raviador 16.08.06, 16:29 Mój maz robił właśnie Mar test i HOS, w pierwszym wyszło wynik negatywny 5% a HOS wynik 35% co to za badania i po co je sie robi i co pokazują, poza tym nigdzie nie mogę znaleść norm. Moze ktoś z Was mi pomoże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jomale Re: MAR test i HOS .............. 16.08.06, 19:47 Test MAR to wykrywanie autoprzeciwciał w nasieniu. norma jest do 10 %. Wiążą się one z obecnością przeciwciał w nasieniu i/lub w surowicy krwi, przeciwko różnym elementom plemników takim jak główka, część pośrednia lub wit ka. Przy prawidłowej produkcji nasienia może występować mechaniczna przeszkoda w drogach wyprowadzających (np. w następstwie wazektomii, wrodzonego braku dróg wyprowadzających nasienie), po stanach zapalnych, (np. po zapaleniu jądra i najądrza) lub urazach mechanicznych. W wielu przypadkach jednak nie stwierdza się żadnej z wymienionych powyżej nieprawidłowości ani zaburzeń endokrynologicznych. Przeciwciała skierowane przeciwko nasieniu są odpowiedzialne za 6-7% przypadków niepłodności męskiej, co czyni je jedną z najczęstszych jej przyczyn i zobowiązuje nas, we wszystkich przypadkach, do skrupulatnej diagnostyki tego schorzenia. HOS mowi o prawidłowści plemników i norma to powżej 60 chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Jomale 17.08.06, 12:47 Jomale a czy przeciwciała mogą wpływać na morfologię plemników? Mój M ma tylko 10% prawidłowo zbudowanych plemników i słabo się ruszają. Ilość ok. Staram się znaleźć jakiś powód tego Urolog nas olał, gin powiedział że nie umieją tego leczyć i trzeba robić coś z tego co jest M nie miał żadnych badań z krwi. Jakie inne choroby mogą na to wpłynąć? Robiliśmy teraz DNA plemników. Czy to to samo co badania genetyczne? Zielona jestem w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
katarina011 Re: Jomale 18.08.06, 11:26 To moze ja cos dorzuce, bo mojego M dotyczyl problem przeciwcial przeciwplemnikowych w nasieniu (w zaleznosci od badania ,MAR-test, mial ich pomiedzy 98%-100%) Jezeli chodzi o formy prawidlowe to tu rowniez w zaleznosci od badania ich liczba wahala sie od 8%-15%. Natomiast cecha stala we wszystkich badaniach nasienia byla albo bardzo slaba ruchliwosc, albo wogole tylko ruch w miejscu (w zadnym z trzech badan nie bylo ruchliwosci typu A). Powodem braku ruchliwosci byly wlasnie przeciwciala, ktore uniemozliwialy plemnikom poruszanie sie. Rozmawialismy na ten temat z pania genetyk, ale ona mowi, ze dla nauki jest to nowy problem skad, u mezczyzn ktorzy nie mieli operacji na narzadach plciowych lub urazow w tamtych miejscach, chorob (np swinka), pojawiaja sie takie problemy. Jedenym rozwiazaniem w naszym przypadku bylo ISCI (diagnoza potwierdzona przez lakarzy w Provicie, Novum i Bialymstoku) Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: Katarina 18.08.06, 12:53 Czyli mój M powinien zrobić badanie nasienia o nazwie Mar-Test tak? Może to by dużo wyjaśniło... A czy Twój mąż robił jakieś badanie krwi w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
jomale do sun 18.08.06, 14:04 dopiero traz zauwazyłam ze ktos tu pisze. Co do przeciwcił to wpływaja na ruchliwość i zwięksozna aglutynację. Czy na mrofologie też... Znalzłam to: Przeciwciała te mogą powodować aglutynację plemników, zmniejszoną ich żywotność i ruchliwość, słabą zdolność przechodzenia przez śluz szyjkowy i hamowanie połączenia plemnika z jajem. Istnieje zgoda co do tego, że powinien zostać wykonany test penetracji śluzu (mucous penetration test - MPT, 3) we wszystkich przypadkach występowania przeciwciał i należy stwierdzić, że przy dodatnim wyniku, szansa na naturalne zapłodnienie jest znikoma. Trzeba wówczas rozważyć wcześniejsze wdrożenie programu zapłodnienia pozaustrojowego. Zastosowanie testu MPT jest także korzystne przy monitorowaniu odpowiedzi na leczenie glikokortykoidami, przeprowadzane w celu zmniejszenia poziomu przeciwciał. Obecność przeciwciał i związane z nią osłabienie połączenia plemnika z komórką jajową, znacznie zmniejsza odsetek powodzeń programu zapłodnienia pozaustrojowego i może zaistnieć konieczność skierowania pary, starającej się o dziecko, od razu na program mikroiniekcji (ICSI).3 A jak wyszło wam badanie DNA plemników? badanie dna plemników i badanie genetyczne z krwi na kariotyp i inn. to nei to samo. Co do złej morfologi to słyszłam ze wpływ moga mieć żylaki powrózka. Ale tzreba by było poszperać jeszcze w googlach. ja polecam jeść selen i cynk - najwazniejsze rzeczy i wita. C i E Odpowiedz Link Zgłoś
katarina011 Re: do sun 18.08.06, 14:18 Testem stwierdzajacym obecnosc przeciwcial w nasieniu jest Mar test i takowy moj M robil. Robil rowniez test na obecnosc tychze przeciwcial we krwi (test Frieberga) i okazalo sie, ze we krwi przeciwcial nie stwierdzono. Jezeli chodzi o zmiane trybu zycia, a poprawe jakosci nasienia to w przypadku mojego M nic to nie pomoglo, pomimo, ze: * w ciagu roku schudl 20kg * zaczal chodzic na basen, jezdzic na rowerze, grac w pilke nozna, * zazywal Salfazin, vitamine C, L-Karnityne * lekarz wykluczyl zylaki powrozka nasiennego Polecam zrobienie Mar testu. A dr Tomanek nie zlecal Ci go, bo on podobno najlepiej z Provitowych lekarzach zna sie na problemach z plemnikami? Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: do sun 18.08.06, 14:36 Dr Tomanek na skierowaniu do badania nasienia napisal kilka rzeczy do sprawdzenia ale Mar-Testu nie zakreślił i tego badania nie mamy. Jak byłam ostatnio na usg przed IUI to o tym badaniu DNA plemników powiedział mi dr G i zrobiliśmy je. Podane są 2 wartości: - % plemników z nieprawidłową strukturą chromatyny (mamy 35%) - dojrzałość prawidłową chromatyny (<15%) Przez tel dr T powiedział, że bardziej martwi go ten drugi wskaźnik. Mamy porozmawiać o tym we wrześniu. Mój mąż ma stwierdzone żylaki ale I-szy stopień. Wg dr T ten stopień raczej nie powoduje aż takiej degradacji. Mówił, że ma pacjentów ale z III-cim stopniem i u nich zabieg może pomóc. Nam go odradził mówiąc, że niewiele pomoże i trzeba działać z tym co mamy Tak więc przyczyny nie znamy, M je witaminy które kupiłam. Pro-Men nam nie pomógł nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 14:47 badania genetyczne mozna wykonac na NFZ w poradniach genetcyznych. czeka sie na to troche tzreba miec skeirowanie od lekazra I kontaktu no i jakas historie za soba. My bylismy bo maz miał bardzo złe wyniki nasienia. Nie iwem z jakiego masta jestes? Mzona tez odpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarina011 Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 15:41 www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13154 Na tym watku znajdziesz potrzebne informacje nt badan genetycznych. Ja sama choc jestem z woj slaskiego to na te badania jechalam do Lodzi do poradni Genos (najszybciej sie tam dodzwonilam i byly najmiejsze kolejki). U nas badania wyszly ok Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 15:46 Dziękuję dziewczyny. Poczytam. Jestem z okolic Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś