Dodaj do ulubionych

20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje marzeni

21.11.06, 17:46
od 5 roku zycia marzyłam o dziecku. Ja zdrowa jak ryba, a maż 2% plemników w widocznosci, jestem zdruzgotana siedze i rycze, a mój nigdy płaczący maż siedzi i ryczy i mówi ze go zostawie bo dziecko to był mój cel zycia, a no był....
Obserwuj wątek
    • ivoral Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 17:52
      Nie martw sie.
      Jeszcze pozostaje ICSI.
    • julka20061 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 17:53
      Nie martw się i nie panikój, ponieważ mój m. miał 2 plemniki w dosłownym
      znaczeniu. I dokładnie dwa tygodnie temu miałam ICSI i jestem w ciąży za
      pierwszym razem. Więc głowa do góry i do "roboty" smile
      • green_land Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 23:08
        Dwa plemniki???
        No i jak tu nie wierzyc w cuda?
        (Cuda nie dzieją się wbrew naturze, ale wbrew temu, co wiemy o naturze...)
        Gratuluję Ci serdecznie
    • monitta Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 17:55
      witam Cię Kasiu nie wpadajcie w panikę ja sie lecze od 8 lat ale nie trace
      nadzieji , sa juz takie techniki ze te 2% to tez cos metoda IMSI.Pozdrawiam
    • kasia2718 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 17:57
      co to jeest isc i te inne sktóry o których mówicie?I ile to kosztuje, na czym to polega
    • ivoral Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 18:03
      Tu znajdziesz co to jest ICSI

www.novum.com.pl/index.php?p=p_faq
      Mozesz tez przy pomocy wyszukiwarki przejrzec to forum - jest tu duzo
      informacji.
    • kaka154 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 19:23
      cześć
      Ja bym radzila zrobić jeszcze raz badanie nasienia w dobrym laboratorium.
      ICSI to powiedzmy ulepszone in vitro.
      Koszt to w zależnośsci gdzie i jakie leki do stymulacji około 7-10 tyś.zł.
      Pozdrawiam
    • tekla12 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 19:42
      kasia2718 napisała:

> od 5 roku zycia marzyłam o dziecku. Ja zdrowa jak ryba, a maż 2% plemników w wi
      > docznosci, jestem zdruzgotana siedze i rycze, a mój nigdy płaczący maż siedzi i
      > ryczy i mówi ze go zostawie bo dziecko to był mój cel zycia, a no był....

Dla każdego taka informacja jest straszliwym szokiem. Ale świat się nie zawalił
      tylko życie trochę skomplikowało. Po pierwsze - koniecznie powtórzcie badanie w
      dobrym laboratorium, 2% to nie jest żadna informacja a zerowa wiarygodność
      laboratorium. Poza tym żeby mieć dziecko wystarczą pojedyncze plemniki
      wykazujące oznaki życia.
      • honeybeam Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 20:03
        Ja też bym radziła nie kusić losu, z tym "zawalaniem świata". Rozumiem, że
        możesz czuć się podle z taką wiadomością ale uwierz mi, że są większe tragedie
        w życiu, jak na przykład strata ciąży, lub śmierć dziecka lub dzieci. Na słabe
        plemniki medycyna zna już sposób, choćby ICSI. Więc nie szafuj niepotrzebnie
        tego typu tekstami.
    • rudababa Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 20:04
      Kobieto!!!! Głowa do góry jest kilka wyjść z sytuacji. My właśnie rozpoczynamy
      stymulację a potem ICSI. Mój mąż ma gorsze wyniki od twojego a ja głęboko wierzę
      że się uda!!!!! w sierpniu czułam się podobnie jak ty a teraz jestem pełna
      optymizmu. Pozdrawiam cię gorąco i trzymam za was kciuki!!! znajdź dobrego
      lekarza i do roboty. aha i pamietaj nie jesteś sama. smile))
    • minska2 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 21.11.06, 21:07
      nie dziwię się że masz wrażenie że świat ci sie "zawalił", ale radziłabym Ci
      zgłosić się do lekarza od niepłodności który wyjaśni wam w jaki inny sposób
      możecie starać się o dziecko.
    • jula1232 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 22.11.06, 08:16
      wiadomo taka inforacja jest szokiem dla każdego, ale niem a nigdy tak że brak
      jest wyjścia z sytuacji. Zawsze trzeba szkac jakiegoś rowiązania. Musicie
      poszukac dobrego lekarza od niepłodności i koniecznie powtórzyc badania męża.
      Buziaki!
      • magasi9 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 22.11.06, 08:44
        ja juz dlugo sie staram o dziecko, i tez 1,5 roku temu otrzymalam pesymistyczna
        wiadomosc o spermie mojego meza i myslalam tak jak ty

po 3 latach patrzac na moje leczenie i wyniki, stwierdzam ze sperma nie jest az
        taka wazna, potrzebny jest jeden prawidlowy plemnik, to kobieta musi zajsc w
        ciaze i ja utrzymac

lecze sie panstwowo (nie w Polsce) i do kliniki nieplodnosci trzeba byc
        zakwalifikowanym, z miejscowego forum czytam czasami takie informacje ze bardzo
        zla sperma + zdrowa mloda kobieta nie sa zakwalifikowane do programu leczenia
        nieplodnosc (lekarze zakladaja ze jest mozliwosc zajscia w ciaze, tylko trzeba
        poczekac)
        oczywscie dlugie (czyli 2-3 lata) bezskuteczne starania sa leczone ( tylko ze
        wtedy najprawdopodobniej sperma nie jest jedynym problemem)

in vitro czy icsi to nie jest 100 %, tylko 30-40 % powodzenia
        • joan_collins Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 22.11.06, 19:43
          Musicie się wspólnie wspierać, bo dla niego to też bardzo ciężkie.Co on czuje....
          • monikakika z takiego procentu .... 22.11.06, 20:07
            mam bliźniaki wink - głowa do góry, przytulcie się mocno i w drogę, która
            poprowadzi do narodzin potomstwa licznego ruszcie wink
            • amoniaaa Re: z takiego procentu .... 23.11.06, 09:39
              naturalnie zaszłaś w ciążę czy może nie? dzięki za odp.
              • molonela Re: z takiego procentu .... 23.11.06, 11:48
                to sformułowanie: "w drogę, która poprowadzi do narodzin potomstwa licznego
                ruszcie" nie oznacza bynajmniej naturalnego zajścia wink
                • amoniaaa Re: z takiego procentu .... 23.11.06, 12:10
                  też tak pomyślałam, ale cuda się zdarzają i tylko chciałam zapytać, bo znam
                  jeden tragiczny przypadek, który zakończył się naturalnym wielkim sukcesem smile))
                  pozdrawiam
        • to-ja-007 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 14:11
          Magasi
          piszesz rzeczy, ktore zapewne obowiazuja TYLKO w kraju gdzie sie leczysz. Albo
          na tym forum ktore czytasz pisza nieprawde .....

Oczywiscie, ze zla jakosc spermy to jeden z najczestszych powodow do zrobienia
          ivf czy icsi.
          Jesli sperma jest naprawde zlej jakosci to musialabys sie starac nie 2 lata ale
          np. kilkadziesiat lat o dziecko ..... ciekawe jak to sobie wyobrazasz?

• tekla12 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 14:42
            Lekarze z kraju magasi polegają pewnie wynikach badań, zgodnie z którymi 30%
            mężczyzn z wynikami poniżej 5mln/ml zapłodni absolutnie zdrową rozrodczo
            partnerkę w ciągu 3 lat. Pozostałe 70% pewnie czeka w kolejce albo musi
            udowodnić, że ich kobieta nie jest idealna prokreacyjnie. Aż ciarki po plecach
            przechodzą...
        • yola13 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 15:41
          Nigdy przy leczeniu niepłodności nie ma 100% pewnosci, przy jakiejkolwiek
          metodzie leczenia
          • tekla12 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 16:39
            yola13 napisała:

> Nigdy przy leczeniu niepłodności nie ma 100% pewnosci, przy jakiejkolwiek
            > metodzie leczenia
            ???
    • amoniaaa kup mężowi selen + wit. E 23.11.06, 14:33
      zawsze coś, no i idź do lekarza....
    • yola13 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 15:38
      A oprócz spermiogramu czy mąż miał jeszcze jakies badania robione? Moze byc tak
      ze np. ma niedrozne nasieniowody, moze miec zylaki powrózka nasiennego....itp,
      nie poddawaj sie na poczatku drogi, ICSI to inaczej mikromanipulacja, czyli
      wstrzykniecie za pomoca mikropipety pojedynczego plemnika do komórki jajowej.
      • mj78 Re: 20 minut temu zawalił sie mi świat, i moje ma 23.11.06, 16:50
        Mniej więcej rok temu przechodziliśmy przez to samo, mała ilość plemników -
        jedyne wyjście to in vitro ICSI i to z mniejszymi szansami. Dół totalny, mąż
        mowil, że mi życie zmarnował itd

Na dzień dzisiejszy jestem w 33 tygodniu ciąży smile Zdecydowaliśmy się szybko i
        w maju byłam już w ciąży smile
      • magasi9 do to-ja-007 23.11.06, 16:54
        Oczywiscie ze pisze to co jest u mnie, bo ja sie w Polsce nie lecze, dla mnie
        osobiscie to tez bylo dziwne ( ale niekoniecznie nie prawda, tu trzeba swoje
        odczekac, czyli 3 lata trzeba sie starac zeby mozna bylo podejsc do in vitro
        panstwowo, a jak ktos jest mlody i zdrowy ok 20 roku zycia, moze poczekac)
        jak ktos ma pieniadze, to juz inna sprawa

niestety isci, in vitro czy inne typy leczenia nie zawsze koncza sie sukcesem (
        oczywiscie bez prob sie nikt nie dowie, jakby bylo)

uwazam ze jest duzo takich przypadkow ze jest beznadziejna sperma / czy inne
        wyniki a jednak sie udaje nawet naturalnie
        sa tez przypadki ze ludzie adoptuja dziecko, i nagle kobieta zachodzi w ciaze
        (nie zawsze moim zdaniem musi byc konkretna medyczna przyczyna nieplodnosci)

medycyna poszla naprzod ( i cale szczescie), ale nie wszystko sie da
        przeskoczyc, medycyna nie zawsze jest rozwiazaniem ( ja nie wierze ze zawsze
        jest medyczna przyczyna)

prawde mowiac nie chce sobie marnowac zycie na wieczna walke o dziecko i wizyty
        u lekarzy ( wizyty i leczenie to jest dla mnie potworny stres)
        wole wierzyc ze jak ktos ma miec dziecko to bedzie je mial, bez wzgledu na
        wszystko, chociaz nie odrzucam leczenia (az taka szalona nie jestem)
        ale dopuszczam do siebie mysl, ze jak dziecka nie bedzie,
        to tak widocznie ma byc

to jest moje zdanie, do ktorego doszlam po 3 latach bezowocnych staran
        i jest mi z tym dobrze

ps. zycze spokojnego porodu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka