Dodaj do ulubionych

inv a icsi - jaka jest prawda - pilne

07.09.06, 10:03
Dziewczyny, jak to jest, czy kliniki proponuja na zapas ICSI mimo ze nie ma
wskazan (nasienie b. dobre). Bo przeciez kasa wieksza. Czy trzeba z gory
podjac te decyzje, przeciez to moze wyjsc "w trakcie" w laboratorium czy jest
taka koniecznosc.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: inv a icsi - jaka jest prawda - pilne 07.09.06, 10:25
      spokojnie! przed zaplodnieniem nasienie zostanie zbadane i lekarz zaproponuje
      rozwiazanie! nic na sile! chociaz oczywiscie ICSI zwieksza szanse! jednak to nie
      zalezy tylko od nasienia, ale i od Twoich komorek! jesli bedzie ich malo, lekarz
      zaproponuje ICSI z czysto racjonalnego powodu: komorki zyja krotko i nie
      podejmiesz decyzji w trakcie, jesli okaze sie np., ze nie chca sie zapladniac uncertain
      wszystko rozstrzygnie sie w trakcie, a ten dodatkowy koszt jest chyba
      najmniejszy z calej procedury...
    • dawcaspermy Re: inv a icsi - jaka jest prawda - pilne 07.09.06, 14:00
      a-alinka napisała:

> Dziewczyny, jak to jest, czy kliniki proponuja na zapas ICSI mimo ze nie ma
      > wskazan (nasienie b. dobre). Bo przeciez kasa wieksza. Czy trzeba z gory
      > podjac te decyzje, przeciez to moze wyjsc "w trakcie" w laboratorium czy jest
      > taka koniecznosc.
      /////uwaga naciagaja na badania ktorych mozna by uniknac tak masz racje lepszy
      wynik finansowy jest dla kliniki bardzo wazny .a niezawsze badania sa
      konieczne.dawcaspermy@gazeta.pl
    • mierzejka Re: inv a icsi - jaka jest prawda - pilne 07.09.06, 15:06
      nawet bardzo dobre nasienie nie gwarantuje prawidłowego zapłodnienia. W Novum
      często jest praktyka, że przy dobrych parametrach połowe komórek jajowych
      zapładnia się przy pomocy tradycyjnego in vitro,a połowę przy ISCI. W takim
      wypadku nawet gdyby te ze zwykłego in vitro żle się zapłodniły (np wniknęło do
      jaj kilka plemników lub żaden nie przebił się), to pozostaje ci druga partia
      komórek zapłodnionych w wyniku ISCI.
      Ostateczną decyzję podejmuje się wspolnie z lekarzem prowadzącym, w zaleznosci
      od wyników z konkretnego dnia. (ilosc kom. jajowych, parametry nasienia, itp)
    • lomre Re: inv a icsi - jaka jest prawda - pilne 07.09.06, 15:28
      Ja tż miałam pół na pół (no prawie). Jeśli będzie mało komórek, to lekarz może
      nie chcieć ryzykować i zrobi ICSI. U mnie chyba nie robiło to różnicy w cenie.
      • mila_do_nieba Re: inv a icsi - jaka jest prawda - pilne 07.09.06, 16:33
        Myśle że to jednek nie jest nabijanie w butelke, ICSI faktycznie statysycznie
        daje lepsze wyniki. Ja u siebie w klinice nie miałam dylematu cenowego, gdyż
        klinika zrównała cene standardowego ivf i icsi. Nie ma wiec finansowego dylematu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka