Dodaj do ulubionych

prośba do dziewczyn z PCO

23.07.06, 10:07
Cześć dziewczyny,
Jestem nowa na tym forum, chciałam Was prosić o wyjaśnienie mi paru
podstawowych rzeczy związanych z PCO.

Kilka miesięcy temu odstawiłam tabletki (które brałam między innymi
na "uregulowanie nieregularnych cykli") i na razie mam w organizmie totalny
chaos - bardzo długie cykle i bardzo skąpe miesiączki. Ginekolożka kazała mi
zrobić badania (jestem w trakcie dopiero) i powiedziała, że "podejrzewa PCO".
Co oczywiście wpęziło mnie w panikę, bo pierwszy raz o czymś takim usłyszałam.
Dobra, na razie nie panikuję, bo jeszcze nie wiem, czy to jest to.
Sprawdziłam w internecie wszystkie strony z medycznym opisem. Ale nie
znalazłam odpowiedzi na najważniejsze pytanie: czy mimo PCO można urodzić
dziecko, jakie są na to szanse, jak długo zwykle trwa leczenie i czy jest
konieczna operacja, czy tylko leczenie farmakologiczne.

Jeśli możecie mi napisać, albo podesłać link do strony, gdzie na te "zwykłe"
pytanuia znajdę odpowiedź - bardzo dzięuję. I życzę wszystkim powodzenia!
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: prośba do dziewczyn z PCO 23.07.06, 15:03
      oczywiscie ze jest mozliwe. W zaleznosci jak bardzo zaawansowane jest twoje
      pcos, mozna je leczyc farmakologicznie, jesli to ma male skutki mozna zrobic
      operacjie - laparkoskopia z dziurkowaniem jajanikow. W ostatecznosci pozostaje
      ivf.
      • pepperann Re: prośba do dziewczyn z PCO 23.07.06, 15:42
        Dzięki.
        Moje pytanie jest (mam nadzieję) na wyrost. Nawet nie zaczęliśmy porządnie się
        starać o dziecko. Dopiero odstawiłam tabletki. Ale ginek. wysłała mnie na
        badania, mówiąc , że podejrzewa u mnie PCO i nic mi nie chciała wytłumaczyć.
        Tacy czasem ci lekarze są. Oczywiście się wystraszyłam. Nadal jestem
        wystraszona mocno. Ale najpierw zrobię badania, a potem się będę martwiła.
        • tymonka30 Re: prośba do dziewczyn z PCO 23.07.06, 17:39
          Wpisz na forum PCO i znajdziesz dużo wątków, również z odniesieniami. Z PCO
          można mieć dzieci, z efektami leczenia jest różnie, czasem te cięższe przypadki
          szybciej zachodzą a czasem nie. Nawet po zrobieniu wyników i postawieniu
          diagnozy nikt Ci nie powie ile u Ciebie to będzie trwało. Niestety.
    • yen33 Re: prośba do dziewczyn z PCO 23.07.06, 19:07
      starania.webd.pl/viewforum.php?f=13 tu masz forum dziewczyn z PCOS i
      listę zaciążonych smile
      • dagps Re: prośba do dziewczyn z PCO 23.07.06, 19:28
        pco.enarea.com/forum/index.php - tu jest duzo informacji, o badaniach, o ciazach.
        z pcos to jest tak ze nawet jesli sie je ma mozna nawet bez leczenia zajsc normalnie w ciaze, bo jego objawy u kazego sa troche inne. wszystko bedzie zalezalo od wynikow i od zaawansowania choroby.
      • pepperann Re: prośba do dziewczyn z PCO 24.07.06, 07:59
        Bardzo Wam dziękuję za informacje i link do tego forum. Jakoś z googla sama nie
        umiałam sobie wyszukać. Pozdrawiam wszystkie!
    • jojo58 Re: prośba do dziewczyn z PCO 24.07.06, 15:22
      A zabieg laparoskopi z nakuwaniem jajników wykonuje się w celu wywołania
      ovulacji? Czy dobrze rozmumiem?
      • tymonka30 Re: prośba do dziewczyn z PCO 24.07.06, 17:08
        Laparoskopia umożliwia wykonywanie różnorodnych zabiegów ginekologicznych,
        takich jak wyłuszczenie torbieli jajników czy mięśniaków macicy, jak również
        diagnostykę i leczenie zabiegowe niepłodności oraz endometriozy.
        • jojo58 Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 14:15
          Tymonko - to co mi radzisz? Ja za każdym razem mam piękny pęcherzyk, który pęka
          a i tak ciąży nie ma. Wszytsko jest ok. W sobotę w Novum miałam robioną
          pierwszą inseminacje - wszystko pięknie, idealny moment itp. Lekarze proponuja
          jeszcze 2 inseminacje i invitro.

Jak myślisz - może powinnam zdecydować się na laparoskopię? Tylko nie wiem w
          jakim celu
          • asiunia555 Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 14:17
            Jojo a robiliscie badania na przeciwciała przeciwplemnikowe i przeciwzarodkowe?
            może tu poes pogrzebany. skoro reszta ok?
          • tymonka30 Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 17:34
            Ja bym się chyba zdecydowała. Laparoskopia oprócz postawienia diagnozy
            umożliwia wykonanie różnych zabiegów takich jak wyłuszczenie torbieli jajników
            czy mięśniaków macicy, jak również diagnostykę i leczenie zabiegowe
            niepłodności oraz endometriozy. A HSG chociaż miałaś robione?
            • tymonka30 Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 17:37
              Powtarzam się wiem ale laparoskopia daje dużo. Jeśli się nie udaje, pęcherzyki
              nie pękają to jest coś nie tak. No chyba, że się okarze że wszystko okej to
              wtedy lekarze mówią, że blokada psychicznasmile
    • intuicja77 Re: prośba do dziewczyn z PCO 24.07.06, 15:36
      dwa lata temu dowiedziałam sie że moje problemy z cyklami to " zasługa"
      PCOS....Wpadłam w panikę.Oczami wyobrażni widziałam lata starań , zabiegów ,
      mase wydanych pieniędzy..... Nie planowalismy wtedy jeszcze dziecka , ale
      mężowi udzieliła się panika.No bo po co czekac jeżeli czeka nas kilka lat
      starań , a oboje mamy już 30-kę?
      ...............................................................................
      Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań wspomaganych lekami / CLO i Pregnyl -
      pewnie sie z nimi zetkniesz/
      Moja "panika" ma teraz 6 tygodni i czasami daje mi w nocy pospać....wink

Nie przejmuj się! Każda kobieta jest inna , przypadki są różne.
      Będzie dobrze! Trzymam kciuki!
      • bozka_2003 Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 09:30
        Październik 2004-nagle zatrzymanie miesiączki.
        Listopad-marzec-bezskuteczne próby przywrócenia miesiączkowania
        farmakologicznie,mnóstwo badań.
        Kwiecień 2005-diagnoza PCOS.
        Maj-decyzja o laparoskopii.
        Lipiec 2005-laparoskopia,elkauteryzacja lewego jajnika dodatkowo okazalo się że
        mam zrosty w prawym jajniku,jajowodzie z macicą i otrzewną po spartaczonej
        operacji wyrostka robaczkowego kilka lat wcześniej.
        Wrzesień-listopad 2005-walka farmakologiczna z torbielami na pokłutym
        jajniku-zdarza sie po laparo. Fatalny stan psychiczny-odstawienie leków-totalny dół.
        Styczeń 2006-brak miesiączki w terminie-tydzień później test-POZYTYWNY!!!
        Dzisiaj jestem w 32 tygodniu czekania na nasz cud.
        Rada: jeśli jesteś około 30 nie zwlekaj z leczeniem prowadzącym do zaciążenia.Ja
        miałam 29 lat jak wszystko się pochrzaniło w organizmie.Nigdy nie stosowałam
        antykoncepcji hormonalnej.Nie było żadnych symptomów nieprawidłowości,lekarka
        niczego na usg nie widziała-jedynie miałam 33-35 dniowe cykle.
        • dagps Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 18:08
          jojo, mialas hsg nie?

ja jestem za laparo ale jak wszystko inne sprawdzone, czasem laparo przy wysokim fsh moze pogorszyc sprawe zamiast pomoc, zdarza sie to rzadko, ale jednak warto dobrze przedyskutowac z lekarzem wzystkie za i przeciw.
      • pepperann Re: prośba do dziewczyn z PCO 27.07.06, 00:09
        Kurczę, dziewczyny - wielkie dzięki za Wasze informacje i historie z życia
        wzięte. To mi było potrzebne!

Zajrzałam tu teraz tylko tak, sprawdzić, czy ktoś coś napisał, ale ogólnie
        miałam wrażenie, że niepotrzebnie zaśmiecam Wam forum, a tu tyle serdecznych postów.

Mam 28 lat i biorę się oczywiscie za leczenie, jeśli będzie trzeba. Na razie
        jestem w trakcie badań hormonalnych i cytohormonalnych. MIałam USG. Lekarz
        powiedział, że nie musi być to PCO i trzeba poczekać na wyniki badań
        hormonalnych (jeden jajnik całkiem normalny, drugi trochę powiększony i są
        pęcherzyki,ale 8 sztuk; ten lekarz powiedział, że przy PCO jst 12 lub więcej.
        Nie wiem, czy ma rację). No i tyle. Nie długo się dowiem, czy to PCO czy coś
        innego, bo coś na pewno mi jest. Na razie nastawiam się pozytywnie. Pozdrawiam
        Was wszystkie.
        • dagps Re: prośba do dziewczyn z PCO 27.07.06, 08:32
          ma racje lekarz ze mowi ze to nie musi byc pcos, ale ze ma byc jakas liczba powyzej 12 to pierwsze slysze. ja mam co prawda sporo powyzej 12, 8 to chyba nigdy nie mialam, ale znam dziewczyny z potwierdzonym pcos co maja tylko kilka na jednym jajniku. oczywiscie wcale nie znaczy to ze uwazam ze nalezy to pcos u ciebie nadal potwierdzac, tylko ze nie ma reguly. zycze zeby pcos to nie bylo i zeby sie szybko rozwiazal problem, cokolwiek sie okaze.
        • tymonka30 Re: prośba do dziewczyn z PCO 27.07.06, 12:38
          No to czekamy na wynikismile
    • zolie Re: prośba do dziewczyn z PCO 26.07.06, 21:50
      Kochana , ni przejmuj sie tak bardzo. ja tez miałam PCO , a teraz za miesiąc
      bede świetowac 2 urodziny mojej córeczki!!!! Wiem, ze jak człowiek słyszy cos
      takiego to świat staje na glowie, ale naprawde, to wcale nie oznacza ,ze nie
      możesz zajść w ciąze!!!!

pozdrawiam przeserdecznie!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka