Dodaj do ulubionych

5dc czy mogę zrobić badanie hormonów?

21.07.06, 16:08
Kiedy robić badania? Chodzi mi o poziom hormonów, wiem że powimnno sie je
robić 3 dc ale ja niestety dostalam @ wczoraj wieczorem o 20. W soboty lab
jest nieczynne i będę musiała czekać do pon. Czy jest sens robić takie
badania? Napiszcie mi jeszcze, proszę, jakie badania mam zrobić.
Obserwuj wątek
    • dagps Re: 5dc czy mogę zrobić badanie hormonów? 21.07.06, 17:58
      mozna w piatym jesli nie masz bardzo krotkich, mniej niz 26 dniowych cykli.
      jakie badania to nie wiem co ci napisac, bo nie piszesz nic o swojej sytuacji, co mialas badane, czy to ma byc diagnoza przyczyny i po jakim czasie staran. najczesciej w tym czasie robi sie fsh, lh i estradiol, mozna dodatkowo zeby sie nie dawac kloc kilka razy zrobic od razu prolaktyne i testosteron, ale prolaktyna musi byc rano do 9, na czczo i po kilkuminutowym odpoczynku
      • szyszka39 Re: 5dc czy mogę zrobić badanie hormonów? 21.07.06, 19:37
        Kurcze to nie wiem co zrobic, moje cykle po pregnylu byly dluzsze niz 26 dni,
        potem 23, 24, i teraz 28 dni. A Badania chce zrobić bo czuję ze stoję w miejscu,
        na wlasną rękę się decyduję. Mój gin wyjechał na urlop, właśnie rozpoczął się
        nowy cykl i trudno mi jest wysiedzieć, chcę coś robić, więcej dowiedziałąm się
        od was dziewczyny niż od wszystkich lekarzy razem wziętych. Miałam 1 IUI, nie
        miałam hsg i chyba się na to nie zdecyduję, 1,5 roku starań, tylko pregnyl,
        żadnej stymulacji.Brak efektów! Proszę doradzcie mi czy mam robić te badania i
        jakie. Kliniki niepłodności są zbyt daleko od mojego miejsca zamieszkania, są po
        prostu nieosiągalne dla mnie w tej chwili, zaczynam tracić nadzieję. Czuję ze
        zostałam sama na polu bitwy, mój gin twierdzi że jak jest w każdym cyklu owu to
        nie ma sensu robić badań.Nic nie zlaca nawet na przeciwciałą plemnikowe, nic
        tylko IUI proponuje-tylko na was mogę liczyć!!!!Poradźcie proszę! P.S. Dzięki Dagps
    • nibynic5 Re: 5dc czy mogę zrobić badanie hormonów? 21.07.06, 21:46
      FSH,LH, progesteron, prolaktyna i E2 czyli estradil nalezy wykonywac ok 23 dnia
      cyklu, przy krotkich cyklach ok 22 . Nie jest prawda ze oznacza sie w 3 dniu
      cyklu.Wtym dniu nie maja zadnego znaczenia diagnostycznego,
      Pozdrawiam
      • tekla12 nibynic5 21.07.06, 21:59
        Co do progesteronu zgoda ale co do reszty to chyba upał cię zmógł.
        • nibynic5 Re: nibynic5 21.07.06, 22:07
          wiesz, powiem tylko jedno, gdybym sluchala tych wszystkich bredni co tutaj sa
          pisane to chyba bym iswiala, sluchalam i malo nie umarlam ze strachu. Chodzilam
          do kilku ginekologow i niestety wszyscy mnie wysmiali skad takie brednie
          wyczytalam, zrobilam hormony tak jak wszyscy tutaj pisali i co???kilku
          ordynatorow ginekologii wysmialo mnie gdy pokazalam wyniki z 3 dnia cyklu
          twierdzac ze moge isc na targ i tak samo mi :baby" powiedza jak tu na forum.
          Mam powtorzyc w dniach o ktorych napisalam.I prosze nie obrazaj mnie ze upal
          mnie przygrzal.Moze poczytj fachowej literatuty......polecam www.pubmed.com
          • tekla12 Re: nibynic5 21.07.06, 22:17
            Taak myślałam, że uczęszczałam do profesjonalnej kliniki leczenia niepłodności.
            A tu się okazuje, że chodziłam na targ a prof to baba handlująca jajami. Pewnie
            dziecko mi się trafiło przez przypadek albo upał. A z czytaniem faktycznie
            problemy mam ogromne, szczególnie ze zrozumieniem. Bo jak zrozumieć twoją wizytę
            na tym targowisku bzdetów.
            • nibynic5 Re: nibynic5 21.07.06, 22:21
              bez komentarza!Prostota wieje z daleka.Zegnam i pozdrawiam!!!Widocznie jestes
              lepszym, specjalista niz sam profesor z CZMP, ale coz...tak bywasmile))))
              • tekla12 Re: nibynic5 21.07.06, 22:32
                hihi badania w 3dc zlecał mi prof z CZMP. Buziaczki od prostej T.
              • ul73 Re: nibynic5 21.07.06, 22:33
                Nibynic, nie masz racji, hormony typu LH i FSH robi się ok. 3 dnia cyklu. Tak
                podają we wszystkich klinikach. W każdej publikacji i artykule na temat
                leczenia nieplodności jest tak napisane.
                Ale jesli Ty uważasz, że jest inaczej, to rób kiedy masz tylko ochotę, Twój
                czas, Twoje pieniądze i Twoje leczenia. A z takim "nieomylnym" podejściem do
                niepłodności, życzę powodzenia i dużo szczęścia, bo przy takim "diagnozowaniu i
                leczeniu" będzie Ci potrzebne, bardziej niż innym.
                • kasia7122 Re: nibynic5 21.07.06, 23:50
                  Witam!Mi tez kazano zrobic lh ,fsh 3dc . e2 (3dc lub 14dc) a progestero 7 dni
                  po owu.Pozdrawiam
                  • dagps Re: nibynic5 22.07.06, 07:36
                    w prostej diagnostyce przyczyny 2-4 dzien cyklu, 5 nie zaszkodzi, w diagnostyce przebiegu cyklu troche poszerzonej robi sie rzeczywiscie w ok 3 , 14 i 21 dniu, czasem jeszcze pozniej, ale to w jednym cyklu tyle nakloc zeby lekarz widzial profil. rzadko kto to robi, bo rzadko komu jest potrzebne. nie zauwazylas nibynic ze jakos dziwnie wiele dziewczyn robi w 3 dniu a ty jedna w jakims 23, czy ktoryms? myslisz ze my sie gdzie leczymy, jak nie u najlepszych lekarzy od nieplodnosci, kazda w okolicach blizszych lub dalszych swojego miasta. jesli zespol ktory pierwzy robil w posce in vitro mowi mi ze w 3 dniu, to myslisz ze trollu jeden namieszasz mi w glowie?
                    • szyszka39 Re: nibynic5 22.07.06, 09:46
                      Dzięki dziewczynki za burzliwą, dyskusję! Tylko się nie denerwujcie przeze
                      mnie! Dagps posłucham ciebie, @ dostałam w czwartek wieczorem o 20 wiec to
                      będzie 3,5 doby- myśle że może być i zrobię sobie dla świętego spokoju te
                      badania!Poproszę was potem o konsultacje,pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
                    • aaaaa994 dagps 22.07.06, 10:16
                      dagps napisała:
                      to myslisz ze trollu
                      > jeden namieszasz mi w glowie?

wiecie Wasz poziom inteligencji to przebija wszystko!to jest brak slow zeby op
                      [isac to co turtaj panuje!wyzwiska, odzywki gorsze niz na podworku!!!!!!I wy
                      jestescie matkami?????o takim poziomie???jak mozna tak kopgos wyzwac???????
                      Ciekawa jestem czy mowi Wam cos nazwisko Piotr Roszkowski????
                      Niestety,ale nie macie racji!!!Prawidlkowo powino sie robic hormony w drugiej
                      fazie cyklu!!!I mozecie sobie gadac co chcecie,Wasze zdrowie, Wasze zycie. Ale
                      poziom Waszych odzywek swiadczy tylko o Was.Wiec powodzenia!!!!!!!!!
                      • dagps Re: dagps 22.07.06, 15:40
                        no to dobra, zgadzam sie ze jestem chamska, ale na hormonach to ja sie znam.
                        • dagps Re: dagps 22.07.06, 15:43
                          sprawdzilam tego superpiotraroszkowskiego, trudno w necie znalezc taki znany
                          • tekla12 Re: dagps 22.07.06, 16:01
                            Chyba tu:
                            barnabici.pl/inne.htm
                            • ul73 Re: dagps 22.07.06, 16:41
                              Teraz jasne, jak mogłyśmy nie znać Pana Dyrektora, przecież, to "taka sława"
                              nie mniej sławnej kliniki. Niech pacjentka robi badania wtedy kiedy on każe to
                              długo będzie jeszcze przychodziła (patrz:zostawiała kasę)- całe lata jej to
                              zajmie, a nie doczeka się dziecka. Pan doktor ma widać mało pacjentek, a jak
                              już któraś do niego trafi to będzie ją "leczył" długo. Powodzenia.
                              P.s Ja po drugie dziecko wracam do swojego doktora (nie profesor-a zna sie
                              facet na rzeczy)-tylko, ze "niestety" u niego hormony należy robić między 2 a 4
                              dniem cyklu i stosuje inne sprawdzone i uznawane metody diagnozowania i
                              leczenia.Dlatego paniom Aaaaa994 i Nibynic5, które wolą być leczone "inaczej"
                              nie polecam.
                              • aaaaa994 Re: dagps 22.07.06, 18:28
                                widac ze podstatwowych klinik w warszawie nie znacie!!!Karowa ulica i klinika
                                mowi Wam cos?? A Swietj Pamieci rpof Roszkowski mowi Wam to cos? chyba nie- jak
                                widac...ehh szkoda slow
                                • tekla12 Re: dagps 22.07.06, 19:42
                                  aaaaa994 napisała:

> widac ze podstatwowych klinik w warszawie nie znacie!!!Karowa ulica i klinika
                                  > mowi Wam cos?? A Swietj Pamieci rpof Roszkowski mowi Wam to cos? chyba nie- jak
                                  >
                                  Znacie, znacie. Tam właśnie gin wziął się za poprawianie parametrów nasienia
                                  mojego M. Chodziło mu o poprawę morfologii z 50% prawidłowych do 60%. Skończyło
                                  się ivf-icsi, bo po leczeniu z 450mln zostało 9mln. O pozostałych parametrach
                                  nie wspomnę.
                                  > widac...ehh szkoda slow
                                  Faktycznie szkoda...
                                  • dagps Re: dagps 23.07.06, 20:03
                                    to dr hab roszkowski piotr widniejacy w rejestrze lekarzy mial ojca profesora czy mowisz o tym samym.
                                    nie mowi mi, moze malo obeznana jestem, ale nie uwierze ze w mojej klinice pierwsi robili in vitro i zle zlecaja badania hormonow.
                                    • 1234rar Re: dagps 23.07.06, 20:30
                                      Kobieto a czy ktos Ci mowi ze zle robia w Twojej klinice?????Ty masz chyba
                                      jakas obsesje!
                                      A propos tematu...ja tez robilam wczoraj w 23 dniu cyklu-zalecenie Novum
                                      A wczesniej zrobilam w 3 dniu cyklu czyrtajac stad ze tak sie powinno zrobic i
                                      powiedzial mi" ze to jest dla mnie nie diagnostyczne" wiec troche
                                      spokoju..uszanuj czyjes zdanie a nie kloc sie bezpodstawnie.Chyba Ty lekarzem
                                      nie jestes.Pozdrawiam
                                      • dagps Re: dagps 23.07.06, 21:04
                                        jak sie wlaczasz do dyskusji to przeczytaj cala. nibynic napisala " Nie jest prawda ze oznacza sie w 3 dniu
                                        cyklu.Wtym dniu nie maja zadnego znaczenia diagnostycznego", a jest tak, ze podstawowa diagnostyka to 3 dzien cyklu, rozne inne sytuacje moga wymagac badan w innych dniach i o tym tez pisalysmy.
                                        chyba nie, nie jestem lekarzem.
    • 1234rar Re: 5dc czy mogę zrobić badanie hormonów? 23.07.06, 21:26
      wlasnie, masz racje, jak lwaczasz sie do dyskusji to najpierw trzeba dokladnie
      wszystko wiedziec. Autorka postu napisala, zer cgce zrobic badania hormonow,
      nie napisala dokladnie o jaka sytuacje chodzi..a Ty od razu mowisz ze 3ci dzien
      cyklu.Moze to nie jest racja, ja tez nie mam jakies szcegolnej diagnostyki, tez
      podstawowe badania i NoOVUM kazalo mi zrobic w 22 dniu cyklu.Wiec zanim
      cokolwiek sie odpowiada trzeba dokladnie znac sytuacje,a taka zna tylko lekarz
      prowadzacy. I nie jest prawda ze oxznacza sie tylko w 3dniou cyklu tak jak Tyu
      napisalas i kropka,wg tego co napisalas, to niby ten dzien i zaden inny.Wiec
      nie mozan kogois w blad wprowadzac, bo moze u niego niezbedne bedzie oznaczenie
      w inny dzien cyklu niz u Ciebie i u kilku innych tutaj na tym forum.Tutaj mozna
      sobie tylko podywagowac
      • dagps Re: 5dc czy mogę zrobić badanie hormonów? 24.07.06, 07:24
        nie wiem jak ty, ale ja mam dosc tej dyskusji, nie przekonuje mnie twoj argument, bo podstawowa diagnostyka jest w pierwszych dniach cyklu wiec jesli dziewczyna pyta o poczatek cyklu, czy 5 dzien nie za pozno, to uej mowie w jakiej sytuacji nie za pozno. ciebie nie przekonuje moj ze zazwyczaj tak wlasnie jest, wiekszosc dziewczyn tak robi, mi zaden lekarz nigdy nie interpretowal inaczej, kazdy tak zlecal. wiec zostanmy kazda przy swoim, ja bede uwazala ze ty piszesz jakies herezje, ty sobie mysl to samo o mnie. i jestemy kwita.
        kto zapyta mnie albo ciebie zamiast lekarza to na wlasna odpowiedzialnosc. i juz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka