malgosia
                          > Leczono mnie pół roku Danazolem. Decapeptyl znam, brałam przy in vitro.

Część Dario ja teraz leczę się Damazolem. Powiedz mi czy podczas brania leku
                          miałaś krwawienie. Ja mam teraż początek drugiego miesiąca i po pierwszym
                          miesiącu miałam lekkie krwawienie. Trochę mnie to niepokoi ponieważ słyszałam
                          że nie powinno wystąpić krwawienie. Powiedz mi jak to wyglądało u Ciebie. Czy
                          miałaś krwawienie jaką dawkę leku przyjmowałaś? Co teraz robisz czy udało Ci
                          się wyleczyć endometriozę damazaolem. Proszę odpisz?
                          • Gość: Daria Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: granat:* / 192.168.1.* 27.02.03, 18:27
                            Doka, nie pamiętam jak brałam Danazol (może 2x dziennie). Krwawienia miałam (na
                            początku co m-c, póżniej rzadziej), pownno się wówczas zwiększyć dawkę leku
                            nawet do 4x dziennie. Endometriozę nadal mam i jej narazie nie leczę. Jestem po
                            2 ICSI i szykuję się na kolejne. Odpowiedź jajników na stymulację przy in vitro
                            miałam dość dobrą.
      • Gość: aleksandra3 ENDOMETRIOZA i immunologia IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 10:55
        Droga Myszko i inne dziewczyny!

Zostałam skierowana na trzy badania immunologiczne - przeciwciała
        antykardiolipinowe, przeciwciała plemnikowe i antykoagulant tocznia. Od razu
        dodam, ze w Krakowie, czyli etap leczenia u Malinowskiego jeszcze przede mną.
        Choć bardzo chciałabym tego uniknąć.

Wyniki badań były takie, że w przypadku przeciwciał antykardiolipinowych w
        klasie IgM było ich trochę za dużo. Reszta przeciwciał była nieobecna. I na
        podstawie takiego wyniku mój lekarz zawyrokował o endometriozie. Dodał też, że
        pradwopodone jest, że dochodzi do zapłodnienia, ale zarodek nie może się
        utrzymać.
        Mam następujące pytanie: czy Malinowski też na takiej podstawie diagnozuje o
        endometriozie czy zaleca inny zestaw badań, na który potem patrzy i
        mówi :"Endo... "?

Bardzo liczę na odpowiedź tych wszystkich, którzy otarli się o ten problem albo
        o problem immunologii jako takiej. Dodam, że interesują mnie wszystkie
        wiadomości na ten temat, więc gdyby ktoś z Was dysponował jakimiś linkami w I-
        necie albo tytułem książki... bardzo chętnie poczytam.

Na początku stycznia umieściłam na tym forum link do artykułu poświęconego
        przyczynom poronień nawykowych - tytuł postu: "ciekawy artykuł" - (chociaż
        autorka tego artykułu podkreślała że przyczyny te mogą powodować również utratę
        ciąży na bardzo wczesnym etapie, przed zagniżdzeniem się zarodka - czyli wtedy
        kiedy praktycznie o ciąży jeszcze nie wiadomo...) i był tam framgent
        poświęcony przeszkodom immunologicznym, ale niestety nie w kontekście
        endometriozy... Stąd moje niepokoje...

Pozdrawiam
        Aleksandra

• Gość: Myszka Re: ENDOMETRIOZA i immunologia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 22:36
          Odpowiedź dla Aguli i Aleksandry3
          Jeśli chodzi o zestaw testów, które zlecił mi lekarz robiący wywiad przed
          pierwszą wizytą u profesora, to były to:
          ASA, APA, ALA, ACA, LCT, ATA, ANA, MLR, CBA, oraz diagnostyka laparoskopowa
          endometriozy, ze względu na wcześniej zaistniały problem. Niektóre z tych
          testów były robione z krwi mojego męża, inne z mojej i męża, no i oczywiście
          tylko z mojej też. Z wynikami udaliśmy się do prof. M. i po obejrzeniu ich
          zawyrokował, że 90% jest endo. Nie wiem an 100%, którym wynikiem się kierował,
          ale chyba ACA, IgM ma normą poniżej 10 MPl. Zalecił laparoskopię, jako jedyną
          metodę sprawdzenia endo. Wspomniał też że szczepienia nie mają sensu bytu przy
          endo, trzeba ją najpierw wyleczyć, potem jeszcze raz sprawdzić testy i
          zadecydować o szczepionkach. Sugerował, że pewne wyniki mogą ulec zmianie, po
          leczeniu endo. Skuteczność szczepień znacznie spada przy istnieniu endo.
          Dokładniej będę wiedziała coś za 4 miesiące. Dopiero zaczęłam brać leki.
          Jeśli chodzi o więcej informacji na temat immunologii (to dla Aguli) zajrzyj do
          tematu <<prof. Malinowski>>. Jak masz pytania to postaram Ci się odpowiedzieć,
          o ile znam odpowiedx. Niestety po przeżyciach związanych z zaniedbaniami
          lekarzy i ogłupianiem pacjentów, stawiam pierwsze kroki w poszukiwaniach
          immunologicznych. Wszystkie inne badania mam za sobą z efektem pozytywnym.
          Sama więc liczę na jakieś informacje na forum, które jeszcze coś mi powiedzą.
          Dorwałam Rozprawę Habilitacyjną Prof, Malinowskiego. Ciężkostrawna. Może dla
          kogoś z branży medycznej do przełknięcia? Szukam chociażby podstawowych
          tłumaczeń testów, skojarzeń wyników badań. Nie wiem czy jest coś bardziej
          przystępnego. Na Forum dziewczyny polecały ,,Immunologię rozrodu''- wspólautor
          to Gołąb. Jeszcze nie szukałam. Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: aleksandra3 Re: ENDOMETRIOZA i immunologia IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 09:21
            Gość portalu: Myszka napisał(a):

> Odpowiedź dla Aguli i Aleksandry3
            > Jeśli chodzi o zestaw testów, które zlecił mi lekarz robiący wywiad przed
            > pierwszą wizytą u profesora, to były to:
            > ASA, APA, ALA, ACA, LCT, ATA, ANA, MLR, CBA, oraz diagnostyka laparoskopowa
            > endometriozy, ze względu na wcześniej zaistniały problem. Niektóre z tych
            > testów były robione z krwi mojego męża, inne z mojej i męża, no i oczywiście
            > tylko z mojej też.

KOchana Myszko!

Rozszyfruj jeszcze te skróty, błagam!!!! I napisz, które z tych badań robiłaś
            Ty, które Twój Mąż a które oboje!

Będę Ci niezmiernie wdzięczna!
            Pozdrawiam
            Aleksandra
            • Gość: Myszka Re: ENDOMETRIOZA i immunologia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 20:50
              Hej, to ja!
              Rozszyfrowuję skróty badań. Samej zajęło mi to trochę czasu, ale przynajmniej
              komuś jeszcze sie przyda. Niestety musimy wiedzieć same o co pytac lekarzy,
              żeby w ogóle coś się dowiedzieć.
              Te co robiłam ja:APA- antygeny łożyska, ACA (IgG, JgM)-przeciwciała
              antykardiolipidowe, ATA-przeciwciała przeciwtarczycowe, ANA-
              przeciwjądrowe,test CBA- ocena cytokinTh1/Th2.
              Testy, które robił mój mężczyzna:ALA- przeciw komórkom Leydiga.
              Testy wspólne: ASA- przeciwciała przeciwplemnikowe, LCT - przeciwciała
              limfocytotoksyczne, MLR- wynik odpowiedzi limfocytów na alloantygeny.
              Więcej nie wiem. Nie znam nawet wzajemnych zależności tych testów. Bardzo
              trudno coś znależć, a jak już jest zrozumieć to może pewnie jedynie
              specjalista. Podobno w literaturze anglojęzycznej coś więcej na ten temat.
              Prawdopodobnie jest jeszcze wiele innych testów, których my akurat nie
              robiliśmy. Nie wiem czemu wybrano akurat te. Może na początku zaczynają zawsze
              od tych podstawowych? Pozdrawiam serdeznie. Myszka
              • aleksandra3 Re: ENDOMETRIOZA i immunologia 14.02.03, 13:02
                Myszko!

Bardzo serdecznie Ci dziekuję w imieniu swoim i wszystkich zainteresowanych tym
                tematem.
                Pozdrawiam
                Aleksandra
    • Gość: asja Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: 139.0.121.* 17.02.03, 15:33
      dziewczyny, jestem po wizycie u prof. Malinowskiego , po szczepieniach, więc te
      badania, o których piszecie mam za sobą, śledziłam ten watek od jakiegoś czasu,
      trochę się przestraszyłąm,że i ja mając podwyżsozne przciwciałą antykardio,
      mogę mieć endometrioze, spytałąm o to prof. i powiedizał,że jedynie laparo
      mogłaby to stwierdzić, a endometrioza mogłaby skutkowac gorszą produkcją
      komórek przy stymulacji, co w moim przypadku się nie sprawdziło, wręcz
      przeciwnie, takze obiecłam sobie nie doszukiwac się chorób tam gdzie ich nie
      ma, bo inaczej zwariujemy, głowa do góry!

pozrdr.
      A
      • Gość: Myszka Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 21:28
        Hej Asja,
        Rozumiem z listu, że nie miałaś jeszcze laparo i bardzo dobrze !!!!!!
        Czy mogłabyś napisać w jaki sposób prof.M. połączył endometriozę ze stymulacją -
        co oznaczają jego słowa "...endometrioza mogłaby skutkowac gorszą produkcją
        komórek przy stymulacji, co w moim przypadku się nie sprawdziło, wręcz
        przeciwnie". Kiedy i jak miałaś robioną stumulację ( rozumiem, że przed wizytą
        u prof.M.) i z jakim skutkiem?
        Chciałabym to porównać ze swoimi wynikami i historią walki....
        Czy zechciałabyś podać swoj poziom testów ACA i MLR ?
        Pozdrawiam serdecznie.
    • asja2 Re: ENDOMETRIOZA - jaki ma wpływ na zajście w w c 18.02.03, 08:51
      Myszko, stymulację do icsi miałąm w czerwcu zeszłego roku, przy dwukrotnie
      podwyżsoznych antykardio wyprodukowałam 18 komórek (hiperstymulacja), do Łodzi
      pojechaląm dopiero w paźdizerniku po drugim nieudanym transferze, pierwszy
      wyniki MLR 30,8%, po szczepieniach 57,9% (norma ᡠ%), ACA ni epamiętam
      dokładnie, ale prawie dwukrotnie podwyższony poziom;
      z endometriozą chodzi o to,że może mieć wpływ na jakość produkowanych komórek,
      jak również zmniejszac odporność organizmu (poronienia),u mnie po stymulajci
      dopatrzono się pco, a jak wiadomo przy policystyczych jajnikach kmoórki mogą
      byc słabe, no i jak dodMY DO TEGO ENDOMETRIOZE, TO SPRAWA ROBI ISE NIECIEKAWA,
      ale nei jest absolutnie tak,że podwyzsozne antykardio decyduja o endometrioze,
      to moze stwierdzić tylko laparoskopia, jęlsi jednak poddajemy się z rożnych
      powodów ivf, to omijamy w jakiś sposb ten problem;
      nie chciałabym się za bardo wymądrząc, bo nie jestem lekarzem, a zdarza się ,
      że ktoś opacznie zrozumie słowa drugiej osoby i zamartwia się potem, jak to i
      mnie się już zdarzyo

pozdr.
    • Gość: aleksandra3 obiecane linki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.03, 15:26
      Drogie dziewczyny!

Oto obiecane linki, które po części udało mi się wyszperać samej a po części
      pomogła mi znależć pewna młoda dama cierpiąca na tę samą chorobę. Droga J. -
      jeszcze raz dzięki i odezwij się wreszcie!

kpjas.bis.czestochowa.pl/ee.php?n=538http://www2.gazeta.pl/zdrowie/1,27967,80648.html
      www2.gazeta.pl/zdrowie/723104,28361,2649124,P_CHOROBY.htmlhttp://wiem.onet.pl/wiem/008009.html
      www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/17.html
      sidoz.pl/sowa/artykul/ida/4327/?numer=7&ID=1505#1505
      medporady.pl/medporady_new/pojeciamed/pojecia/choroby/endometrioza.html
      www.resmedica.pl/zdart4982.html www.mp.pl/bazy/atlasy.php?
      s=2386&_tc=5DE49C00A15A4A69B16CA934070023F2
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.htmlhttp://www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/05.html
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/03.htmlhttp://www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/12.html
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/09.html

Miłego czytania!
      Pozdrawiam
      Aleksandra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka